Pankejkowe tacosy robię na śniadanie i deser. Zawsze znikają w mgnieniu oka

Domowe słodkości mogą zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem. Nie wierzysz? Sprawdź, co dziś dla ciebie przygotowałam, a wszystko stanie się jasne.

Puszyste placuszki skrywają słodką niespodziankęPuszyste placuszki skrywają słodką niespodziankę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich smaków, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za chwilę poznasz genialny przepis, który sprawdzi się zarówno w roli szybkiego deseru po niedzielnym obiedzie, jak i pomysł na śniadanie w słodkim wydaniu. 

Pankejki w formie tacosów, bo to o nich mowa, są niesamowitym połączeniem dwóch kultowych kuchni. Amerykańskie placuszki w puszystym wydaniu podane w formie meksykańskich tacos to prawdziwy strzał w 10! A, że za każdym razem możesz wykorzystać zupełnie inne dodatki, taki przepis na pewno szybko się nie znudzi. Czego chcieć więcej?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pankejkowe tacosy robię na śniadanie i deser. Zawsze znikają w mgnieniu oka

Pankejkowe tacosy mają w sobie to "coś". Im po prostu nie można się oprzeć

Składniki:

Ciasto na pankejki:

  • 500 ml mleka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego. 

Do dekoracji: 

  • maliny,
  • banany,
  • biała czekolada,
  • nutella,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na przyszłe pankejki. W tym celu łączę ze sobą: mleko, jajka oraz olej roślinny.

Najpierw łączę płynne składniki
Najpierw łączę płynne składniki © Licencjodawca | Pyszności

Produkty mieszam przy pomocy robota kuchennego. 

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz mąka. Produkty miksuję na gładkąjednolitą mieszankę. 

Ciasto jest już gotowe
Ciasto jest już gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Powstałą mieszankę dzielę następnie na mniejsze części, po czym rozprowadzam je na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni. W ten sposób smażę placki średniej wielkości, aby po zdjęciu z patelni łatwo było je złożyć na pół

Każdego placka smażę na rozgrzanej patelni
Każdego placka smażę na rozgrzanej patelni © Licencjodawca | Pyszności

Placuszki smażę po kilka minut na każdej stronie, do chwili aż nabiorą złocistych rumieńców

Krok 4. Usmażone i ostudzone pankejki faszeruję następnie na bogato ulubionymi dodatkami. I tu możesz wybrać dosłownie wszystko, tworząc własną kombinację smakową. Ja tym razem postawiłam na połączenie białej czekolady w płynnej postaci z  nutellą, bananem i malinami

Dodatków nigdy za wiele
Dobierz dodatki wg własnych upodobań © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec pankejki z zawartością składam na pół i tacosy w słodkim wydaniu są gotowe. Układam je na talerzu i posypuję cukrem pudrem, bo słodkich akcentów nigdy za wiele. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby