Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem

Niektórzy czekali na nią całe lato. I oto jest – smakowita, strukturalna, kremowa i uniwersalna dynia. Pełna błonnika i beta-karotenu doskonale sprawdza się nie tylko w zupie czy w serniku, ale także jako dodatek do kultowego smarowidła.

Hummus z dynią może zastąpić masłoHummus z dynią może zastąpić masło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Hummus z dynią to pasta, która otula kromkę chleba jak ciepły kocyk. Jest aromatyczna i doskonale kremowa, a do tego łączy w sobie zalety ciecierzycy i dyni, oferując bogactwo białka roślinnego, błonnika i witamin. Lubię doprawiać ją kuminem i ostrą papryką, które kojarzą mi się z rozgrzewającą kuchnią indyjską – doskonała na chłodniejsze miesiące w roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy smaki, jeden przepis. Te pasty znikają w kilka minut

Przepis na hummus z dynią

Takiej pasty możesz używać do kanapek zamiast masła. Świetnie komponuje się z przeróżnymi serami – od korycińskiego po halloumi. Do tego dorzuć trochę świeżej rukoli i powidła śliwkowe, a twoje podniebienie zatańczy z wrażenia. Hummus z dyni sprawdzi się również jako dip do warzyw lub dodatek do sałatki. Jego kremowa konsystencja i delikatny, choć wyrazisty, smak sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do jesiennych posiłków.

Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 3 łyżki pasty tahini,
  • 1–2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 szklanka purée z dyni,
  • sól, pieprz, kumin i ostra papryka do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj blenderem ugotowaną ciecierzycę z tahini, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny.
  2. Następnie dodaj puree z dyni i przyprawy. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Hummus z dynią odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie uzyska też bardziej zwartą konsystencję.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka