PrzepisPrzekąskiNa imprezy i kolacje serwuję pizzowe babeczki. Ten przepis nie ma sobie równych

Na imprezy i kolacje serwuję pizzowe babeczki. Ten przepis nie ma sobie równych

Pizzowe babeczki
Pizzowe babeczki
Źródło zdjęć: © Pyszności

16.06.2024 07:19, aktual.: 17.06.2024 11:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mimo że muffiny i babeczki kojarzą się przede wszystkim ze słodkimi wypiekami, to w tym wytrawnym wydaniu skradną niejedno serce. Znakomicie sprawdzą się w roli imprezowej przekąski lub ciepłej kolacji dla najbliższych.

Nie znam osoby, która nie lubi pizzy. Zamiast kłócić się, czy zrobimy dzisiaj pizzę po włosku, czy jednak ananas wcale nie jest takim złym dodatkiem, sięgam po przepis na proste pizzowe babeczki. Ich przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, a wygląda i smakują tak, jakbym musiała spędzić nad nimi sporo czasu w kuchni.

Pizzowe babeczki - pomysł na przekąskę na imprezę

Bazą do babeczek jest spód do pizzy, który dostać można w większości sklepów lub przygotować samemu według sprawdzonego przepisu. Ta pierwsza opcja to spora oszczędność czasu, bo wystarczy połączyć go z odpowiednimi dodatkami i zapiec. Moim sekretem jest posmarowanie ciasta pietruszkowo-czosnkowym masłem. Dzięki temu po upieczeniu babeczki są niesamowicie aromatyczne i delikatne w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 1 spód do pizzy,
  • 100 g tartej mozzarelli, 
  • 1/2 mozzarelli w zalewie, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, 
  • 5 łyżek sosu do pizzy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Masło roztapiam w rondelku i przelewam do małej miseczki. Dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszam.

Krok 2. Dno foremek na babeczki wypełniam startym serem mozzarella. Następnie przykrywam ser kawałkiem ciasta ze spodu na pizzę.

Babeczki pizzowe - Pyszności
Babeczki pizzowe - Pyszności© Pyszności

Krok 3. Ciasto smaruję sosem pomidorowym. Kulkę mozzarelli odsączam zalewy i kroję w plastry. Układam je na sosie i przykrywam kawałkiem ciasta. Następnie posypuję znów startą mozzarellę. Polewam babeczki masłem z czosnkiem i pietruszką. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut.

Masło nada wyjątkowy aromat
Masło nada wyjątkowy aromat© Pyszności

Krok 4. Upieczone babeczki przekładam na talerz i dekoruję świeżą bazylią. Najlepiej smakują na ciepło, ale sprawdzą się również w roli zimnej przekąski. Nie sposób im się oprzeć, więc na większe spotkania proponuję przygotować od razu podwójną porcję. Smacznego!

Pizzowe babeczki
Pizzowe babeczki© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także