PrzepisMoja babcia przygotowywała taki kompot każdego lata. Niemal od razu gasił pragnienie

Moja babcia przygotowywała taki kompot każdego lata. Niemal od razu gasił pragnienie

Kompot z czereśni - Pyszności; Foto Canva.com
Kompot z czereśni - Pyszności; Foto Canva.com
09.06.2023 21:00, aktualizacja: 09.06.2023 23:31

Nie ma to jak babcine przepisy. Trwający właśnie sezon na czereśnie to właściwy moment, by sięgnąć po to, co najlepsze i tradycyjne. Jeśli zależy ci na przygotowaniu napoju, który świetnie sprawdzi się na lato, to odpowiednią opcją będzie kompot z czereśni. To prawdziwy przysmak dzieciństwa, a receptura pochodzi wprost z zeszytu babci. Jak zrobić ten orzeźwiający napój na lato?

Co powiesz na sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa? Wystarczy, że wybierzesz sobie jeden dowolny dzień, w którym na stole pojawią się potrawy, które ty jako dziecko po prostu uwielbiałeś. Prawdopodobnie, wśród nich znajdzie się również kompot z czereśni, który niemal zawsze przygotowywała twoja babcia. To prawdziwy przysmak lata, na który większość osób decyduje się w momencie, gdy trwa sezon na czereśnie. Nie tylko świetnie smakuje, ale również gasi pragnienie i pasuje do każdego obiadu.

Dlaczego warto przygotować kompot z czereśni?

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze jest to, co przygotowujesz samodzielnie w swoim domu. Masz pod kontrolą wszystkie składniki, jak i sam proces przygotowania. Jako, że trwa na czereśnie sezon, to kompot z czereśni będzie tym właściwym wyborem, jeśli chodzi o napój do obiadu. Będzie zdecydowanie zdrowszym wyborem od kupnego soku w kartonie. Czereśnie mają naturalnie słodki i intensywny smak, który przenosi się do kompotu. Przez gotowanie czereśnie uwalniają swój aromat, nadając kompotowi wyjątkowy i soczysty smak. Jest to doskonałe połączenie słodyczy i orzeźwiającej kwasowości.

Czereśnie - Pyszności; Fot. Pixabay
Czereśnie - Pyszności; Fot. Pixabay

Kompot z czereśni jest doskonałym napojem orzeźwiającym, zwłaszcza w gorące letnie dni. Można go podawać schłodzony, co pozwala na nawodnienie organizmu i przyjemne uczucie chłodzenia. Co ważne, kompot z czereśni można łatwo przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Dzięki temu można cieszyć się smakiem czereśni przez dłuższy czas, szczególnie jeśli sezon na te owoce jest krótki. Jeśli masz akurat nadmiar czereśni w swoim domu, to przygotuj taki kompot - każdy będzie zachwycony.

Kompot z czereśni przepis - jak przygotować ten wyjątkowy przysmak lata?

W związku z tym, że trwa sezon na czereśnie, to przedłuż smak lata i przechowaj go w szczelnie zamkniętych słoikach. Taki kompot z czereśni możesz trzymać w słoikach i podać go np. w zimie. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Wszyscy twoi domownicy będą zachwyceni.

Składniki:

  • pół szklanki cukru,
  • 1 kg czereśni,
  • opcjonalnie: sok z połówki cytryny.
Kompot z czereśni - Pyszności; Foto Canva.com
Kompot z czereśni - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj czereśnie, pozbądź się pestek i ogonków.
  2. Do garnka wlej litr wody, wrzuć czereśnie i zagotuj.
  3. Gotuj przez około 30 minut.
  4. Dodaj cukier, ale nie dodawaj go na raz. Najlepiej jest dodawać go stopniowo - tak, by nie przesłodzić kompotu.
  5. Przelej kompot z czereśni do słoików, wraz z owocami i poddaj pasteryzacji lub podaj na stół, wcześniej schładzając go.
  6. W przypadku, gdy zależy ci na tym, by kompot miał oryginalny smak, to możesz do niego dodać sok z połówki cytryny.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także