Zachwycamy się oscypkiem, a ignorujemy inny polski ser. Lepszy niż mozzarella

Ser o delikatnej konsystencji i charakterystycznym kwaskowym smaku jest chlubą dziedzictwa kulinarnego Podlasia. Jednak jego popularność dawno już przekroczyła granice regionu. Obecnie coraz częściej pojawia się w sklepach z jakościową żywnością, a mimo wszystko klienci z przyzwyczajenia proszą o znane francuskie czy włoskie sery albo ich polskie odpowiedniki.

Ser koryciński jest doskonały na przekąskęSer koryciński jest doskonały na przekąskę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Historia sera korycińskiego sięga XVII wieku. Mieszkańcy jednej wsi na Podlasiu nauczyli się sztuki serowarstwa od rycerzy ze Szwajcarii, którzy w okresie potopu szwedzkiego wspierali polsko-litewskie siły militarne. Podobno rycerze z zachodniej Europy trafili do folwarku Kumiała pod Korycinem na rekonwalescencję (za: ekologia.pl), a tam pokazali miejscowej ludności, w jaki sposób można zrobić ser podpuszczkowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Tak dawniej wytwarzano ser koryciński

Do produkcji tradycyjnego sera korycińskiego używano sproszkowanych żołądków cielęcych, a odciśnięte serowe krążki przechowywano w piwnicach na półkach wyłożonych słomą. W ten sposób ser zyskiwał delikatną szlachetną pleśń, która nadawała mu charakterystycznej głębi.

Przed II wojną światową produkcją serów podpuszczkowych zajmowali się Żydzi, jednak ich zakłady mleczarskie nie przetrwały czasów zagłady. Na szczęście receptura została zachowana w tradycji ludowej. W czasach PRL-u produkcja serów została spopularyzowana przez Koła Gospodyń Wiejskich.

Tak wygląda dzisiejsza produkcja sera

Obecnie do produkcji sera korycińskiego nie są już używane sproszkowane żołądki cielęce. Podstawą jest niepasteryzowane mleko krowie, do którego po podgrzaniu dodawana jest sól i podpuszczka mleczarska. Niektóre źródła podają inny podstawowy zestaw składników, z których można przygotować ser w warunkach domowych. Wystarczy mleko, podpuszczka i kefir.

Na wyobraźnię działają liczby – z 10 litrów mleka powstaje zaledwie 1 kilogram sera. Częstymi dodatkami są przyprawy i nasiona, takie jak czarnuszka, kozieradka, czosnek, zioła lub orzechy. Ser leżakuje przez 2-4 dni, co pozwala na zachowanie delikatnego, śmietankowego smaku.

Wpływ serów korycińskich na zdrowie

Podobnie jak inne przetwory mleczne również ser koryciński jest bogatym źródłem białka i wapnia, czyli podstawowych budulców mięśni i kości. Zaletą jest niska zawartość sodu i tłuszczów nasyconych w porównaniu z serami żółtymi typu gouda. Tradycyjny sposób wytwarzania sera również ma niebagatelne znaczenie – dzięki temu produkt jest całkowicie pozbawiony konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku.

Decydując się na zakup sera korycińskiego, polegaj tylko na sprawdzonych dostawcach. Znane są przypadki wycofania takich serów ze sprzedaży ze względu na wykrycie w nich niebezpiecznych bakterii. Wyzwaniem dla producentów żywności regionalnej jest zachowanie tradycji przy jednoczesnej dbałości o wymogi sanitarne.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku