Zamiast gotować i polewać omastą, wkładam do tortilli. Nie sposób mu się oprzeć

Kalafior najczęściej ląduje na naszych talerzach jako dodatek do dania głównego, sowicie polany roztopionym masłem. To warzywo sprawdzi się jednak również w innym, mniej codziennym wydaniu i świetnie zastąpi mięso.

Kalafiorowe tacosyKalafiorowe tacosy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Tacosy to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej na świecie. Ich bazą jest charakterystycznie złożona, podpieczona na chrupko tortilla z farszem. Najczęściej jest to mięso i warzywa, ale w moim wydaniu główną rolę zagra pyszny kalafior. To smaczny dowód na to, że kuchnia wegetariańska może zachwycać.

Tacosy z kalafiorem

Idealnie sprawdzą się w roli przekąski do meczu lub filmu, smacznego obiadu czy kolacji na ciepło. Poza kalafiorem w tortilli znalazła się również surówka z czerwonej kapusty oraz lekki sos na bazie jogurtu naturalnego oraz czosnku.

Chętnie sięgają po nie zarówno ci, którzy deklarują dietę wegetariańską, jak i zagorzali mięsożercy. Jest lekko, zdrowo i przede wszystkim bardzo smacznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować i polewać omastą, wkładam do tortilli. Nie sposób mu się oprzeć

Składniki

  • 1 kalafior,
  • oliwa z oliwek, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli.

Dodatkowo:

  • 1/2 czerwonej kapusty,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 6 sztuk mini tortilli.

Sos: 

  • 150 g jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowaniaL

Krok 1. Kalafior dzielę na mniejsze różyczki i przekładam do miski. Dodaję oliwę z oliwek i wsypuję słodką paprykę, granulowany czosnek oraz sól. Dokładnie mieszam, aby równomiernie otuliły różyczki kalafiora.

Krok 2. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i rozkładam na niej przyprawiony kalafior. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na około 15 minut.

Pieczony kalafior
Pieczony kalafior © Pyszności

Krok 3. Czerwoną kapustę szatkuję i przekładam do miski. Dodaję natkę pietruszki oraz wyciskam sok z cytryny, pilnując, aby nie wpadły do środka pestki. Doprawiam solą i mieszam całość. W osobnym naczyniu mieszam jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Krok 4. Na suchej patelni podgrzewam mini tortille. Smaruję je sosem czosnkowym, dodaję surówkę z kapusty oraz kawałki upieczonego kalafiora.

Tacosy z kalafiorem
Tacosy z kalafiorem © Pyszności

Krok 5. Tortillę składam na pół. Dekoruję całość posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą i podaję. Smacznego!

Tacosy z pieczonym kalafiorem
Tacosy z pieczonym kalafiorem © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem