Kompot z wiśni - najlepszy przepis. Jak go ugotować?

Masz nadmiar świeżych owoców sezonowych? Najlepszym rozwiązaniem będzie kompot z wiśni. Przygotuj go już teraz i przedłuż smak lata i sięgaj po niego zawsze, gdy będziesz miał ochotę. Do jego przygotowania będą potrzebne ci tylko 3 składnik. Kompot będzie gotowy do picia już po 3 dniach. Jak go ugotować i o czym pamiętać?

ObrazekKompot z wiśni - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

W momencie, gdy królują sezonowe owoce, to warto sięgnąć po najlepsze receptury na owocowe przetwory. Dzięki nim będziesz mógł cieszyć się smakiem lata również zimą. Jeśli nie wiesz, jak wykorzystać sezon na wiśnie, a masz ich nadmiar, sięgnij po przepis na kompot z wiśni.  Jest prosty w przygotowaniu — będziesz potrzebował zaledwie 3 składników. Oczywiście, najlepiej sprawdzą się tu świeże wiśnie, zerwane prosto z drzewa.

Kompot z wiśni

Kompot wiśniowy to klasyczny napój letni, który cieszy się ogromną popularnością. Świeże, soczyste wiśnie nadają temu napojowi intensywny smak i aromat, idealny na upalne dni. Jeśli szukasz najlepszego przepisu na kompot z wiśni, który sprawi, że twój napój będzie wyjątkowy, to trafiłeś we właściwe miejsce.

Obrazek
Wykorzystaj świeże soczyste wiśnie, aby kompot miał najlepszy smak - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na kompot z wiśni

Kompot z wiśni to pyszny napój idealny na letnie dni. Przygotowanie tego aromatycznego napoju jest łatwe i szybkie. Świeże wiśnie, cukier i woda tworzą doskonałą kombinację smaków. Możesz dodać również kilka goździków, aby wzbogacić smak kompotu. Podawaj go schłodzony i ciesz się orzeźwiającym smakiem. Wypróbuj najlepszy przepis na kompot z wiśni i delektuj się letnimi chwilami pełnymi słodyczy.

Składniki:

     
  • 270 g cukru,
  • 2 kg wiśni,
  • 5,5 szklanki wody - około 1360 ml.
Obrazek
Przygotowanie kompotu z wiśni jest naprawdę proste - Pyszności; Foto Canva.com

Kompot z wiśni — przygotowanie krok po kroku

Podstawą tego kompotu będą oczywiście świeże wiśnie. Dodaj cukier i wodę i przygotuj napój, którym będziesz mógł cieszyć się smakiem, zawsze gdy będziesz miał na niego ochotę. Wiśniowy letni smak będzie z tobą obecny przy każdej możliwej okazji!

             
  1. Wybierz dojrzałe, nieuszkodzone i niezepsute wiśnie o łącznej wadze 2 kg (możesz podwoić lub potroić ilość składników, jeśli chcesz przygotować więcej kompotu).
  2. Umyj wiśnie pod zimną i bieżącą wodą, a najlepiej umieść je w misce z zimną wodą i odrobiną sody oczyszczonej.
  3. Przepłucz wiśnie jeszcze raz zimną wodą.
  4. Jeśli chcesz, usuń pestki z wiśni.
  5. Przygotuj czyste słoiki o pojemności 1000 ml (lub podobnej) oraz zakrętki.
  6. Wypełnij każdy słoik wiśniami do około 4/5 wysokości.
  7. Dodaj do każdego słoika 4 łyżki cukru.
  8. Opcjonalnie, dodaj do słoików po 2 łyżki soku z cytryny, aby wzbogacić smak kompotu.
  9. Wlej przegotowaną wodę do każdego słoika, pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach.
  10. Dokładnie zakręć słoiki.
  11. Przejdź do pasteryzacji słoików z kompotem, aby przedłużyć ich trwałość.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"