PrzepisPrzekąskiStawiam salaterkę na imprezie. Znika szybciej niż gyrosowa

Stawiam salaterkę na imprezie. Znika szybciej niż gyrosowa

Na imprezowych stołach sałatki odgrywają ważną rolę. Latem wybieram jednak coś zupełnie innego - pyszny ser po gruzińsku. Po taką przekąskę chętnie sięgną wszyscy goście.

Ser po gruzińsku - Pyszności
Ser po gruzińsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pexels | Karolina Grabowska

05.06.2024 | aktual.: 05.06.2024 13:38

Kiedy nie mam za dużo czasu na gotowanie, ten przepis od razu rozwiązuje problem. Twaróg podany w ten sposób zamienia się ze śniadaniowego dania w prostą przekąskę. Czasami nie potrzeba wiele składników i skomplikowanego sposobu przygotowania, aby wyczarować coś pysznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ser po gruzińsku

Ser po gruzińsku to prosty, a zarazem bardzo smaczny przepis, który idealnie sprawdza się jako przystawka. Możliwość modyfikacji składników, np. użycie wędzonego sera zamiast części twarogu, daje pole do popisu i pozwala na odkrywanie nowych smaków. Nie znam osoby, która po spróbowaniu nie poprosiła mnie o ten przepis.

Bazą wielkopolskiej przekąski jest biały twaróg
Bazą wielkopolskiej przekąski jest biały twaróg© Adobe Stock | kikisora

Po wyjęciu z lodówki smakuje najlepiej - jest rześki i świetnie sprawdzi się jako przekąska na ciepłe dni. Idealnie sprawdzi się również na grilla - nie znam lepszego dodatku do pieczonych mięs. Przygotowanie trzeba zaplanować trochę wcześniej, bo twaróg powinien spędzić w solance 24 godziny.

Składniki:

  • 800 g tłustego, białego sera w kostce,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 cebule (biała i czerwona),
  • natka pietruszki.

Zalewa

  • 1 litr wody,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka soli.

Sos

  • 200 g majonezu,
  • 330 g śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 5 ząbków czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój ser w plastry grubości 1-1,5 cm i ułóż w misce.
  2. Przygotuj zalewę z wody, sosu sojowego i soli. Zalej nią delikatnie ser i odstaw na 24 godziny do lodówki.
  3. Wymieszaj majonez, śmietanę, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Odsącz ser z zalewy, poczekaj kilka minut i zalej przygotowanym sosem.
  5. Pokrój w kostkę ogórki i cebulę, posiekaj natkę pietruszki i posyp nimi ser.

Część majonezu możesz zastąpić jogurtem naturalnym jeśli chcesz, aby ser po gruzińsku był lżejszy. Najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisInspiracjekuchnia gruzińska
Wybrane dla Ciebie