Niespodziewani goście? Przygotuj tę przekąskę z ciasta francuskiego. Zniknie z talerza zanim się obejrzysz

Szukasz pomysłu na błyskawiczną i pyszną przekąskę, która idealnie sprawdzi się podczas niespodziewanej wizyty gości? Mam dla ciebie idealne rozwiązanie – ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem! To danie jest tak proste i szybkie w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik. A co najważniejsze, jest absolutnie pyszne i z pewnością zniknie z talerza w mgnieniu oka!

Gdy masz niespodziewanych gości, przygotuj tę przekąskę z ciasta francuskiego. Zniknie z talerza zanim się obejrzyszGdy masz niespodziewanych gości, przygotuj tę przekąskę z ciasta francuskiego. Zniknie z talerza zanim się obejrzysz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czy zdarzyło ci się kiedyś, że niespodziewani goście zapukali do drzwi, a ty nie miałeś pomysłu na szybką i efektowną przekąskę? Idealnym rozwiązaniem w takich sytuacjach jest przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego. To danie, które przygotujesz w mgnieniu oka, a efekt końcowy zaskoczy wszystkich. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj masz w kuchni, by stworzyć pyszne i chrupiące przekąski, które znikną z talerza, zanim się obejrzysz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciabatta à la cezar to mój niezawodny patent na smaczną kolację

Ślimaczki z ciasta francuskiego – idealna przekąska na każdą okazję

Dzięki prostocie wykonania i dostępności składników ten przepis jest idealny na każdą okazję. Podstawą jest oczywiście ciasto francuskie, które możesz kupić gotowe w sklepie, co znacznie skraca czas przygotowania.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 150 g ulubionej szynki,
  • 150 g żółtego sera w plastrach,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • garść natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. W miseczce wymieszaj kwaśną śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, cebulę, majeranek, sól i pieprz.
  3. Rozwiń ciasto francuskie i rozłóż je na blacie roboczym. Posmaruj je przygotowaną mieszanką śmietanową.
  4. Na ciasto ułóż plastry szynki i żółtego sera.
  5. Zwiń ciasto w rulon i pokrój je na mniejsze kawałki (około 2-3 cm szerokości).
  6. Wyłóż ślimaczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste.
  8. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub koperkowym.

Wskazówki:

  • Do ślimaczków możesz dodać inne składniki, np. pieczarki, paprykę czy oliwki.
  • Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć jogurtu naturalnego.
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego możesz przygotować dzień wcześniej i podgrzać je przed podaniem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki