Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani

Im chłodniej na zewnątrz, tym więcej ciepłych dodatków na talerzu – również do obiadu. Zamiast chrupiącej surówki, wybieramy gotowane lub duszone warzywa w aromatycznych sosach. W PRL-u popularnym dodatkiem do obiadu była smażona cebula z koncentratem.

Zasmażana cebula często gościła na stołach w PRLZasmażana cebula często gościła na stołach w PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Taka cebulka świetnie pasuje do smażonej kiełbasy, którą można przygotować na szybko i zjeść z pajdą chleba. Ciepły obiad z kilku podstawowych składników świetnie rozgrzewa po powrocie z długiego jesiennego spaceru. Sprawdzi się również do kotletów mielonych i innych tradycyjnych dań kuchni polskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków

Propozycje dodatków

Do zasmażanej cebuli możesz dorzucić trochę czerwonej papryki, aby przygotować dodatek w stylu węgierskiego leczo. Wybierz domowy przecier pomidorowy zamiast koncentratu ze sklepu, aby wydobyć więcej naturalnych aromatów. Jeśli masz więcej czasu, możesz pokusić się o dodatek dojrzałych pomidorów.

W podstawowym przepisie cebula jest doprawiana tylko solą, pieprzem i odrobiną cukru, ale dodatek innych przypraw jest mile widziany. Możesz dorzucić trochę mielonego kminku, który ułatwi trawienie smażonych warzyw, i gałki muszkatołowej. Przed samym podaniem posyp cebulę natką pietruszki lub koperkiem.

Przepis na zasmażaną cebulę z koncentratem

Nadwyżkę możesz schować do słoika – potem tylko wyciągniesz ją z lodówki, wrzucisz na patelnię i już będziesz mieć gotowy dodatek do obiadu. Jeśli myślisz o dłuższym przechowywaniu, pasteryzuj w garnku lub piekarniku.

Składniki:

  • 1 kg cebuli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 100 g koncentratu pomidorowego lub przecieru,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej lub smalec,
  • opcjonalnie: duża łyżka mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebule i pokrój je w pióra. Podsmaż na patelni z odrobiną oleju lub smalcu.
  2. Dodaj cukier, który pomoże skarmelizować cebulkę.
  3. Gdy będzie już miękka, dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  4. Jeśli lubisz, możesz zagęścić mąką.

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem