Co roku piekę na andrzejki. Pieczarki w takim wydaniu szybko znikają ze stołu

Znajomi zapowiedzieli się na andrzejkowy wieczór? Jeśli szukasz pomysłu na szybką przekąskę, polecam tak przygotowane pieczarki. Smakują każdemu, a nie ma z nimi dużo pracy. Łatwo dobierzesz do nich dodatki.

Pieczarki idealnie nadają się na przekąskęPieczarki idealnie nadają się na przekąskę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pieczarki to zdecydowanie najpopularniejsze grzyby na świecie. Można je znaleźć w daniach z wielu krajów. Mają też silną pozycję w kuchni polskiej. Najczęściej wykorzystujemy je do farszów czy zup, ale przygotowane solo również będą świetną przekąską.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Pieczarki mają moc

Pieczarki są nie tylko smaczne, ale mają także wiele składników odżywczych. To dobre źródło wielu cennych antyoksydantów, witamin, minerałów, a przede wszystkim związków o właściwościach przeciwnowotworowych. Te grzyby zawierają też błonnik i ważne aminokwasy, co sprawia, że wspierają przemianę materii oraz regulują poziom lipidów. Pieczarki w codziennej diecie mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i poprawy funkcjonowania układu krążenia. Pieczarki mają też korzystny wpływ na odporność. Kolejny plus? Kalorii jest w nich niewiele.

Bez stania nad patelnią

Obawiasz się, że przyjdą goście, a ty będziesz stać nad patelnią? Rzeczywiście pieczarki często smażymy. Jednak jako przekąska na spotkaniu najlepiej nadają się pieczone. W dodatku możesz je wcześniej przygotować, a tuż przed przyjściem gości wsunąć do piekarnika. Takie grzybki na ciepło świetnie komponują się z pieczywem, serami, zieloną sałatą. Pasują do nich różnego rodzaju sosy. Pomysłów na ich podanie na pewno nie zabraknie.

Pieczone pieczarki

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 g sera gorgonzola,
  • sos sojowy do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek natki pietruszki.


Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki umyj i osusz. Usuń nóżki, możesz je wykorzystać do farszu.
  2. W misce wymieszaj oliwę z oliwek z sosem sojowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatę dopraw pieprzem.
  3. Pieczarki ułóż w płaskim naczyniu kapeluszem do góry i polej marynatą.
  4. Do każdego kapelusza włóż kawałeczek sera.
  5. Pieczarki wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 15-20 minut.
  6. Podawaj je posypane drobno posiekaną natką.
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟