Niespodziewani goście? Przygotuj tę przekąskę z ciasta francuskiego. Zniknie z talerza zanim się obejrzysz

Szukasz pomysłu na błyskawiczną i pyszną przekąskę, która idealnie sprawdzi się podczas niespodziewanej wizyty gości? Mam dla ciebie idealne rozwiązanie – ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem! To danie jest tak proste i szybkie w przygotowaniu, że poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik. A co najważniejsze, jest absolutnie pyszne i z pewnością zniknie z talerza w mgnieniu oka!

Gdy masz niespodziewanych gości, przygotuj tę przekąskę z ciasta francuskiego. Zniknie z talerza zanim się obejrzyszGdy masz niespodziewanych gości, przygotuj tę przekąskę z ciasta francuskiego. Zniknie z talerza zanim się obejrzysz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czy zdarzyło ci się kiedyś, że niespodziewani goście zapukali do drzwi, a ty nie miałeś pomysłu na szybką i efektowną przekąskę? Idealnym rozwiązaniem w takich sytuacjach jest przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego. To danie, które przygotujesz w mgnieniu oka, a efekt końcowy zaskoczy wszystkich. Wystarczy kilka składników, które zazwyczaj masz w kuchni, by stworzyć pyszne i chrupiące przekąski, które znikną z talerza, zanim się obejrzysz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciabatta à la cezar to mój niezawodny patent na smaczną kolację

Ślimaczki z ciasta francuskiego – idealna przekąska na każdą okazję

Dzięki prostocie wykonania i dostępności składników ten przepis jest idealny na każdą okazję. Podstawą jest oczywiście ciasto francuskie, które możesz kupić gotowe w sklepie, co znacznie skraca czas przygotowania.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 150 g ulubionej szynki,
  • 150 g żółtego sera w plastrach,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • garść natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  2. W miseczce wymieszaj kwaśną śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, cebulę, majeranek, sól i pieprz.
  3. Rozwiń ciasto francuskie i rozłóż je na blacie roboczym. Posmaruj je przygotowaną mieszanką śmietanową.
  4. Na ciasto ułóż plastry szynki i żółtego sera.
  5. Zwiń ciasto w rulon i pokrój je na mniejsze kawałki (około 2-3 cm szerokości).
  6. Wyłóż ślimaczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste.
  8. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub koperkowym.

Wskazówki:

  • Do ślimaczków możesz dodać inne składniki, np. pieczarki, paprykę czy oliwki.
  • Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć jogurtu naturalnego.
  • Ślimaczki z ciasta francuskiego możesz przygotować dzień wcześniej i podgrzać je przed podaniem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯