Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę

Ciasto powstało z inicjatywy mieszkańców Góry Kalwarii, pod którą znajduje się zamek w Czersku. To od tej niewielkiej miejscowości pochodzi nazwa ciasta, które dzisiaj jest wizytówką regionu. W środku znajdują się jabłka grójeckie, ale jest też domieszka innych owoców. Każdy składnik ma znaczenie symboliczne.

Czerlotka to regionalne ciasto z Czerska z lokalnych owocówCzerlotka to regionalne ciasto z Czerska z lokalnych owoców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czerlotka to regionalne ciasto z Czerska, które powstało w wyniku konkursu. W założeniu ma symbolizować region i zachęcać do odkrywania jego historii. A jest ona związana między innymi z królową Boną, która zarządzała zamkiem w Czersku w połowie XVI wieku. To dzięki niej powstały okoliczne sady, z których pochodzą jabłka na ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Czerlotka jako wizytówka Grójecczyzny

Jednak same jabłka grójeckie nie stanowiłyby o wyjątkowości ciasta. Po bezą, która ma przypominać koronę królowej Bony, znajdują się również drylowane wiśnie, które nadają nadzieniu do czerlotki wyjątkowy kolor i smak. Całość przyprószona jest cynamonem.

- Głównym składnikiem czerlotki są jabłka z naszego zagłębia, a także specjalnie przygotowane wiśnie. Podstawą czerlotki jest staropolskie, domowe kruche ciasto. Na wierzchu znajduje siękrólewska beza, która symbolizuje koronę królowej Bony, posypana ceglanym cynamonem z murów czerskiej warowni – wymienia Stanisław Szamański, cukiernik z Góry Kalwarii.

Cukiernicy nie chcą zdradzać dokładnego przepisu – szczególnie sposób przygotowywania wiśni jest owiany nutką tajemnicy. Myślę, że w tej kwestii warto zaufać własnej intuicji. Możesz sięgnąć świeże lub mrożone wiśnie, owoce z domowego kompotu lub zrobione w słodkim syropie – przy ostatnim wyborze, zrezygnuj z dodatkowego cukru.

Przepis na czerlotkę, czyli szarlotkę z Czerska z wiśniami

Składniki na kruche ciasto muszą być bardzo dobrze schłodzone. Z kolej białka na bezę powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto przygotujesz w dużej tortownicy o średnicy ok. 26 cm lub prostokątnej blaszce o wymiarach ok. 22 × 28 cm

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 duża łyżka śmietany 18 proc.,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatki:

  • 1,5 kg jabłek grójeckich,
  • 300 g drylowanych wiśni,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Szybko zagnieć składniki kruche ciasto. Zrób kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Jabłka obierz, wytnij z nich gniazda nasienna, a następnie pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem i drylowanymi wiśniami.
  3. Dno formy wyklej kruchym ciastem, ponakłuwaj widelcem i oprósz bułką tartą.
  4. Na spodzie połóż owoce i wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut.
  5. W tym czasie przygotuj bezę – ubij białka na sztywno ze szczptą soli, a gdy już piana urośnie, stopniowo dodawaj cukier, a na końcu także mąkę ziemniaczaną.
  6. Bezę nałóż na podpieczone ciasto, zmniejsz temperaturę w piekarniku do 140 stopni Celsjusza i wstaw na kolejne 20–25 minut.
  7. Ciasto pozostaw w piekarniku, aby stopniowo wystygło, inaczej beza może opaść. Przed podaniem posyp ciasto cynamonem.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀