Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę

Ciasto powstało z inicjatywy mieszkańców Góry Kalwarii, pod którą znajduje się zamek w Czersku. To od tej niewielkiej miejscowości pochodzi nazwa ciasta, które dzisiaj jest wizytówką regionu. W środku znajdują się jabłka grójeckie, ale jest też domieszka innych owoców. Każdy składnik ma znaczenie symboliczne.

Czerlotka to regionalne ciasto z Czerska z lokalnych owocówCzerlotka to regionalne ciasto z Czerska z lokalnych owoców
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Czerlotka to regionalne ciasto z Czerska, które powstało w wyniku konkursu. W założeniu ma symbolizować region i zachęcać do odkrywania jego historii. A jest ona związana między innymi z królową Boną, która zarządzała zamkiem w Czersku w połowie XVI wieku. To dzięki niej powstały okoliczne sady, z których pochodzą jabłka na ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Czerlotka jako wizytówka Grójecczyzny

Jednak same jabłka grójeckie nie stanowiłyby o wyjątkowości ciasta. Po bezą, która ma przypominać koronę królowej Bony, znajdują się również drylowane wiśnie, które nadają nadzieniu do czerlotki wyjątkowy kolor i smak. Całość przyprószona jest cynamonem.

- Głównym składnikiem czerlotki są jabłka z naszego zagłębia, a także specjalnie przygotowane wiśnie. Podstawą czerlotki jest staropolskie, domowe kruche ciasto. Na wierzchu znajduje siękrólewska beza, która symbolizuje koronę królowej Bony, posypana ceglanym cynamonem z murów czerskiej warowni – wymienia Stanisław Szamański, cukiernik z Góry Kalwarii.

Cukiernicy nie chcą zdradzać dokładnego przepisu – szczególnie sposób przygotowywania wiśni jest owiany nutką tajemnicy. Myślę, że w tej kwestii warto zaufać własnej intuicji. Możesz sięgnąć świeże lub mrożone wiśnie, owoce z domowego kompotu lub zrobione w słodkim syropie – przy ostatnim wyborze, zrezygnuj z dodatkowego cukru.

Przepis na czerlotkę, czyli szarlotkę z Czerska z wiśniami

Składniki na kruche ciasto muszą być bardzo dobrze schłodzone. Z kolej białka na bezę powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto przygotujesz w dużej tortownicy o średnicy ok. 26 cm lub prostokątnej blaszce o wymiarach ok. 22 × 28 cm

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 duża łyżka śmietany 18 proc.,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatki:

  • 1,5 kg jabłek grójeckich,
  • 300 g drylowanych wiśni,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Szybko zagnieć składniki kruche ciasto. Zrób kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Jabłka obierz, wytnij z nich gniazda nasienna, a następnie pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem i drylowanymi wiśniami.
  3. Dno formy wyklej kruchym ciastem, ponakłuwaj widelcem i oprósz bułką tartą.
  4. Na spodzie połóż owoce i wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut.
  5. W tym czasie przygotuj bezę – ubij białka na sztywno ze szczptą soli, a gdy już piana urośnie, stopniowo dodawaj cukier, a na końcu także mąkę ziemniaczaną.
  6. Bezę nałóż na podpieczone ciasto, zmniejsz temperaturę w piekarniku do 140 stopni Celsjusza i wstaw na kolejne 20–25 minut.
  7. Ciasto pozostaw w piekarniku, aby stopniowo wystygło, inaczej beza może opaść. Przed podaniem posyp ciasto cynamonem.

Wybrane dla Ciebie

Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak