WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Moja mama na zimę robi mizerię do słoików. Rodzina nie chce słyszeć o innej

Mizeria do słoików? Zdaję sobie sprawę z tego, że o takim pomyśle mogłeś do tej pory nie słyszeć, ale muszę cię w tym momencie prosić o odrobinę zaufania. Przepis, który za moment ci pokażę, naprawdę działa, a nikt nie wciela go w życie równie skutecznie, co moja mama.

Mizeria do słoików na zimę wymieszana ze śmietankąMizeria do słoików na zimę wymieszana ze śmietanką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Słoiki z różnego rodzaju jedzeniem stały się już w Polsce produktem niemal symbolicznym. Pojawiają się jednak nie tylko w bagażnikach samochodów przyjezdnych studentów, memach i żartach, ale także — i to najobficiej — w spiżarniach naszych mam i babć. Moja rodzicielka zawsze uchodziła w rodzinie za mistrzynię przetworów i szlachetną "zaopatrzycielkę" całej rodziny w kiszone i małosolne ogórki, cukinię czy kapustę, bigos i fasolkę po bretońsku. Od jakiegoś czasu do tego pokaźnego grona dołączyła także mizeria.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Pewnie zapytasz, po co w ogóle przyrządzać tę popularną surówkę z takim wyprzedzeniem. Cóż, powiem to dość delikatnie i za pomocą wszystkich możliwych eufemizmów. Moja mama nie przepada za ogórkami sprzedawanymi w sklepach zimą. A ponieważ nie darzy ich zbytnią sympatią (a mizerię — owszem), ta zdrowa surówka powstaje u niej niemal "masowo" w czasie zbiorów jej własnych ogórków z ogródka.

Co się z nimi później dzieje? Poniżej pokażę ci przepis, a grafika pochodzi z Instagramowego konta "zesmakiemnaty". Zauważyłem, że nie tylko moja mama robi taką mizerię do słoików!

Mizeria do słoików

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 łyżki octu.
Ze świeżych ogórków aż żal nie skorzystać. Mizeria do słoików to dobry pomysł!
Ze świeżych ogórków aż żal nie skorzystać. Mizeria do słoików to dobry pomysł! © Canva | RitaE

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i rozdrobnij. Możesz to zrobić za pomocą tarki (gilotynki) lub noża — jak wolisz.
  2. Dodaj do warzyw drobno posiekany koperek oraz przyprawy: cukier, sól i ocet. Wymieszaj i odstaw na godzinę. Po tym czasie przełóż mizerię do słoików i zakręć.
  3. Tak przygotowane słoiki musisz jeszcze poddać procesowi pasteryzacji. Wstaw słoiki do garnka, zalej wodą do 3/4 wysokości. Od momentu, w którym płyn zacznie wrzeć, odlicz około 4-5 minut. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne