Przekąska, którą zajada się pół świata. Łatwo zrobisz w domu
Jeden z najpopularniejszych przysmaków kuchni meksykańskiej, który bez trudu przygotujemy samodzielnie. Zaletą tacos jest uniwersalność – można je przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Każda z wersji okaże się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
24.08.2024 14:39
Tacos z wieprzowiną i ananasem
Podstawą meksykańskiej przekąski jest tortilla, czyli placek z mąki kukurydzianej, przeznaczony do tacos ma zwykle mniejszą średnicę. Można też użyć dostępnych w sklepach kukurydzianych muszli, twardych, zgiętych w pół, z miejscem na farsz (popularnych zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych). Przed nałożeniem nadzienia tortillę należy podprażyć na patelni, zaś muszlę podgrzać w mikrofali lub piekarniku,
Meksykanie szczególnie lubią tacos z wieprzowiną, jednak nie mieloną lecz siekaną lub pokrojoną w cienkie paseczki. Może być to np. karkówka (500 g), którą następnie obtaczamy w wyrabianej z mielonych papryczek chili paście adobo (2 łyżki) i posypujemy kminem rzymskim (łyżeczka), solą oraz pieprzem. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce, po czym smażymy, aż do zrumienienia. Przygotowujemy salsę z pokrojonego w kostkę ananasa, drobno posiekanej cebuli czerwonej i listków świeżej kolendry. Na podgrzane tortille nakładamy mięso i porcję ananasowej salsy. Podajemy od razu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tacos z kurczakiem i salsą z mango
Filet z kurczaka (pół kilograma) kroimy w cienkie paski, doprawiamy wędzoną papryką, solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek, aż mięso stanie się złociste. W międzyczasie przygotowujemy salsę: dojrzałe mango (2 sztuki) kroimy w kostkę i mieszamy z drobno posiekaną cebulą czerwoną i papryczką jalapeño, doprawiamy sokiem z limonki i kilkoma listkami kolendry. Na podgrzane tortille nakładamy kawałki kurczaka oraz porcję mango. Podajemy od razu.
Tacos z krewetkami i guacamole
Pysznym nadzieniem do tacos mogą być owoce morza, choćby krewetki. Pół kilograma tych morskich skorupiaków, obranych i oczyszczonych, doprawiamy sokiem z limonki (łyżka), oliwą z oliwek (łyżka), chili w proszku (łyżeczka), solą i pieprzem, a następnie smażymy na patelni. Przygotowujemy guacamole: rozgniatamy widelcem miąższ z dwóch awokado, dodajemy drobno posiekanego pomidora oraz czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek (ząbek), sok z limonki (łyżka), sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Na każdą tortillę nakładamy krewetki i dużą łyżkę guacamole. Serwujemy natychmiast.
Tacos z wołowiną i pikantną salsą
Bazą pysznego nadzienia do tacos może być też mielona wołowina (500 g), którą przekładamy na patelnię z podsmażoną wcześniej czerwoną cebulą (drobno posiekaną), dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Gdy mięso się zrumieni, dodajemy krojone pomidory z puszki, doprawiamy kuminem i chili w proszku (po łyżeczce) oraz solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. W międzyczasie przyrządzamy salsę, łącząc drobno posiekaną papryczkę habanero ze świeżą kolendrą oraz niewielką ilością soli. Na tortillę wykładamy mięso i łyżkę salsy, danie serwujemy gorące.
Tacos z tofu i warzywami
Jeśli nie jadasz mięsa, ryb czy owoców morza smaczne nadzienie do tacos przyrządzisz na bazie twarożku z mleka sojowego, od wieków stanowiącego podstawę jadłospisu mieszkańców Azji. Tofu (400 g) kroimy kostkę i przez kwadrans marynujemy w sosie sojowym (łyżka) z dodatkiem papryki wędzonej (łyżeczka). Następnie podsmażamy, by nabrało złocistej barwy. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone w paski warzywa: czerwoną i żółtą paprykę oraz cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podgrzane tortille nakładamy porcję tofu i warzyw, czym prędzej podajemy na stół.