Pankejkowe tacosy robię na śniadanie i deser. Zawsze znikają w mgnieniu oka
Domowe słodkości mogą zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem. Nie wierzysz? Sprawdź, co dziś dla ciebie przygotowałam, a wszystko stanie się jasne.
09.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 13:21
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich smaków, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za chwilę poznasz genialny przepis, który sprawdzi się zarówno w roli szybkiego deseru po niedzielnym obiedzie, jak i pomysł na śniadanie w słodkim wydaniu.
Pankejki w formie tacosów, bo to o nich mowa, są niesamowitym połączeniem dwóch kultowych kuchni. Amerykańskie placuszki w puszystym wydaniu podane w formie meksykańskich tacos to prawdziwy strzał w 10! A, że za każdym razem możesz wykorzystać zupełnie inne dodatki, taki przepis na pewno szybko się nie znudzi. Czego chcieć więcej?
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Pankejkowe tacosy mają w sobie to "coś". Im po prostu nie można się oprzeć
Składniki:
Ciasto na pankejki:
- 500 ml mleka,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 łyżeczki oleju roślinnego.
Do dekoracji:
- maliny,
- banany,
- biała czekolada,
- nutella,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na przyszłe pankejki. W tym celu łączę ze sobą: mleko, jajka oraz olej roślinny.
Produkty mieszam przy pomocy robota kuchennego.
Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz mąka. Produkty miksuję na gładką i jednolitą mieszankę.
Krok 3. Powstałą mieszankę dzielę następnie na mniejsze części, po czym rozprowadzam je na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni. W ten sposób smażę placki średniej wielkości, aby po zdjęciu z patelni łatwo było je złożyć na pół.
Placuszki smażę po kilka minut na każdej stronie, do chwili aż nabiorą złocistych rumieńców.
Krok 4. Usmażone i ostudzone pankejki faszeruję następnie na bogato ulubionymi dodatkami. I tu możesz wybrać dosłownie wszystko, tworząc własną kombinację smakową. Ja tym razem postawiłam na połączenie białej czekolady w płynnej postaci z nutellą, bananem i malinami.
Krok 5. Na koniec pankejki z zawartością składam na pół i tacosy w słodkim wydaniu są gotowe. Układam je na talerzu i posypuję cukrem pudrem, bo słodkich akcentów nigdy za wiele. I to wszystko, smacznego!