Wrzucam do blendera, a po chwili mam najlepszą pastę do pieczywa. Aż trudno uwierzyć, że to jej naturalny kolor

Tym razem to nie awokado, a zielony groszek odpowiada za wspaniały kolor kremowej pasty kanapkowej z orzeźwiającymi nutami. Sezon trwa.

Z zielonego groszku przygotuj pyszną pastę kanapkową Z zielonego groszku przygotuj pyszną pastę kanapkową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jest prosta i jest szybka, a jej smak to prawdziwa bomba smakowitości. Z jednej strony przebija się lekko słodkawy smak groszku, z drugiej atakuje pikantność czosnku. Oliwa odpowiada za delikatną i kremową konsystencję całości, a cytrusowe i ziołowe nuty dbają o to, by nasze kubki smakowe doznały nieco odświeżenia. Pasta z zielonego groszku z grzanką i sadzonym jajkiem tworzy idealny śniadaniowy zestaw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia ze Śląska podawała zamiast ziemniaków. Tradycyjny przepis jest w rodzinie od lat

Co zrobić z zielonego groszku?

Zielony groszek kojarzy nam się z puszkowanym dodatkiem wielu sałatek. W sezonie jednak, kiedy dostępny jest świeży i zieloniutki, możemy wykorzystać go do wielu różnych dań. Najpierw jednak należy zwrócić uwagę na to, że zielony groszek to nie to samo, co groszek cukrowy. Mimo że są podobne, to zauważyć należy, że groszek zielony to jeszcze niedojrzałe, młode ziarno grochu siewnego łuskowego, natomiast groszek cukrowy to młoda odmiana grochu siewnego cukrowego (groszek cukrowy jemy ze strąkiem).

Świeży groszek zielony posłuży jako baza do przygotowania pysznej zielonej zupy krem lub dodatek do ryżu, makaronu czy sosu. Jednym z najpopularniejszych rozwiązań na wykorzystanie dobrodziejstw zielonego groszku jest przygotowanie pysznej odświeżającej pasty kanapkowej. Ma wyrazistość i pikantność pochodzącą od czosnku, a przy tym charakteryzuje ją lekkość świeżych ziół.

Zielony groszek
Zielony groszek © Canva | piviso

Prosta pasta z zielonego groszku. Przepis

Składniki:

  • 200 g groszku zielonego mrożonego lub świeżego,
  • bazylia, mięta,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 ml oliwy,
  • sok i skórka z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Groszek zielony wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Groszek gotuj ok. 8 minut. Następnie odcedź całość i odstaw do wystudzenia,
  2. Liście bazylii i mięty drobno posiekaj, a czosnek obierz i i przeciśnij przez praskę. Cytrynę dokładnie wyszoruj. Z połowy wyciśnij sok i otrzyj nieco skórki.
  3. Ostudzony groszek zblenduj na gładko z miętą, bazylią i czosnkiem. Następnie stopniowo dodawaj oliwy, by nadać całości oczekiwanej konsystencji.
  4. Następnie dopraw pastę solą i pieprzem oraz dodaj odrobinę soku i skórki z cytryny do smaku.
  5. Podawaj z podpieczonym pieczywem i jajkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy