WAŻNE
TERAZ

Nawrocki o rozporządzeniu Żurka. "Ostentacyjny akt bezprawia"

Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik

Właściwie wystarczą tylko dwa składniki i kilka pachnących dodatków, aby przygotować bardzo kremową pastę do chleba, od której nie można się oderwać. Aromatyczną główkę warto wrzucić do piekarnika przy okazji zapiekania innych potraw.

Taka pasta może z powodzeniem zastąpić masłoTaka pasta może z powodzeniem zastąpić masło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Szukasz pomysłu na zdrową pastę do kanapek? Weź puszkę białej fasoli i główkę pieczonego czosnku – będziesz pod wrażeniem jak słodki i aromatyczny jest taki dodatek. Dodaj rozmaryn, odrobinę soku i skórki z cytryny, a zobaczysz, że otrzymasz smarowidło, które zaskoczy cię nie tylko delikatną konsystencją, ale też wyrafinowanym smakiem.

Przygotowanie tej pasty nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka prostych składników, blender i dosłownie kilka minut wolnego czasu. To idealna propozycja na szybkie śniadanie, kolację lub przekąskę do pracy. Jedynie pieczenie czosnku zajmuje chwilę czasu, dlatego warto o nim pomyśleć, gdy będziesz robić pizzę, zapiekankę lub kurczaka z piekarnika.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Dlaczego taką pastą warto zastąpić masło?

Dzisiaj wiele osób skupia się na produktach wysokobiałkowych, zapominając o tym, jak ważne w diecie są owoce i warzywa bogate w błonnik. Biała fasola jest doskonałym źródłem białka roślinnego, błonnika i witamin z grupy B, więc idealnie uzupełnia częste braki składników odżywczych. Natomiast pieczony czosnek nie tylko pięknie pachnie i świetnie smakuje, ale także działa antybakteryjnie i wzmacnia odporność, co ma duże znaczenie w sezonie jesienno-zimowym.

Pasta z fasoli i czosnku to nie tylko smaczny, ale i zdrowy wybór, a dzięki dodatkowi oliwy dostarcza również wartościowych kwasów tłuszczowych. To świetna alternatywa dla sklepowych past, które często zawierają konserwanty i sztuczne dodatki.

Przepis na pastę z fasoli i pieczonego czosnku

Poniżej znajdziesz przepis na pastę z fasoli z puszki, ale jeśli chcesz wszystko przygotować samodzielnie – namocz pół szklanki suchych nasion i ugotuj do miękkości.

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 główka czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • odrobina soku z cytryny,
  • odrobina skórki otartej z cytryny,
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z główki czosnku odetnij czubek, tak żeby tylko odsłonić ząbki. Odsłonięte ząbki posmaruj oliwą. Owiń całą główkę folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 20–30 minut, aż czosnek będzie miękki. Po upieczeniu odłóż do ostygnięcia.
  2. Do kielicha blendera wrzuć fasolę z puszki, wyciśnij czosnek z łupinek, dodaj oliwę, sok i skórkę z cytryny oraz rozmaryn. Zmiksuj na gładką pastę.
  3. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu i dokładnie wymieszaj.
  4. Odstaw do lodówki, aby pasta się przegryzła i zgęstniała.

Wybrane dla Ciebie

Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
W soboty często robię takie chrupiące ziemniaczki z piekarnika. W środku są idealnie kremowe
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję jabłka i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Te ziemniaczki są tak pyszne, że nie trzeba niczego innego. Cała rodzina zajada ze smakiem
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Większość omija to zdrowe warzywo. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Wybrano najlepszych szefów kuchni. Wśród nich znane nazwiska z Polski
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Ten deser ma niewybredną nazwę. We Włoszech jest w każdej cukierni
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Jaka śmietana do zupy grzybowej? Ta sprawi, że wyjdzie wyjątkowo kremowa
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
Rybną robię po węgiersku. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne popołudnia
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
W klasyczny farsz powbijałam leśne skarby. Faszerowane papryczki wyszły inne niż zwykle
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Panieruję w piątki. Niemal wszyscy nabierają się, że to kotlety
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado
Na obiad zrób mięsne kasztany. Zwykłe kotlety wypadną blado