Wrzucam do blendera, a po chwili mam najlepszą pastę do pieczywa. Aż trudno uwierzyć, że to jej naturalny kolor

Tym razem to nie awokado, a zielony groszek odpowiada za wspaniały kolor kremowej pasty kanapkowej z orzeźwiającymi nutami. Sezon trwa.

Z zielonego groszku przygotuj pyszną pastę kanapkową Z zielonego groszku przygotuj pyszną pastę kanapkową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jest prosta i jest szybka, a jej smak to prawdziwa bomba smakowitości. Z jednej strony przebija się lekko słodkawy smak groszku, z drugiej atakuje pikantność czosnku. Oliwa odpowiada za delikatną i kremową konsystencję całości, a cytrusowe i ziołowe nuty dbają o to, by nasze kubki smakowe doznały nieco odświeżenia. Pasta z zielonego groszku z grzanką i sadzonym jajkiem tworzy idealny śniadaniowy zestaw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Co zrobić z zielonego groszku?

Zielony groszek kojarzy nam się z puszkowanym dodatkiem wielu sałatek. W sezonie jednak, kiedy dostępny jest świeży i zieloniutki, możemy wykorzystać go do wielu różnych dań. Najpierw jednak należy zwrócić uwagę na to, że zielony groszek to nie to samo, co groszek cukrowy. Mimo że są podobne, to zauważyć należy, że groszek zielony to jeszcze niedojrzałe, młode ziarno grochu siewnego łuskowego, natomiast groszek cukrowy to młoda odmiana grochu siewnego cukrowego (groszek cukrowy jemy ze strąkiem).

Świeży groszek zielony posłuży jako baza do przygotowania pysznej zielonej zupy krem lub dodatek do ryżu, makaronu czy sosu. Jednym z najpopularniejszych rozwiązań na wykorzystanie dobrodziejstw zielonego groszku jest przygotowanie pysznej odświeżającej pasty kanapkowej. Ma wyrazistość i pikantność pochodzącą od czosnku, a przy tym charakteryzuje ją lekkość świeżych ziół.

Zielony groszek
Zielony groszek © Canva | piviso

Prosta pasta z zielonego groszku. Przepis

Składniki:

  • 200 g groszku zielonego mrożonego lub świeżego,
  • bazylia, mięta,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 ml oliwy,
  • sok i skórka z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Groszek zielony wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Groszek gotuj ok. 8 minut. Następnie odcedź całość i odstaw do wystudzenia,
  2. Liście bazylii i mięty drobno posiekaj, a czosnek obierz i i przeciśnij przez praskę. Cytrynę dokładnie wyszoruj. Z połowy wyciśnij sok i otrzyj nieco skórki.
  3. Ostudzony groszek zblenduj na gładko z miętą, bazylią i czosnkiem. Następnie stopniowo dodawaj oliwy, by nadać całości oczekiwanej konsystencji.
  4. Następnie dopraw pastę solą i pieprzem oraz dodaj odrobinę soku i skórki z cytryny do smaku.
  5. Podawaj z podpieczonym pieczywem i jajkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Duńczycy zajadają się przez cały adwent. Są pulchne i miękkie jak babcine racuchy
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Najlepsi kucharze smażą karpia tylko na takim tłuszczu. Nie przypala się i nie zmienia smaku
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯