Z powodzeniem zastąpią drogi parmezan. Hit oszczędnej gospodyni

Płatki drożdżowe to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale również cenne źródło białka, błonnika i witamin. Są również tańsze niż parmezan, dlatego mogą być doskonałym rozwiązaniem dla oszczędnych gospodyń.

Z powodzeniem zastąpią drogi parmezan. Hit oszczędnej gospodyniZ powodzeniem zastąpią drogi parmezan. Hit oszczędnej gospodyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Płatki drożdżowe, to nie tylko neutralna dla żołądka przyprawa, ale również doskonała alternatywa dla soli. Odkryjmy, jak te małe płatki mogą z powodzeniem zastąpić drogi parmezan, stając się hitem każdej oszczędnej gospodyni. Dlaczego warto lepiej je poznać? Sprawdźcie sami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na długie wieczory przygotuj dla swoich bliskich prawdziwą ucztę w zakręconym wydaniu

Składniki odżywcze płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe to doskonałe źródło białka. Zawierają około 20 g białka w 100 g produktu. Jest to więcej niż w wielu rodzajach sera, na przykład w parmezanie, który zawiera około 15 g białka w 100 g. Płatki drożdżowe są również dobrym źródłem błonnika. Zawierają około 6 g błonnika w 100 g produktu. Błonnik jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Płatki drożdżowe są również bogate w witaminy z grupy B, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego.

Zastosowanie płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe można stosować w wielu przepisach, zarówno na słono, jak i na słodko. Są doskonałym zamiennikiem sera w sałatkach, makaronach, zupach i sosach. Można je również dodawać do naleśników, omletów, gofrów i innych wypieków.

Jak zrobić domowe płatki drożdżowe?

Przygotowanie płatków drożdżowych w domu nie jest skomplikowane, choć wymaga pewnej cierpliwości. Oto prosty przepis:

Składniki:

  • 200 g drożdży,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 80 ml ciepłej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże umieść w szklanym naczyniu, najlepiej w dużym słoiku, pozostawiając miejsce na ich wzrost.
  2. Dodaj ciepłą wodę i łyżeczkę cukru. Wymieszaj dokładnie, przykryj słoik bawełnianą ściereczką i umieść w ciepłym miejscu, np. przy kaloryferze.
  3. Po 20 minutach dodaj kolejną łyżeczkę cukru, wymieszaj i przykryj słoik ponownie. Pozostaw na kolejne 20 minut. Powtórz ten proces co 20 minut przez godzinę, dostarczając drożdżom odpowiednich "pobudek".
  4. Wylej zaczyn drożdżowy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzając go równomiernie.
  5. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę i kontynuuj pieczenie przez 15-20 minut, obserwując, aby uniknąć przypalenia.
  6. Wystudzoną masę drożdżową susz w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 45-60 minut, do momentu, gdy pojawią się pęknięcia na powierzchni.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku