Co roku piekę na andrzejki. Pieczarki w takim wydaniu szybko znikają ze stołu
Znajomi zapowiedzieli się na andrzejkowy wieczór? Jeśli szukasz pomysłu na szybką przekąskę, polecam tak przygotowane pieczarki. Smakują każdemu, a nie ma z nimi dużo pracy. Łatwo dobierzesz do nich dodatki.
Pieczarki to zdecydowanie najpopularniejsze grzyby na świecie. Można je znaleźć w daniach z wielu krajów. Mają też silną pozycję w kuchni polskiej. Najczęściej wykorzystujemy je do farszów czy zup, ale przygotowane solo również będą świetną przekąską.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz
Pieczarki mają moc
Pieczarki są nie tylko smaczne, ale mają także wiele składników odżywczych. To dobre źródło wielu cennych antyoksydantów, witamin, minerałów, a przede wszystkim związków o właściwościach przeciwnowotworowych. Te grzyby zawierają też błonnik i ważne aminokwasy, co sprawia, że wspierają przemianę materii oraz regulują poziom lipidów. Pieczarki w codziennej diecie mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i poprawy funkcjonowania układu krążenia. Pieczarki mają też korzystny wpływ na odporność. Kolejny plus? Kalorii jest w nich niewiele.
Bez stania nad patelnią
Obawiasz się, że przyjdą goście, a ty będziesz stać nad patelnią? Rzeczywiście pieczarki często smażymy. Jednak jako przekąska na spotkaniu najlepiej nadają się pieczone. W dodatku możesz je wcześniej przygotować, a tuż przed przyjściem gości wsunąć do piekarnika. Takie grzybki na ciepło świetnie komponują się z pieczywem, serami, zieloną sałatą. Pasują do nich różnego rodzaju sosy. Pomysłów na ich podanie na pewno nie zabraknie.
Pieczone pieczarki
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 100 g sera gorgonzola,
- sos sojowy do smaku,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka gałązek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki umyj i osusz. Usuń nóżki, możesz je wykorzystać do farszu.
- W misce wymieszaj oliwę z oliwek z sosem sojowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatę dopraw pieprzem.
- Pieczarki ułóż w płaskim naczyniu kapeluszem do góry i polej marynatą.
- Do każdego kapelusza włóż kawałeczek sera.
- Pieczarki wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 15-20 minut.
- Podawaj je posypane drobno posiekaną natką.