Nie tylko nudne kanapki i sklepowa lemoniada. Najlepsze przekąski na piknik

Piknik to świetny pomysł na spędzenie ciepłego dnia w gronie rodziny lub przyjaciół. Szczególnie jeśli uatrakcyjnimy go pysznymi przekąskami, które na świeżym powietrzu smakują wyjątkowo. Co warto przygotować na taki wypad?

Przekąski na piknikPrzekąski na piknik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Muffinki z parówkami

Smaczna i treściwa propozycja na piknik, szczególnie że muffinki są równie smaczne na ciepło, jak i zimno.

Niewielką cebulę drobno siekamy, po czym podsmażamy na maśle klarowanym, na złoty kolor. Następnie dodajemy posiekaną paprykę, czerwoną lub żółtą (pół strąka) oraz startą marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy kilka minut. W misce mieszamy jajka (4 sztuki) i mleko (50 ml). Dodajemy podsmażone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki. Cztery parówki kroimy w grube plasterki, którymi wykładamy silikonowe foremki na muffinki, wysmarowane tłuszczem. Każdą napełniamy masą jajeczno-warzywną. Posypujemy startym serem: cheddarem albo mozzarellą. Muffinki pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Arbuzowe szaszłyki

Szukasz oryginalnego pomysłu na piknikową przekąskę? Oto pyszne szaszłyki z… arbuza. Jak je przygotować?

Zadanie nie jest skomplikowane. Z miąższu arbuza wystarczy wykroić spore kostki, które nadziewany na długie, szaszłykowe patyczki, na przemian z plasterkami szynki parmeńskiej, kostkami sera feta oraz listkami bazylii. Przed podaniem szaszłyki skrapiamy sokiem z limonki lub słodkim sosem chili.

Ser marynowany

Czeski przysmak wzbogaci menu każdego pikniku, świetnie smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa, np. chrupiącej bagietki.

Do marynowania najlepiej nadaje się ser typu camembert, ale możemy też użyć sera żółtego albo korycińskiego. Kroimy go w grubą kostkę i układamy w dużym słoiku, przekładając czosnkiem, cebulą, papryczką chili, gałązkami rozmarynu, kolorowym pieprzem, listkami laurowymi. Całość zalewamy mieszanką oleju (słonecznikowego lub rzepakowego) i oliwy z oliwek, wzbogaconą odrobiną octu balsamicznego. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 4-5 dni.

Chleb bananowy

Amerykanie pochłaniają go zarówno na śniadanie, jak i deser. Świetnie sprawdzi się również w piknikowym koszyku.

Do przygotowania pysznego chlebka potrzebujemy 3-4 dojrzałych bananów, dwóch niepełnych szklanek mąki pszennej (możemy ją zastąpić orkiszową), 100-120 gramów masła, 120 g cukru, 2 jajek, 2-3 łyżeczek proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki soli. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka, przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec do ciasta dokładamy roztarte widelcem banany. Masę przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki. Chleb bananowy pieczemy w temperaturze 180 stopni C., przez około 60-70 minut.

Foccacia

Rumiane ciasto z aromatycznymi dodatkami to klasyka włoskiej kuchni. Foccacia świetnie sprawdzi się też na pikniku.

Mąkę pszenną (pół kilograma) przesiewamy na stolnicę i usypujemy kopiec, z dołkiem na środku. Oliwę z oliwek (70 g), mieszamy z ciepłą wodą (260 ml), świeżymi drożdżami (12 g) i cukrem (12 g). Odstawiamy na kilka minut, a następnie dolewamy do mąki. Dodajemy 12 g soli i dokładanie zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy masę na 8-10 części i formujemy z nich placki. Posypujemy grubą solą morską, suszonymi przyprawami (tymianek, rozmaryn), wtykamy w ciasto oliwki, pomidorki koktajlowe albo kawałki fety. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy jeszcze na 30-40 minut, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st., przed pieczeniem smarując ciasto wodą z oliwą i robiąc w plackach zagłębienia czubkami palców, co ułatwi równomierny wzrost. Pieczemy przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złotego koloru.

Diablotki

Zastanawiasz się, czym zastąpić na pikniku niezbyt korzystne dla zdrowia chipsy? Przygotuj diablotki.

Za tą tajemniczą nazwą kryją się po prostu paluchy zwinięte z pasków ciasta francuskiego, posmarowane roztrzepanym jajkiem i posypane startym serem (np. parmezanem) oraz przyprawami: sezamem, kminkiem, ostrą papryką albo ziołami prowansalskimi. Wstawiamy je do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200-220 stopni, aż uzyskają jasnozłoty kolor.

Lemoniada ogórkowa

Co pić na pikniku? Świetnie sprawdzi się orzeźwiająca i mało kaloryczna lemoniada z ogórka, który wiosną i latem smakuje najlepiej.

By przygotować pyszny napój jednego dużego ogórka obieramy, kroimy na mniejsze części i zalewamy wodą (100 ml). Dosypujemy cukier trzcinowy (3-4 łyżki), blendujemy na gładką masę, po czym przecieramy przez sitko. Do otrzymanego płynu dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cytryn i dolewamy wodę (1,4 l). Schładzamy w lodówce. Podajemy z listkami świeżej mięty oraz plasterkami ogórka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler