Co roku piekę na andrzejki. Pieczarki w takim wydaniu szybko znikają ze stołu
Znajomi zapowiedzieli się na andrzejkowy wieczór? Jeśli szukasz pomysłu na szybką przekąskę, polecam tak przygotowane pieczarki. Smakują każdemu, a nie ma z nimi dużo pracy. Łatwo dobierzesz do nich dodatki.
27.11.2024 21:13
Pieczarki to zdecydowanie najpopularniejsze grzyby na świecie. Można je znaleźć w daniach z wielu krajów. Mają też silną pozycję w kuchni polskiej. Najczęściej wykorzystujemy je do farszów czy zup, ale przygotowane solo również będą świetną przekąską.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczarki mają moc
Pieczarki są nie tylko smaczne, ale mają także wiele składników odżywczych. To dobre źródło wielu cennych antyoksydantów, witamin, minerałów, a przede wszystkim związków o właściwościach przeciwnowotworowych. Te grzyby zawierają też błonnik i ważne aminokwasy, co sprawia, że wspierają przemianę materii oraz regulują poziom lipidów. Pieczarki w codziennej diecie mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i poprawy funkcjonowania układu krążenia. Pieczarki mają też korzystny wpływ na odporność. Kolejny plus? Kalorii jest w nich niewiele.
Bez stania nad patelnią
Obawiasz się, że przyjdą goście, a ty będziesz stać nad patelnią? Rzeczywiście pieczarki często smażymy. Jednak jako przekąska na spotkaniu najlepiej nadają się pieczone. W dodatku możesz je wcześniej przygotować, a tuż przed przyjściem gości wsunąć do piekarnika. Takie grzybki na ciepło świetnie komponują się z pieczywem, serami, zieloną sałatą. Pasują do nich różnego rodzaju sosy. Pomysłów na ich podanie na pewno nie zabraknie.
Pieczone pieczarki
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 100 g sera gorgonzola,
- sos sojowy do smaku,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka gałązek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyj i osusz. Usuń nóżki, możesz je wykorzystać do farszu.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek z sosem sojowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatę dopraw pieprzem.
- Pieczarki ułóż w płaskim naczyniu kapeluszem do góry i polej marynatą.
- Do każdego kapelusza włóż kawałeczek sera.
- Pieczarki wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 15-20 minut.
- Podawaj je posypane drobno posiekaną natką.