Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Ciasto powstało z inicjatywy mieszkańców Góry Kalwarii, pod którą znajduje się zamek w Czersku. To od tej niewielkiej miejscowości pochodzi nazwa ciasta, które dzisiaj jest wizytówką regionu. W środku znajdują się jabłka grójeckie, ale jest też domieszka innych owoców. Każdy składnik ma znaczenie symboliczne.
Czerlotka to regionalne ciasto z Czerska, które powstało w wyniku konkursu. W założeniu ma symbolizować region i zachęcać do odkrywania jego historii. A jest ona związana między innymi z królową Boną, która zarządzała zamkiem w Czersku w połowie XVI wieku. To dzięki niej powstały okoliczne sady, z których pochodzą jabłka na ciasto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut
Czerlotka jako wizytówka Grójecczyzny
Jednak same jabłka grójeckie nie stanowiłyby o wyjątkowości ciasta. Po bezą, która ma przypominać koronę królowej Bony, znajdują się również drylowane wiśnie, które nadają nadzieniu do czerlotki wyjątkowy kolor i smak. Całość przyprószona jest cynamonem.
- Głównym składnikiem czerlotki są jabłka z naszego zagłębia, a także specjalnie przygotowane wiśnie. Podstawą czerlotki jest staropolskie, domowe kruche ciasto. Na wierzchu znajduje siękrólewska beza, która symbolizuje koronę królowej Bony, posypana ceglanym cynamonem z murów czerskiej warowni – wymienia Stanisław Szamański, cukiernik z Góry Kalwarii.
Cukiernicy nie chcą zdradzać dokładnego przepisu – szczególnie sposób przygotowywania wiśni jest owiany nutką tajemnicy. Myślę, że w tej kwestii warto zaufać własnej intuicji. Możesz sięgnąć świeże lub mrożone wiśnie, owoce z domowego kompotu lub zrobione w słodkim syropie – przy ostatnim wyborze, zrezygnuj z dodatkowego cukru.
Przepis na czerlotkę, czyli szarlotkę z Czerska z wiśniami
Składniki na kruche ciasto muszą być bardzo dobrze schłodzone. Z kolej białka na bezę powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto przygotujesz w dużej tortownicy o średnicy ok. 26 cm lub prostokątnej blaszce o wymiarach ok. 22 × 28 cm
Składniki na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g drobnego cukru,
- 4 żółtka,
- 1 duża łyżka śmietany 18 proc.,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatki:
- 1,5 kg jabłek grójeckich,
- 300 g drylowanych wiśni,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 białka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- pół łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Szybko zagnieć składniki kruche ciasto. Zrób kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Jabłka obierz, wytnij z nich gniazda nasienna, a następnie pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem i drylowanymi wiśniami.
- Dno formy wyklej kruchym ciastem, ponakłuwaj widelcem i oprósz bułką tartą.
- Na spodzie połóż owoce i wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut.
- W tym czasie przygotuj bezę – ubij białka na sztywno ze szczptą soli, a gdy już piana urośnie, stopniowo dodawaj cukier, a na końcu także mąkę ziemniaczaną.
- Bezę nałóż na podpieczone ciasto, zmniejsz temperaturę w piekarniku do 140 stopni Celsjusza i wstaw na kolejne 20–25 minut.
- Ciasto pozostaw w piekarniku, aby stopniowo wystygło, inaczej beza może opaść. Przed podaniem posyp ciasto cynamonem.