Polacy nie doceniają tej przyprawy. Zbija wysoki cukier i pomaga zrzucić oponkę z brzucha
Zwyczajna roślina czy zioło o wielkiej mocy? Wyróżnia się dobroczynnym działaniem. Ta roślina polecana jest dla poprawy zdrowia i urody, pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi, działa wykrztuśnie, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Zadba też o stan naszej skóry i zapewni piękne włosy.
27.07.2024 12:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum L.) to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych, która występuje w kilkudziesięciu odmianach. Nazywana jest też bożą trawką, fenegryką, koniczyną grecką, greckim sianem, greckim jaskrem i synagogiką. W naturalnym środowisku tę roślinę możemy znaleźć w rejonach Morza Śródziemnego, zaś w Polsce (i nie tylko) uprawiana jest jako roślina paszowa.
Kozieradka ma zastosowanie w medycynie - jej prozdrowotne działanie doceniano już w czasach antycznych. Egipcjanie, Grecy i Rzymianie leczyli nią różnorodne schorzenia i dolegliwości. Ważną rolę odgrywała w tradycyjnej medycynie indyjskiej - Ajurwedzie. Bożą trawkę stosuje się również w kosmetyce i jako przyprawę, jest jednym ze składników mieszanki curry.
Kozieradka – jak ją stosować?
Dobroczynny wpływ rośliny posiadają liście i nasiona. Stanowią one źródło cennych substancji, takich jak flawonoidy, związki śluzowe, sterole, saponiny, alkaloidy i witaminy (szczególnie B1 oraz B3), oraz minerałów – fosforu, żelaza, wapnia i potasu, a także aminokwasów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stosowanie i dawkowanie kozieradki jest w dużej mierze uzależnione od tego, w jakim celu chcemy ją wykorzystać. Można ją spożywać w postaci suszu, granulatu, kapsułek, zawiesiny, kremów, tabletek czy też sproszkowanej przyprawy. Nasiona można przyjmować doustnie, przyprawę dodaje się do potraw, a do zewnętrznego stosowania poleca się maści i kremy z kozieradką. Dobrym rozwiązaniem jest także przygotowanie samemu peelingu oraz wcierki do pielęgnacji skóry twarzy i włosów.
Kozieradka – właściwości
Kozieradka pospolita w pozytywny sposób działa na organizm na różnych poziomach. Przyjmowana doustnie reguluje pracę gospodarki lipidowej. Obniża stężenie "złego" cholesterolu, a jednocześnie zwiększa stężenie "dobrego". Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego poprawia perystaltykę jelit, pozytywnie działając na metabolizm, niweluje wzdęcia, zapobiega zaparciom, a także pobudza apetyt. Chroni wątrobę i zmniejsza stany zapalne błony śluzowej żołądka.
To cenne zioło stosuje się także podczas przeziębień i w czasie infekcji górnych dróg oddechowych - działa wykrztuśnie, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Wzmacnia ogólną odporność organizmu i obniża poziom glukozy we krwi, co sprawia, że z powodzeniem stosowana jest w leczeniu cukrzycy.
Greckie siano wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację. Zdaniem naukowców warto podawać ją chorym na Alzheimera, a także w przypadku innych chorób neurologicznych.
Nasiona kozieradki polecane są też kobietom karmiącym piersią - pobudzają laktację, są naturalnym środkiem mlekopędnym. Stosowanie okładów z kozieradki przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń i ropni.
Kozieradka w kosmetyce
Kozieradka znalazła zastosowanie również w kosmetyce. Bardzo korzystnie działa na włosy, szczególnie polecana jest w przypadku problemów z wypadaniem włosów. Dodatkowo może poprawić stan naszej skóry na twarzy - ma silne działanie antyseptyczne, dlatego rekomendowana jest osobom z tłustą i mieszaną cerą. Wykonanie peelingu z kozieradką doskonale oczyszcza skórę, nie podrażniając jej. Poza tym, roślina ta wpływa na zmniejszenie trądziku, w tym różowatego, a także na eliminację wyprysków oraz redukcję przebarwień. Jeśli chodzi o zmniejszenie przebarwień, działa szybciej niż większość kremów na sklepowych półkach. Toniki z kozieradką przyspieszają regenerację naskórka i zmniejszają widoczność niewielkich blizn.
Kozieradka w kuchni
Bardzo popularne jest używanie kozieradki jako przyprawy. Najczęściej wykorzystuje się ją w kuchni azjatyckiej w sproszkowanej postaci. Ze względu na specyficzny smak jest doskonałym uzupełnieniem rozmaitych potraw mięsnych, rybnych i warzywnych. Świetnie łączy się z pikantnymi daniami, ale można dodać ją także do zup, makaronów i sałatek. Każdy miłośnik azjatyckich smaków wie, że curry z kozieradką to wręcz idealne połączenie.
Nasiona kozieradki można także połączyć z miodem lub konfiturami. Wiele osób dokłada ją do mąki, na bazie której przygotowuje rozmaite wypieki. Nadaje się jako składnik do hummusu lub chałwy, a niektórzy przyprawiają nią sery.
Zobacz także
Skutki uboczne
Stosowanie kozieradki zgodnie z zasadami dawkowania i zaleceniami lekarskimi jest bezpieczne i nie wiąże się z żadnymi negatywnymi konsekwencjami. Niektóre choroby przewlekłe wymagają eliminowania kozieradki z diety, tak samo jak przyjmowanie pewnych lekarstw, jednak najlepiej skonsultować to ze specjalistą. Osoby, które stosują dużą ilość tego zioła, mogą zauważyć zmianę zapachu skóry, ponieważ razem z potem wydzielają się charakterystyczne substancje zapachowe. Ten zapach określa się jako aromat syropu klonowego lub sera koziego.
Na kozieradkę powinny uważać kobiety w ciąży - zbyt duża ilość koniczyny greckiej może wywołać skurcze macicy, które przyspieszą poród.