Wystarczy puszka zielonego groszku. W kwadrans wyczarujesz treściwą zupę na chłodny dzień

Chłodny dzień to idealna okazja, aby rozgrzać się pyszną, pożywną zupą. Jeśli nie masz czasu lub ochoty na długie gotowanie, wypróbuj nasz przepis na zupę z groszkiem. Przygotujesz ją w zaledwie 15 minut!

Wystarczy puszka zielonego groszku. W kwadrans wyczarujesz treściwą zupę na chłodny dzieńWystarczy puszka zielonego groszku. W kwadrans wyczarujesz treściwą zupę na chłodny dzień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zamknięta kuchenna szafka kryje czasem nieoczekiwane smakowe skarby. Wystarczy jedna puszka zielonego groszku, aby w kilkanaście minut stworzyć wyjątkową, pożywną zupę. Bez względu na pośpiech czy brak chęci na długie gotowanie, ten przepis na zupę jest idealny dla każdego, kto pragnie cieszyć się smakiem pełnym harmonii. Oto jak w kilku krokach wyczarować pyszne danie na chłodny dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki makaron z cytrynową nutką praktycznie robi się sam. Smakuje jak z najlepszej restauracji

Kiedy lodówka świeci pustkami, a czas nagli, warto wrócić do podstaw. Puszka zielonego groszku to klucz do stworzenia wyjątkowej zupy w tempie błyskawicznym. Dzięki dodatkowym składnikom, takim jak warzywa, przyprawy i serek topiony, uzyskujemy nie tylko pełen smak, ale również zdrową dawkę białka z groszku. To prosty przepis na zupę, który zaskoczy swoją szybkością i wyrazistym smakiem.

Przepis na zupę z zielonym groszkiem

Chłodny dzień to idealny czas na rozgrzewającą zupę. Jeśli nie masz czasu na długie gotowanie, wypróbuj ten przepis na zupę z groszku. Przygotujesz ją w kwadrans, a będzie smaczna i pożywna.

Składniki:

  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 2,5 l wody,
  • 200 g serka topionego,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki oleju,
  • opcjonalnie: makaron nitki,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • świeży szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę i pokrój ją drobno. Zetrzyj marchewkę na tarce o małych oczkach.
  2. W garnku podgrzej olej, wrzuć cebulę i marchewkę, smaż krótko na średnim ogniu.
  3. Gdy warzywa zmiękną, wlej do garnka ok. 2,5 l wody, przykryj i doprowadź do wrzenia.
  4. W międzyczasie pokrój ziemniaki w kostkę i dodaj do garnka.
  5. Po 10 minutach dodaj serki topione, mieszaj do rozpuszczenia.
  6. Gdy ziemniaki będą miękkie, wsyp groszek. Dopraw czosnkiem, solą, pieprzem i gotuj jeszcze kilka minut.
  7. Gotowe! Jeśli chcesz, dodaj makaron na ostatnie 3-4 minuty gotowania.

Wskazówki:

  • Aby zupa była bardziej aromatyczna, możesz dodać do niej 1 łyżeczkę suszonego majeranku lub tymianku.
  • Jeśli masz świeży szczypiorek, dodaj go do zupy na koniec gotowania.
  • Zupę możesz również podać z ulubionymi warzywami, np. z brokułami, kalafiorem lub porem.

Ta zupa to nie tylko szybki sposób na obiad, ale również prawdziwy rarytas smakowy. Odkryj, jak łatwo i szybko można przyrządzić domową zupę, która rozgrzeje w chłodne dni. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy