WAŻNE
TERAZ

Wniosek o areszt dla Ziobry - jest ruch prokuratury

Moja babcia przygotowywała taki kompot każdego lata. Niemal od razu gasił pragnienie

Nie ma to jak babcine przepisy. Trwający właśnie sezon na czereśnie to właściwy moment, by sięgnąć po to, co najlepsze i tradycyjne. Jeśli zależy ci na przygotowaniu napoju, który świetnie sprawdzi się na lato, to odpowiednią opcją będzie kompot z czereśni. To prawdziwy przysmak dzieciństwa, a receptura pochodzi wprost z zeszytu babci. Jak zrobić ten orzeźwiający napój na lato?

ObrazekKompot z czereśni - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Co powiesz na sentymentalny powrót do czasów dzieciństwa? Wystarczy, że wybierzesz sobie jeden dowolny dzień, w którym na stole pojawią się potrawy, które ty jako dziecko po prostu uwielbiałeś. Prawdopodobnie, wśród nich znajdzie się również kompot z czereśni, który niemal zawsze przygotowywała twoja babcia. To prawdziwy przysmak lata, na który większość osób decyduje się w momencie, gdy trwa sezon na czereśnie. Nie tylko świetnie smakuje, ale również gasi pragnienie i pasuje do każdego obiadu.

Dlaczego warto przygotować kompot z czereśni?

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze jest to, co przygotowujesz samodzielnie w swoim domu. Masz pod kontrolą wszystkie składniki, jak i sam proces przygotowania. Jako, że trwa na czereśnie sezon, to kompot z czereśni będzie tym właściwym wyborem, jeśli chodzi o napój do obiadu. Będzie zdecydowanie zdrowszym wyborem od kupnego soku w kartonie. Czereśnie mają naturalnie słodki i intensywny smak, który przenosi się do kompotu. Przez gotowanie czereśnie uwalniają swój aromat, nadając kompotowi wyjątkowy i soczysty smak. Jest to doskonałe połączenie słodyczy i orzeźwiającej kwasowości.

Czereśnie. Fot. Pixabay
Czereśnie - Pyszności; Fot. Pixabay

Kompot z czereśni jest doskonałym napojem orzeźwiającym, zwłaszcza w gorące letnie dni. Można go podawać schłodzony, co pozwala na nawodnienie organizmu i przyjemne uczucie chłodzenia. Co ważne, kompot z czereśni można łatwo przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Dzięki temu można cieszyć się smakiem czereśni przez dłuższy czas, szczególnie jeśli sezon na te owoce jest krótki. Jeśli masz akurat nadmiar czereśni w swoim domu, to przygotuj taki kompot - każdy będzie zachwycony.

Kompot z czereśni przepis - jak przygotować ten wyjątkowy przysmak lata?

W związku z tym, że trwa sezon na czereśnie, to przedłuż smak lata i przechowaj go w szczelnie zamkniętych słoikach. Taki kompot z czereśni możesz trzymać w słoikach i podać go np. w zimie. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Wszyscy twoi domownicy będą zachwyceni.

Składniki:

  • pół szklanki cukru,
  • 1 kg czereśni,
  • opcjonalnie: sok z połówki cytryny.
Obrazek
Kompot z czereśni - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj czereśnie, pozbądź się pestek i ogonków.
  2. Do garnka wlej litr wody, wrzuć czereśnie i zagotuj.
  3. Gotuj przez około 30 minut.
  4. Dodaj cukier, ale nie dodawaj go na raz. Najlepiej jest dodawać go stopniowo - tak, by nie przesłodzić kompotu.
  5. Przelej kompot z czereśni do słoików, wraz z owocami i poddaj pasteryzacji lub podaj na stół, wcześniej schładzając go.
  6. W przypadku, gdy zależy ci na tym, by kompot miał oryginalny smak, to możesz do niego dodać sok z połówki cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć