Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Im chłodniej na zewnątrz, tym więcej ciepłych dodatków na talerzu – również do obiadu. Zamiast chrupiącej surówki, wybieramy gotowane lub duszone warzywa w aromatycznych sosach. W PRL-u popularnym dodatkiem do obiadu była smażona cebula z koncentratem.
Taka cebulka świetnie pasuje do smażonej kiełbasy, którą można przygotować na szybko i zjeść z pajdą chleba. Ciepły obiad z kilku podstawowych składników świetnie rozgrzewa po powrocie z długiego jesiennego spaceru. Sprawdzi się również do kotletów mielonych i innych tradycyjnych dań kuchni polskiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków
Propozycje dodatków
Do zasmażanej cebuli możesz dorzucić trochę czerwonej papryki, aby przygotować dodatek w stylu węgierskiego leczo. Wybierz domowy przecier pomidorowy zamiast koncentratu ze sklepu, aby wydobyć więcej naturalnych aromatów. Jeśli masz więcej czasu, możesz pokusić się o dodatek dojrzałych pomidorów.
W podstawowym przepisie cebula jest doprawiana tylko solą, pieprzem i odrobiną cukru, ale dodatek innych przypraw jest mile widziany. Możesz dorzucić trochę mielonego kminku, który ułatwi trawienie smażonych warzyw, i gałki muszkatołowej. Przed samym podaniem posyp cebulę natką pietruszki lub koperkiem.
Przepis na zasmażaną cebulę z koncentratem
Nadwyżkę możesz schować do słoika – potem tylko wyciągniesz ją z lodówki, wrzucisz na patelnię i już będziesz mieć gotowy dodatek do obiadu. Jeśli myślisz o dłuższym przechowywaniu, pasteryzuj w garnku lub piekarniku.
Składniki:
- 1 kg cebuli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 100 g koncentratu pomidorowego lub przecieru,
- sól, pieprz do smaku,
- olej lub smalec,
- opcjonalnie: duża łyżka mąki.
Sposób przygotowania:
- Obierz cebule i pokrój je w pióra. Podsmaż na patelni z odrobiną oleju lub smalcu.
- Dodaj cukier, który pomoże skarmelizować cebulkę.
- Gdy będzie już miękka, dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut.
- Jeśli lubisz, możesz zagęścić mąką.