Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Niektórzy czekali na nią całe lato. I oto jest – smakowita, strukturalna, kremowa i uniwersalna dynia. Pełna błonnika i beta-karotenu doskonale sprawdza się nie tylko w zupie czy w serniku, ale także jako dodatek do kultowego smarowidła.
Hummus z dynią to pasta, która otula kromkę chleba jak ciepły kocyk. Jest aromatyczna i doskonale kremowa, a do tego łączy w sobie zalety ciecierzycy i dyni, oferując bogactwo białka roślinnego, błonnika i witamin. Lubię doprawiać ją kuminem i ostrą papryką, które kojarzą mi się z rozgrzewającą kuchnią indyjską – doskonała na chłodniejsze miesiące w roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut
Przepis na hummus z dynią
Takiej pasty możesz używać do kanapek zamiast masła. Świetnie komponuje się z przeróżnymi serami – od korycińskiego po halloumi. Do tego dorzuć trochę świeżej rukoli i powidła śliwkowe, a twoje podniebienie zatańczy z wrażenia. Hummus z dyni sprawdzi się również jako dip do warzyw lub dodatek do sałatki. Jego kremowa konsystencja i delikatny, choć wyrazisty, smak sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do jesiennych posiłków.
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy,
- 3 łyżki pasty tahini,
- 1–2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 szklanka purée z dyni,
- sól, pieprz, kumin i ostra papryka do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj blenderem ugotowaną ciecierzycę z tahini, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny.
- Następnie dodaj puree z dyni i przyprawy. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Hummus z dynią odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie uzyska też bardziej zwartą konsystencję.