WAŻNE
TERAZ

To w ich dom uderzyły szczątki drona. "Przez okno patrzę: leci dach"

Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota

Kiedy po obiedzie zostaje trochę smażonej wątróbki, tylko zacieram ręce, bo wiem, że dzięki temu będę mieć gotową pastę do pieczywa na następny dzień. Wszystko z patelni wrzucam do blendera i miksuję z kilkoma prostymi składnikami. Smarowidło wychodzi o wiele lepsze od pasztetu i wędlin ze sklepu.

Wątróbkę z obiadu przerabiam na zdrowe smarowidło do chlebaWątróbkę z obiadu przerabiam na zdrowe smarowidło do chleba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wątróbka nie należy dzisiaj do najpopularniejszych składników diety, a szkoda – jest pełna witaminy B12, witaminy A, łatwo przyswajalnego żelaza i cynku. Wspiera odporność organizmu, dba o dobry wzrok i prawidłową produkcję czerwonych krwinek. Dla osób starszych nie są to puste słowa –  jedną z częstych przyczyn przewlekłego zmęczenia i spadku energii jest niedobór żelaza. Przygotuj taką pastę raz w tygodniu, a uda ci się uzupełnić braki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie śledzie, a twarożek. Po tatarsku smakuje jak najlepsza pasta kanapkowa

Pasta z wątróbki jako alternatywa dla wędlin

Domowe smarowidła do pieczywa są bardzo łatwe do przygotowania i mogą zawierać wiele wartościowych składników, które wspierają organizm. To świetna alternatywa dla wędlin i serów w plasterkach, które często zawierają dużo tłuszczów nasyconych, soli i konserwantów – ich nadmiar może mieć negatywny wpływ na zdrowie, zwłaszcza u osób starszych.

Aby zwiększyć przyswajalność żelaza, zadbaj o dodatki bogate w witaminę C – w przypadku pasty z wątróbki warto wrzucić do blendera garść natki pietruszki lub suszoną żurawinę, która dodatkowo podkręci słodkie nuty. Żurawinę możesz wcześniej namoczyć, jeśli chcesz, aby w paście nie było grudek.  

Przepis na pastę z wątróbki

Zdrowym dodatkiem do pasty mogą być także orzechy włoskie, pestki dyni lub słonecznika. Wystarczy 1 duża łyżka, aby wzbogacić smarowidło o większą ilość witamin, minerałów, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej,
  • 1 cebula,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę umyj, oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej mlekiem i odstaw do lodówki na 1–2 godziny.
  2. Po tym czasie odlej mleko, a wątróbkę połóż na ręczniku papierowym, aby osuszyć jej powierzchnię.
  3. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Po chwili dodaj wątróbkę, a gdy się podsmaży, dorzuć także pokrojone na mniejsze kawałki jabłko (bez skórki i nasion). Smaż pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  5. W tym czasie ugotuj jajko na twardo.
  6. Zdejmij pokrywkę z patelni, dodaj sól, pieprz i majeranek i smaż jeszcze przez ok. 5 minut, aby odparować nadmiar wody.
  7. Po przestudzeniu przełóż wątróbkę z cebulą i jabłkiem do kielicha blendera. Dodaj jogurt, musztardę, ugotowane jajko i natkę pietruszki. Zmiksuj na gładką pastę.
  8. W razie potrzeby dopraw dodatkową szczyptą soli i pieprzu.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Nie kupuję gotowców. Pity robię z tego przepisu i wyrastają jak szalone
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów