PoradyDlaczego ogórki pakowane są w folię? Powód jest zaskakujący

Dlaczego ogórki pakowane są w folię? Powód jest zaskakujący

Dlaczego ogórki pakowane są w folię? Coraz częściej mówi się o ekologicznych produktach i opakowaniach, a trend wielorazówek jest niezwykle popularny. Wciąż jednak są warzywa i owoce, które pozostają zapakowane w plastik. Sprawdzamy powód.

Ogórki szklarniowe - Pyszności; Foto Canva.com
Ogórki szklarniowe - Pyszności; Foto Canva.com
Ewa

12.08.2022 | aktual.: 12.08.2022 15:44

Ograniczenie zużycia plastiku

Jak podaje WWF, wprowadzone ograniczenie dotyczy nawet 70% plastiku, który zanieczyszcza wody. Jest to kolejny krok Dyrektywy Plastikowej. W jej skład wchodzi szereg przepisów, które mają na celu ochronę środowiska przed zanieczyszczeniem.

Dyrektywa ma wyeliminować m.in. plastikową zastawę, słomki, patyczki higieniczne, styropianowe kubki.

Do 2025 producenci będą musieli również znaleźć alternatywę dla plastikowych nakrętek i zaplanować recycling swoich butelek.

Czasu pozostało więc niewiele, a plastik w sklepach jest wciąż widoczny. Ma to jednak pewne uzasadnienie.

Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Jednym z najczęściej wybieranych warzyw jest ogórek szklarniowy. Chociaż pojedyncze okazy różnią się od siebie wielkością czy kształtem, to często mają jedną wspólną cechę: są zawinięte w kawałek plastikowej folii. Dlaczego ogórki pakowane są w folię?

Mogłoby się wydawać, że obecność folii spowodowana jest koniecznością ochrony warzyw przed uszkodzeniem w trakcie transportu. Prawda jest jednak nieco inna.

Po pierwsze, przepisy wręcz nakazują pakowanie produktów bio w plastik. Jak to możliwe, skoro bio kojarzy się ze zdrowym i ekologicznym jedzeniem?

Produkty, które otrzymały ten certyfikat, nie mogą mieć bezpośredniego kontaktu z innymi produktami bez certyfikatu. Dlaczego? Wszystko przez możliwość przenikania środków ochrony roślin z owoców i warzyw hodowanych w tradycyjny sposób.

Kolejny powód, dla którego ogórki pakowane są w folię. Folia ma jeszcze zadanie zabezpieczyć ogórki przed czynnikami zewnętrznymi, nie tylko transportem. Ogórki są wrażliwe na wydzielany przez inne produkty etylen.  Produkowany między innymi przez jabłka, gruszki czy banany gaz przyspiesza dojrzewanie owców. W rezultacie mogłoby to skrócić termin przydatności do spożycia ogórków szklarniowych.

Sieć Lidl wyjaśnia:

„Produkty takie jak brokuł czy sałata lodowa są pakowane w folię, ponieważ są to warzywa bardzo delikatne. Folia ogranicza odparowywanie wody, dzięki czemu pozwala dłużej zachować świeżość, oraz chroni przed utratą masy oraz uszkodzeniami mechanicznymi. Bez takiego opakowania ta grupa asortymentu nie nadawałaby się do sprzedaży i spożycia po dostarczeniu ich do sklepu”.

Po czym poznać, czy ogórki są z Polski?

Okazuje się, że kwestia pakowania w folię może być też wskazówkę odnośnie do kraju pochodzenia ogórków. Te zawinięte w plastik pochodzą z importu, bez niego – są z Polski.

Obraz

Jak wybrać dobre, świeże ogórki szklarniowe?

Jak kupić świeżego ogórka? Czym się kierować przy wyborze ogórków szklarniowych? Kiedy plastikowe folia utrudnia dokładne zbadanie ogórków – przyda się jedna rada. Delikatnie ściśnij końce warzywa. Jeśli będą miękkie, pozbawione jędrności, to znaczy, że takiego ogórka lepiej nie kupować.

Dodatkowe oznaki utraty świeżości ogórków to:

  • matowienie skórki
  • zmiana koloru skórki na jasnozieloną do żółte
  • gąbczasty miąższ z przebarwieniami
Wybrane dla Ciebie