Na imprezy i kolacje serwuję pizzowe babeczki. Ten przepis nie ma sobie równych

Mimo że muffiny i babeczki kojarzą się przede wszystkim ze słodkimi wypiekami, to w tym wytrawnym wydaniu skradną niejedno serce. Znakomicie sprawdzą się w roli imprezowej przekąski lub ciepłej kolacji dla najbliższych.

Pizzowe babeczkiPizzowe babeczki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Nie znam osoby, która nie lubi pizzy. Zamiast kłócić się, czy zrobimy dzisiaj pizzę po włosku, czy jednak ananas wcale nie jest takim złym dodatkiem, sięgam po przepis na proste pizzowe babeczki. Ich przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, a wygląda i smakują tak, jakbym musiała spędzić nad nimi sporo czasu w kuchni.

Pizzowe babeczki - pomysł na przekąskę na imprezę

Bazą do babeczek jest spód do pizzy, który dostać można w większości sklepów lub przygotować samemu według sprawdzonego przepisu. Ta pierwsza opcja to spora oszczędność czasu, bo wystarczy połączyć go z odpowiednimi dodatkami i zapiec. Moim sekretem jest posmarowanie ciasta pietruszkowo-czosnkowym masłem. Dzięki temu po upieczeniu babeczki są niesamowicie aromatyczne i delikatne w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na imprezy i kolacje serwuję pizzowe babeczki. Ten przepis nie ma sobie równych

Składniki:

  • 1 spód do pizzy,
  • 100 g tartej mozzarelli, 
  • 1/2 mozzarelli w zalewie, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, 
  • 5 łyżek sosu do pizzy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Masło roztapiam w rondelku i przelewam do małej miseczki. Dodaję posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszam.

Krok 2. Dno foremek na babeczki wypełniam startym serem mozzarella. Następnie przykrywam ser kawałkiem ciasta ze spodu na pizzę.

Babeczki pizzowe - Pyszności
Babeczki pizzowe - Pyszności © Pyszności

Krok 3. Ciasto smaruję sosem pomidorowym. Kulkę mozzarelli odsączam zalewy i kroję w plastry. Układam je na sosie i przykrywam kawałkiem ciasta. Następnie posypuję znów startą mozzarellę. Polewam babeczki masłem z czosnkiem i pietruszką. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piekę przez 15 minut.

Masło nada wyjątkowy aromat
Masło nada wyjątkowy aromat © Pyszności

Krok 4. Upieczone babeczki przekładam na talerz i dekoruję świeżą bazylią. Najlepiej smakują na ciepło, ale sprawdzą się również w roli zimnej przekąski. Nie sposób im się oprzeć, więc na większe spotkania proponuję przygotować od razu podwójną porcję. Smacznego!

Pizzowe babeczki
Pizzowe babeczki © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej