WAŻNE
TERAZ

Budowa elektrowni jądrowej w Polsce. Jest zapowiedź premiera

Moja babcia przygotowywała taki kompot każdego lata. Niemal od razu gasił pragnienie

Nie ma to jak babcine przepisy. Trwający właśnie sezon na czereśnie to właściwy moment, by sięgnąć po to, co najlepsze i tradycyjne. Jeśli zależy ci na przygotowaniu napoju, który świetnie sprawdzi się na lato, to odpowiednią opcją będzie kompot z czereśni. To prawdziwy przysmak dzieciństwa, a receptura pochodzi wprost z zeszytu babci. Jak zrobić ten orzeźwiający napój na lato?

ObrazekKompot z czereśni - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Co powiesz na sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa? Wystarczy, że wybierzesz sobie jeden dowolny dzień, w którym na stole pojawią się potrawy, które ty jako dziecko po prostu uwielbiałeś. Prawdopodobnie, wśród nich znajdzie się również kompot z czereśni, który niemal zawsze przygotowywała twoja babcia. To prawdziwy przysmak lata, na który większość osób decyduje się w momencie, gdy trwa sezon na czereśnie. Nie tylko świetnie smakuje, ale również gasi pragnienie i pasuje do każdego obiadu.

Dlaczego warto przygotować kompot z czereśni?

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze jest to, co przygotowujesz samodzielnie w swoim domu. Masz pod kontrolą wszystkie składniki, jak i sam proces przygotowania. Jako, że trwa na czereśnie sezon, to kompot z czereśni będzie tym właściwym wyborem, jeśli chodzi o napój do obiadu. Będzie zdecydowanie zdrowszym wyborem od kupnego soku w kartonie. Czereśnie mają naturalnie słodki i intensywny smak, który przenosi się do kompotu. Przez gotowanie czereśnie uwalniają swój aromat, nadając kompotowi wyjątkowy i soczysty smak. Jest to doskonałe połączenie słodyczy i orzeźwiającej kwasowości.

Czereśnie. Fot. Pixabay
Czereśnie - Pyszności; Fot. Pixabay

Kompot z czereśni jest doskonałym napojem orzeźwiającym, zwłaszcza w gorące letnie dni. Można go podawać schłodzony, co pozwala na nawodnienie organizmu i przyjemne uczucie chłodzenia. Co ważne, kompot z czereśni można łatwo przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Dzięki temu można cieszyć się smakiem czereśni przez dłuższy czas, szczególnie jeśli sezon na te owoce jest krótki. Jeśli masz akurat nadmiar czereśni w swoim domu, to przygotuj taki kompot - każdy będzie zachwycony.

Kompot z czereśni przepis - jak przygotować ten wyjątkowy przysmak lata?

W związku z tym, że trwa sezon na czereśnie, to przedłuż smak lata i przechowaj go w szczelnie zamkniętych słoikach. Taki kompot z czereśni możesz trzymać w słoikach i podać go np. w zimie. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Wszyscy twoi domownicy będą zachwyceni.

Składniki:

  • pół szklanki cukru,
  • 1 kg czereśni,
  • opcjonalnie: sok z połówki cytryny.
Obrazek
Kompot z czereśni - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj czereśnie, pozbądź się pestek i ogonków.
  2. Do garnka wlej litr wody, wrzuć czereśnie i zagotuj.
  3. Gotuj przez około 30 minut.
  4. Dodaj cukier, ale nie dodawaj go na raz. Najlepiej jest dodawać go stopniowo - tak, by nie przesłodzić kompotu.
  5. Przelej kompot z czereśni do słoików, wraz z owocami i poddaj pasteryzacji lub podaj na stół, wcześniej schładzając go.
  6. W przypadku, gdy zależy ci na tym, by kompot miał oryginalny smak, to możesz do niego dodać sok z połówki cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟