Niespodziewani goście? Przygotuj tę przekąskę z ciasta francuskiego. Zniknie z talerza zanim się obejrzysz

Szukasz pomysłu na błyskawiczną i pyszną przekąskę, która idealnie sprawdzi się podczas niespodziewanej wizyty gości? Mam dla ciebie idealne rozwiązanie – ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem! To danie jest tak proste i szybkie w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik. A co najważniejsze, jest absolutnie pyszne i z pewnością zniknie z talerza w mgnieniu oka!

Gdy masz niespodziewanych gości, przygotuj tę przekąskę z ciasta francuskiego. Zniknie z talerza zanim się obejrzyszGdy masz niespodziewanych gości, przygotuj tę przekąskę z ciasta francuskiego. Zniknie z talerza zanim się obejrzysz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czy zdarzyło ci się kiedyś, że niespodziewani goście zapukali do drzwi, a ty nie miałeś pomysłu na szybką i efektowną przekąskę? Idealnym rozwiązaniem w takich sytuacjach jest przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego. To danie, które przygotujesz w mgnieniu oka, a efekt końcowy zaskoczy wszystkich. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj masz w kuchni, by stworzyć pyszne i chrupiące przekąski, które znikną z talerza, zanim się obejrzysz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciabatta à la cezar to mój niezawodny patent na smaczną kolację

Ślimaczki z ciasta francuskiego – idealna przekąska na każdą okazję

Dzięki prostocie wykonania i dostępności składników ten przepis jest idealny na każdą okazję. Podstawą jest oczywiście ciasto francuskie, które możesz kupić gotowe w sklepie, co znacznie skraca czas przygotowania.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 150 g ulubionej szynki,
  • 150 g żółtego sera w plastrach,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • garść natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. W miseczce wymieszaj kwaśną śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, cebulę, majeranek, sól i pieprz.
  3. Rozwiń ciasto francuskie i rozłóż je na blacie roboczym. Posmaruj je przygotowaną mieszanką śmietanową.
  4. Na ciasto ułóż plastry szynki i żółtego sera.
  5. Zwiń ciasto w rulon i pokrój je na mniejsze kawałki (około 2-3 cm szerokości).
  6. Wyłóż ślimaczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste.
  8. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub koperkowym.

Wskazówki:

  • Do ślimaczków możesz dodać inne składniki, np. pieczarki, paprykę czy oliwki.
  • Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć jogurtu naturalnego.
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego możesz przygotować dzień wcześniej i podgrzać je przed podaniem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯