Zamiast gotować i polewać omastą, wkładam do tortilli. Nie sposób mu się oprzeć
Kalafior najczęściej ląduje na naszych talerzach jako dodatek do dania głównego, sowicie polany roztopionym masłem. To warzywo sprawdzi się jednak również w innym, mniej codziennym wydaniu i świetnie zastąpi mięso.
12.07.2024 07:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tacosy to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej na świecie. Ich bazą jest charakterystycznie złożona, podpieczona na chrupko tortilla z farszem. Najczęściej jest to mięso i warzywa, ale w moim wydaniu główną rolę zagra pyszny kalafior. To smaczny dowód na to, że kuchnia wegetariańska może zachwycać.
Tacosy z kalafiorem
Idealnie sprawdzą się w roli przekąski do meczu lub filmu, smacznego obiadu czy kolacji na ciepło. Poza kalafiorem w tortilli znalazła się również surówka z czerwonej kapusty oraz lekki sos na bazie jogurtu naturalnego oraz czosnku.
Chętnie sięgają po nie zarówno ci, którzy deklarują dietę wegetariańską, jak i zagorzali mięsożercy. Jest lekko, zdrowo i przede wszystkim bardzo smacznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki
- 1 kalafior,
- oliwa z oliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- 1 łyżeczka soli.
Dodatkowo:
- 1/2 czerwonej kapusty,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka soli,
- 6 sztuk mini tortilli.
Sos:
- 150 g jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowaniaL
Krok 1. Kalafior dzielę na mniejsze różyczki i przekładam do miski. Dodaję oliwę z oliwek i wsypuję słodką paprykę, granulowany czosnek oraz sól. Dokładnie mieszam, aby równomiernie otuliły różyczki kalafiora.
Krok 2. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i rozkładam na niej przyprawiony kalafior. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na około 15 minut.
Krok 3. Czerwoną kapustę szatkuję i przekładam do miski. Dodaję natkę pietruszki oraz wyciskam sok z cytryny, pilnując, aby nie wpadły do środka pestki. Doprawiam solą i mieszam całość. W osobnym naczyniu mieszam jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Krok 4. Na suchej patelni podgrzewam mini tortille. Smaruję je sosem czosnkowym, dodaję surówkę z kapusty oraz kawałki upieczonego kalafiora.
Krok 5. Tortillę składam na pół. Dekoruję całość posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą i podaję. Smacznego!