Połknąłeś przypadkiem pestki czereśni? Sprawdź, co się stanie z twoim ciałem
31.05.2023 15:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pestki czereśni mogą posłużyć nam do robienia okładów na bolące mięśnie (doskonale magazynują ciepło) albo urządzenia swojskich zawodów ze strzelania nimi z procy do celu. To, czego natomiast nie należy z nimi robić, to ich spożywanie. Skutki mogą być drastyczne i warto o nich wiedzieć.
Pojawiające się wiosną owoce jednopestkowe kuszą nas smakiem — niekoniecznie ceną, przynajmniej na początku sezonu — i jaskrawymi kolorami. Uwielbiają je również dzieciaki, które bywają tak zachłanne w ich spożyciu, że może im się przy tym zdarzyć mały wypadek. Dlatego warto wiedzieć, czy połknięte pestki czereśni zagrażają zdrowiu. Odpowiedź może niestety wzbudzić twój niepokój.
Czym skutkuje połknięcie pestki czereśni?
Szczególną uwagę powinniśmy poświęcić zajadającym się czereśniami dzieciom. To właśnie im połknięcie pestki zdarza się najczęściej; są one jednocześnie tą grupą, która na nieprzyjemne skutki tego zdarzenia jest narażona najmocniej. Nie dość, że grozi im zadławienie, to jeszcze ich niewielkie ciała mogą ucierpieć na rozkładzie pestek w żołądku.
Podczas gdy owoce czereśni są doskonałym źródłem witaminy C, jodu i polifenoli, tak ich pestki uznane są za produkty trujące. Wynika to z obecnej w pestkach czereśni amigdaliny. Ponieważ substancja ta podczas rozkładu przekształca się w cyjanowodór — bardzo silną truciznę — dostanie się jej do organizmu może w skrajnych przypadkach prowadzić do ostrego zatrucia, a nawet śmierci.
Zjadłem pestki czereśni — co dalej?
Zatrucie cyjankiem pochodzącym z pestek czereśni to sytuacja absolutnie rzadka i mało prawdopodobna, ale jednak możliwa. Niestety "szanse" na nią zwiększają się w przypadku osób o niewielkiej masie ciała, na przykład dzieci. Dla najmłodszych amigdalina jest więc szczególnie niebezpieczna.
Jedna czy dwie połknięte pestki czereśni prawdopodobnie nie wywołają niepożądanych skutków, ale powinniśmy całkowicie wykluczyć prawdopodobieństwo spożycia większej ilości. W przypadku wystąpienia takich objawów jak wymioty, dezorientacja i zawroty głowy, natychmiast należy udać się do lekarza.
W tym miejscu warto zaznaczyć, że ta sama reguła dotyczy innych jednopestkowych owoców: moreli, wiśni, śliwek, brzoskwini. Ponieważ w przypadku obróbki termicznej amigdalina może przedostać się do przetworu, przed przygotowaniem kompotu należy wydrylować pestki. Substancja ta jest obecna również w pestkach jabłek, ale według wyliczeń naukowców, trzeba by ich spożyć około 250, by mogły spowodować śmierć.