Stawiam salaterkę na imprezie. Znika szybciej niż gyrosowa
Na imprezowych stołach sałatki odgrywają ważną rolę. Latem wybieram jednak coś zupełnie innego - pyszny ser po gruzińsku. Po taką przekąskę chętnie sięgną wszyscy goście.
05.06.2024 | aktual.: 05.06.2024 13:38
Kiedy nie mam za dużo czasu na gotowanie, ten przepis od razu rozwiązuje problem. Twaróg podany w ten sposób zamienia się ze śniadaniowego dania w prostą przekąskę. Czasami nie potrzeba wiele składników i skomplikowanego sposobu przygotowania, aby wyczarować coś pysznego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ser po gruzińsku
Ser po gruzińsku to prosty, a zarazem bardzo smaczny przepis, który idealnie sprawdza się jako przystawka. Możliwość modyfikacji składników, np. użycie wędzonego sera zamiast części twarogu, daje pole do popisu i pozwala na odkrywanie nowych smaków. Nie znam osoby, która po spróbowaniu nie poprosiła mnie o ten przepis.
Po wyjęciu z lodówki smakuje najlepiej - jest rześki i świetnie sprawdzi się jako przekąska na ciepłe dni. Idealnie sprawdzi się również na grilla - nie znam lepszego dodatku do pieczonych mięs. Przygotowanie trzeba zaplanować trochę wcześniej, bo twaróg powinien spędzić w solance 24 godziny.
Składniki:
- 800 g tłustego, białego sera w kostce,
- 3 ogórki kiszone,
- 2 cebule (biała i czerwona),
- natka pietruszki.
Zalewa
- 1 litr wody,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka soli.
Sos
- 200 g majonezu,
- 330 g śmietany 18 proc.,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 5 ząbków czosnku.
Sposób przygotowania:
- Pokrój ser w plastry grubości 1-1,5 cm i ułóż w misce.
- Przygotuj zalewę z wody, sosu sojowego i soli. Zalej nią delikatnie ser i odstaw na 24 godziny do lodówki.
- Wymieszaj majonez, śmietanę, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Odsącz ser z zalewy, poczekaj kilka minut i zalej przygotowanym sosem.
- Pokrój w kostkę ogórki i cebulę, posiekaj natkę pietruszki i posyp nimi ser.
Część majonezu możesz zastąpić jogurtem naturalnym jeśli chcesz, aby ser po gruzińsku był lżejszy. Najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego!