Zamiast bułek piekę włoską focaccię. Nie zostają po niej nawet okruszki

Nie bez powodów kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Nieraz udowadnia, że wcale nie potrzeba wielu skomplikowanych składników, aby wyczarować coś pysznego. Tak jest właśnie w przypadku focacci, pulchnego wypieku z ciasta przypominającego pizzę.

Focaccia - PysznościFocaccia - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images, | ginauf
Ewa Malinowska

Można serwować ją zamiast pieczywa, podać jako dodatek do dipów czy sosów lub poczęstować gości podczas rodzinnego grillowania. Focaccia w moim domu to po prostu must have, który piekę przynajmniej raz w tygodniu. Świetnie zastępuje zwykłe kanapki, a dzięki swojej uniwersalności do gustu przypadnie zarówno dorosłym, jak i tym mniejszym domownikom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkańska pita z Lipian zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Każdy powinien jej spróbować

Włoska focaccia - jak ją zrobić?

Focaccia to jeden z najstarszych włoskich przysmaków. Nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa "focaccio", oznaczającego ognisko domowe. To właśnie wokół niego zbierała się cała rodzina, czekając, aż włoski wypiek będzie gotowy do zjedzenia. Przypomina nieco pizzę, jednak znaleźć można ją w wielu różnych odsłonach. Jedni podają jedynie suchy placek, wykorzystując go często jako bazę do kanapek. Inni z kolei zamieniają focaccię w bogatsze danie, dorzucając np. oliwki, pomidory, ser czy zioła.

Focaccia z oliwkami- Pyszności
Focaccia z oliwkami- Pyszności © Licencjodawca

Chociaż niektórzy mylą focaccię z pizzą, to przepisy na te dwa włoskie przysmaki nieco się różnią. Ciasto na focaccię wyrastania znacznie dłużej, zwykle kilka godzin, a nawet całą noc. To nadaje focacci charakterystyczną puszystą i lekko wilgotną strukturę. Ciasto na pizzę natomiast wyrastania znacznie krócej, zazwyczaj około 30 minut. To sprawia, że pizza jest cienka i chrupiąca.

Focaccię w moim domu wykorzystuję jako bazę do kanapek. Kiedy zabieram je ze sobą do pracy, wszyscy znajomi z miejsca mi zazdroszczą.

Składniki:

  • 300 ml ciepłej wody,
  • 5-7 g suchych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 450-500 g mąki typu 00 lub 450,
  • oliwa z oliwek,
  • gruboziarnista sól lub sól w płatkach.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj cukier, drożdże oraz dwie łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw na 20 minut, aby drożdże mogły zacząć działać. W przypadku suszonych drożdży rozczyn nie zwiększy znacząco swojej objętości, jedynie może się nieco spienić.
  2. Po tym czasie dodaj sól oraz stopniowo dosypuj mąkę, wyrabiając ciasto. Powinno odchodzić od brzegów miski, ale wciąż nieco się kleić.
  3. Dodaj kilka łyżek oliwy i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Im dłużej je wyrabiać, tym lepszy będzie efekt - focaccia będzie miękka, puszysta i wyrośnięta.
  4. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia w wysmarowanej oliwą misce. Wystarczą 3-4 godziny, ale możesz zostawić je w lodówce na całą noc i upiec rano.
  5. Formę do pieczenia dobrze natłuść oliwą.
  6. Przenieś wyrośnięte ciasto na formę, bez wałkowania.
  7. Opuszkami palców rozciągnij ciasto na całej powierzchni formy i zrób w nim dołeczki. Palce powinny swobodnie wchodzić w ciasto. Odstaw ciasto do wyrastania na kolejne 40 minut.
  8. Posyp ciasto płatkami soli i polej obficie oliwą.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230-250 st. Celsjusza i piecz przez ok. 10-20 minut, aż się zarumieni.

Przed upieczeniem możesz w ciasto wcisnąć dodatki takie jak pomidorki koktajlowe, oliwki czy rozmaryn, tworząc przy tym aromatyczną kompozycję. Focaccię możesz podawać na ciepło lub na zimno, na przykład zamiast kanapek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil