PrzepisKuchnia włoskaZamiast bułek piekę włoską focaccię. Nie zostają po niej nawet okruszki

Zamiast bułek piekę włoską focaccię. Nie zostają po niej nawet okruszki

Focaccia - Pyszności
Focaccia - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images, | ginauf

10.06.2024 09:08, aktual.: 10.06.2024 09:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie bez powodów kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Nieraz udowadnia, że wcale nie potrzeba wielu skomplikowanych składników, aby wyczarować coś pysznego. Tak jest właśnie w przypadku focacci, pulchnego wypieku z ciasta przypominającego pizzę.

Można serwować ją zamiast pieczywa, podać jako dodatek do dipów czy sosów lub poczęstować gości podczas rodzinnego grillowania. Focaccia w moim domu to po prostu must have, który piekę przynajmniej raz w tygodniu. Świetnie zastępuje zwykłe kanapki, a dzięki swojej uniwersalności do gustu przypadnie zarówno dorosłym, jak i tym mniejszym domownikom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoska focaccia - jak ją zrobić?

Focaccia to jeden z najstarszych włoskich przysmaków. Nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa "focaccio", oznaczającego ognisko domowe. To właśnie wokół niego zbierała się cała rodzina, czekając, aż włoski wypiek będzie gotowy do zjedzenia. Przypomina nieco pizzę, jednak znaleźć można ją w wielu różnych odsłonach. Jedni podają jedynie suchy placek, wykorzystując go często jako bazę do kanapek. Inni z kolei zamieniają focaccię w bogatsze danie, dorzucając np. oliwki, pomidory, ser czy zioła.

Focaccia z oliwkami- Pyszności
Focaccia z oliwkami- Pyszności© Licencjodawca

Chociaż niektórzy mylą focaccię z pizzą, to przepisy na te dwa włoskie przysmaki nieco się różnią. Ciasto na focaccię wyrastania znacznie dłużej, zwykle kilka godzin, a nawet całą noc. To nadaje focacci charakterystyczną puszystą i lekko wilgotną strukturę. Ciasto na pizzę natomiast wyrastania znacznie krócej, zazwyczaj około 30 minut. To sprawia, że pizza jest cienka i chrupiąca.

Focaccię w moim domu wykorzystuję jako bazę do kanapek. Kiedy zabieram je ze sobą do pracy, wszyscy znajomi z miejsca mi zazdroszczą.

Składniki:

  • 300 ml ciepłej wody,
  • 5-7 g suchych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 450-500 g mąki typu 00 lub 450,
  • oliwa z oliwek,
  • gruboziarnista sól lub sól w płatkach.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj cukier, drożdże oraz dwie łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw na 20 minut, aby drożdże mogły zacząć działać. W przypadku suszonych drożdży rozczyn nie zwiększy znacząco swojej objętości, jedynie może się nieco spienić.
  2. Po tym czasie dodaj sól oraz stopniowo dosypuj mąkę, wyrabiając ciasto. Powinno odchodzić od brzegów miski, ale wciąż nieco się kleić.
  3. Dodaj kilka łyżek oliwy i wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Im dłużej je wyrabiać, tym lepszy będzie efekt - focaccia będzie miękka, puszysta i wyrośnięta.
  4. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia w wysmarowanej oliwą misce. Wystarczą 3-4 godziny, ale możesz zostawić je w lodówce na całą noc i upiec rano.
  5. Formę do pieczenia dobrze natłuść oliwą.
  6. Przenieś wyrośnięte ciasto na formę, bez wałkowania.
  7. Opuszkami palców rozciągnij ciasto na całej powierzchni formy i zrób w nim dołeczki. Palce powinny swobodnie wchodzić w ciasto. Odstaw ciasto do wyrastania na kolejne 40 minut.
  8. Posyp ciasto płatkami soli i polej obficie oliwą.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230-250 st. Celsjusza i piecz przez ok. 10-20 minut, aż się zarumieni.

Przed upieczeniem możesz w ciasto wcisnąć dodatki takie jak pomidorki koktajlowe, oliwki czy rozmaryn, tworząc przy tym aromatyczną kompozycję. Focaccię możesz podawać na ciepło lub na zimno, na przykład zamiast kanapek. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także