Przekąska, którą zajada się pół świata. Łatwo zrobisz w domu

Jeden z najpopularniejszych przysmaków kuchni meksykańskiej, który bez trudu przygotujemy samodzielnie. Zaletą tacos jest uniwersalność – można je przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Każda z wersji okaże się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

TacosTacos
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tacos z wieprzowiną i ananasem

Podstawą meksykańskiej przekąski jest tortilla, czyli placek z mąki kukurydzianej, przeznaczony do tacos ma zwykle mniejszą średnicę. Można też użyć dostępnych w sklepach kukurydzianych muszli, twardych, zgiętych w pół, z miejscem na farsz (popularnych zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych). Przed nałożeniem nadzienia tortillę należy podprażyć na patelni, zaś muszlę podgrzać w mikrofali lub piekarniku,

Meksykanie szczególnie lubią tacos z wieprzowiną, jednak nie mieloną lecz siekaną lub pokrojoną w cienkie paseczki. Może być to np. karkówka (500 g), którą następnie obtaczamy w wyrabianej z mielonych papryczek chili paście adobo (2 łyżki) i posypujemy kminem rzymskim (łyżeczka), solą oraz pieprzem. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce, po czym smażymy, aż do zrumienienia. Przygotowujemy salsę z pokrojonego w kostkę ananasa, drobno posiekanej cebuli czerwonej i listków świeżej kolendry. Na podgrzane tortille nakładamy mięso i porcję ananasowej salsy. Podajemy od razu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Tacos z kurczakiem i salsą z mango

Filet z kurczaka (pół kilograma) kroimy w cienkie paski, doprawiamy wędzoną papryką, solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek, aż mięso stanie się złociste. W międzyczasie przygotowujemy salsę: dojrzałe mango (2 sztuki) kroimy w kostkę i mieszamy z drobno posiekaną cebulą czerwoną i papryczką jalapeño, doprawiamy sokiem z limonki i kilkoma listkami kolendry. Na podgrzane tortille nakładamy kawałki kurczaka oraz porcję mango. Podajemy od razu.

Tacos z krewetkami i guacamole

Pysznym nadzieniem do tacos mogą być owoce morza, choćby krewetki. Pół kilograma tych morskich skorupiaków, obranych i oczyszczonych, doprawiamy sokiem z limonki (łyżka), oliwą z oliwek (łyżka), chili w proszku (łyżeczka), solą i pieprzem, a następnie smażymy na patelni. Przygotowujemy guacamole: rozgniatamy widelcem miąższ z dwóch awokado, dodajemy drobno posiekanego pomidora oraz czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek (ząbek), sok z limonki (łyżka), sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Na każdą tortillę nakładamy krewetki i dużą łyżkę guacamole. Serwujemy natychmiast.

Tacos
Tacos © Adobe Stock

Tacos z wołowiną i pikantną salsą

Bazą pysznego nadzienia do tacos może być też mielona wołowina (500 g), którą przekładamy na patelnię z podsmażoną wcześniej czerwoną cebulą (drobno posiekaną), dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Gdy mięso się zrumieni, dodajemy krojone pomidory z puszki, doprawiamy kuminem i chili w proszku (po łyżeczce) oraz solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. W międzyczasie przyrządzamy salsę, łącząc drobno posiekaną papryczkę habanero ze świeżą kolendrą oraz niewielką ilością soli. Na tortillę wykładamy mięso i łyżkę salsy, danie serwujemy gorące.

Tacos z tofu i warzywami

Jeśli nie jadasz mięsa, ryb czy owoców morza smaczne nadzienie do tacos przyrządzisz na bazie twarożku z mleka sojowego, od wieków stanowiącego podstawę jadłospisu mieszkańców Azji. Tofu (400 g) kroimy kostkę i przez kwadrans marynujemy w sosie sojowym (łyżka) z dodatkiem papryki wędzonej (łyżeczka). Następnie podsmażamy, by nabrało złocistej barwy. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone w paski warzywa: czerwoną i żółtą paprykę oraz cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podgrzane tortille nakładamy porcję tofu i warzyw, czym prędzej podajemy na stół.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze