Polacy nie doceniają tej przyprawy. Zbija wysoki cukier i pomaga zrzucić oponkę z brzucha

Zwyczajna roślina czy zioło o wielkiej mocy? Wyróżnia się dobroczynnym działaniem. Ta roślina polecana jest dla poprawy zdrowia i urody, pozytywnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi, działa wykrztuśnie, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Zadba też o stan naszej skóry i zapewni piękne włosy.

KozieradkaKozieradka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum L.) to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych, która występuje w kilkudziesięciu odmianach. Nazywana jest też bożą trawką, fenegryką, koniczyną grecką, greckim sianem, greckim jaskrem i synagogiką. W naturalnym środowisku tę roślinę możemy znaleźć w rejonach Morza Śródziemnego, zaś w Polsce (i nie tylko) uprawiana jest jako roślina paszowa.

Kozieradka ma zastosowanie w medycynie - jej prozdrowotne działanie doceniano już w czasach antycznych. Egipcjanie, Grecy i Rzymianie leczyli nią różnorodne schorzenia i dolegliwości. Ważną rolę odgrywała w tradycyjnej medycynie indyjskiej - Ajurwedzie. Bożą trawkę stosuje się również w kosmetyce i jako przyprawę, jest jednym ze składników mieszanki curry.

Kozieradka – jak ją stosować?

Dobroczynny wpływ rośliny posiadają liście i nasiona. Stanowią one źródło cennych substancji, takich jak flawonoidy, związki śluzowe, sterole, saponiny, alkaloidy i witaminy (szczególnie B1 oraz B3), oraz minerałów – fosforu, żelaza, wapnia i potasu, a także aminokwasów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Stosowanie i dawkowanie kozieradki jest w dużej mierze uzależnione od tego, w jakim celu chcemy ją wykorzystać. Można ją spożywać w postaci suszu, granulatu, kapsułek, zawiesiny, kremów, tabletek czy też sproszkowanej przyprawy. Nasiona można przyjmować doustnie, przyprawę dodaje się do potraw, a do zewnętrznego stosowania poleca się maści i kremy z kozieradką. Dobrym rozwiązaniem jest także przygotowanie samemu peelingu oraz wcierki do pielęgnacji skóry twarzy i włosów.

Kozieradka – właściwości

Kozieradka pospolita w pozytywny sposób działa na organizm na różnych poziomach. Przyjmowana doustnie reguluje pracę gospodarki lipidowej. Obniża stężenie "złego" cholesterolu, a jednocześnie zwiększa stężenie "dobrego". Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego poprawia perystaltykę jelit, pozytywnie działając na metabolizm, niweluje wzdęcia, zapobiega zaparciom, a także pobudza apetyt. Chroni wątrobę i zmniejsza stany zapalne błony śluzowej żołądka.

To cenne zioło stosuje się także podczas przeziębień i w czasie infekcji górnych dróg oddechowych - działa wykrztuśnie, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Wzmacnia ogólną odporność organizmu i obniża poziom glukozy we krwi, co sprawia, że z powodzeniem stosowana jest w leczeniu cukrzycy.

Greckie siano wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację. Zdaniem naukowców warto podawać ją chorym na Alzheimera, a także w przypadku innych chorób neurologicznych.

Nasiona kozieradki polecane są też kobietom karmiącym piersią - pobudzają laktację, są naturalnym środkiem mlekopędnym. Stosowanie okładów z kozieradki przyspiesza gojenie się ran, owrzodzeń i ropni.

Kozieradka w kosmetyce

Kozieradka znalazła zastosowanie również w kosmetyce. Bardzo korzystnie działa na włosy, szczególnie polecana jest w przypadku problemów z wypadaniem włosów. Dodatkowo może poprawić stan naszej skóry na twarzy - ma silne działanie antyseptyczne, dlatego rekomendowana jest osobom z tłustą i mieszaną cerą. Wykonanie peelingu z kozieradką doskonale oczyszcza skórę, nie podrażniając jej. Poza tym, roślina ta wpływa na zmniejszenie trądziku, w tym różowatego, a także na eliminację wyprysków oraz redukcję przebarwień. Jeśli chodzi o zmniejszenie przebarwień, działa szybciej niż większość kremów na sklepowych półkach. Toniki z kozieradką przyspieszają regenerację naskórka i zmniejszają widoczność niewielkich blizn.

Kozieradka w kuchni

Bardzo popularne jest używanie kozieradki jako przyprawy. Najczęściej wykorzystuje się ją w kuchni azjatyckiej w sproszkowanej postaci. Ze względu na specyficzny smak jest doskonałym uzupełnieniem rozmaitych potraw mięsnych, rybnych i warzywnych. Świetnie łączy się z pikantnymi daniami, ale można dodać ją także do zup, makaronów i sałatek. Każdy miłośnik azjatyckich smaków wie, że curry z kozieradką to wręcz idealne połączenie.

Nasiona kozieradki można także połączyć z miodem lub konfiturami. Wiele osób dokłada ją do mąki, na bazie której przygotowuje rozmaite wypieki. Nadaje się jako składnik do hummusu lub chałwy, a niektórzy przyprawiają nią sery.

Skutki uboczne

Stosowanie kozieradki zgodnie z zasadami dawkowania i zaleceniami lekarskimi jest bezpieczne i nie wiąże się z żadnymi negatywnymi konsekwencjami. Niektóre choroby przewlekłe wymagają eliminowania kozieradki z diety, tak samo jak przyjmowanie pewnych lekarstw, jednak najlepiej skonsultować to ze specjalistą. Osoby, które stosują dużą ilość tego zioła, mogą zauważyć zmianę zapachu skóry, ponieważ razem z potem wydzielają się charakterystyczne substancje zapachowe. Ten zapach określa się jako aromat syropu klonowego lub sera koziego.

Na kozieradkę powinny uważać kobiety w ciąży - zbyt duża ilość koniczyny greckiej może wywołać skurcze macicy, które przyspieszą poród.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota