W makaronowych różyczkach skrywa się pyszny farsz. To jadalne dzieło sztuki zachwyca smakiem
Kuchnia włoska nie może obyć się od wszelakiej maści makaronów. I to właśnie ciasto makaronowe posłużyło za bazę do tego przepisu. We wnętrzu różyczek skrywa się pyszny i prosty farsz z ricottą i szpinakiem. Idealnie sprawdzi się na romantyczną kolację we dwoje, gdy chcesz zachwycić drugą połówkę wyjątkowym daniem.
04.09.2024 10:09
Rotolo to bliski kuzyn znacznie popularniejszej od siebie lazanii. Warto jednak zwrócić na niego uwagę, bo forma podania jest naprawdę piękna. Różyczki z ciasta to połączenie pasji do gotowania z kreatywnością. Bez względu na to, czy zaserwujesz je swojej drugiej połówce, podasz swojej rodzinie czy uraczysz nimi swoją teściową, każdy będzie zachwycony.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makaron faszerowany ricottą i szpinakiem - pyszne rotolo we włoskim wydaniu
Każdy makaronowy zawijas jest unikalny, wypełniony delikatną ricottą i soczystym szpinakiem. To połączenie smaków i aromatów, które od razu przenosi do kulinarnego nieba lub po prostu do włoskiej trattori.
Ręcznie formowane różyczki z makaronu wypełnione delikatnym farszem ze szpinaku i ricotty to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Nie martw się jednak o to, że przepis jest skomplikowany. Z przygotowaniem poradzi sobie nawet laik, który włoski makaron do tej pory zamawiał jedynie na dowóz lub gotował z paczki.
Składniki:
Makaron:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 1/5 szklanki wody.
Farsz:
- 200 g szpinaku,
- 200 g ricotty,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej roślinny.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną dość drobno cebulę. Dorzuć szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Gdy liście stracą swoją objętość, dodaj ser ricotta i wymieszaj.
Krok 2. Na blacie lub stolnicy usyp kopczyk z mąki. Zrób w nim wgłębienie i wbij do środka jajka. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając stopniowo wodę. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, podziel je na trzy części.
Krok 3. Każdy kawałek rozwałkuj na długi prostokąt i wytnij z niego kółka. Ułóż je tak, aby brzegi nachodziły na siebie, wyłóż farsz i zalep, składając na pół.
Krok 4. Następnie zawiń ciasto, formując tym samym kształt róży. Z podanych proporcji ciasta wyjdzie ok. 6 różyczek. Jeśli obawiasz się, że ciasto będzie surowe, możesz je wcześniej podgotować. Ostrożnie, na chochelce zanurz rotolo we wrzątku i gotuj kilka minut. Po ugotowaniu przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 5. Różyczki ułóż w żaroodpornym naczyniu i posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 30 minut. Możesz je dodatkowo zapiec wraz z sosem pomidorowym. Smacznego!