Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Kiedy po obiedzie zostaje trochę smażonej wątróbki, tylko zacieram ręce, bo wiem, że dzięki temu będę mieć gotową pastę do pieczywa na następny dzień. Wszystko z patelni wrzucam do blendera i miksuję z kilkoma prostymi składnikami. Smarowidło wychodzi o wiele lepsze od pasztetu i wędlin ze sklepu.
Wątróbka nie należy dzisiaj do najpopularniejszych składników diety, a szkoda – jest pełna witaminy B12, witaminy A, łatwo przyswajalnego żelaza i cynku. Wspiera odporność organizmu, dba o dobry wzrok i prawidłową produkcję czerwonych krwinek. Dla osób starszych nie są to puste słowa – jedną z częstych przyczyn przewlekłego zmęczenia i spadku energii jest niedobór żelaza. Przygotuj taką pastę raz w tygodniu, a uda ci się uzupełnić braki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie śledzie, a twarożek. Po tatarsku smakuje jak najlepsza pasta kanapkowa
Pasta z wątróbki jako alternatywa dla wędlin
Domowe smarowidła do pieczywa są bardzo łatwe do przygotowania i mogą zawierać wiele wartościowych składników, które wspierają organizm. To świetna alternatywa dla wędlin i serów w plasterkach, które często zawierają dużo tłuszczów nasyconych, soli i konserwantów – ich nadmiar może mieć negatywny wpływ na zdrowie, zwłaszcza u osób starszych.
Aby zwiększyć przyswajalność żelaza, zadbaj o dodatki bogate w witaminę C – w przypadku pasty z wątróbki warto wrzucić do blendera garść natki pietruszki lub suszoną żurawinę, która dodatkowo podkręci słodkie nuty. Żurawinę możesz wcześniej namoczyć, jeśli chcesz, aby w paście nie było grudek.
Przepis na pastę z wątróbki
Zdrowym dodatkiem do pasty mogą być także orzechy włoskie, pestki dyni lub słonecznika. Wystarczy 1 duża łyżka, aby wzbogacić smarowidło o większą ilość witamin, minerałów, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej,
- 1 cebula,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka musztardy miodowej,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę umyj, oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej mlekiem i odstaw do lodówki na 1–2 godziny.
- Po tym czasie odlej mleko, a wątróbkę połóż na ręczniku papierowym, aby osuszyć jej powierzchnię.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
- Po chwili dodaj wątróbkę, a gdy się podsmaży, dorzuć także pokrojone na mniejsze kawałki jabłko (bez skórki i nasion). Smaż pod przykryciem przez ok. 15 minut.
- W tym czasie ugotuj jajko na twardo.
- Zdejmij pokrywkę z patelni, dodaj sól, pieprz i majeranek i smaż jeszcze przez ok. 5 minut, aby odparować nadmiar wody.
- Po przestudzeniu przełóż wątróbkę z cebulą i jabłkiem do kielicha blendera. Dodaj jogurt, musztardę, ugotowane jajko i natkę pietruszki. Zmiksuj na gładką pastę.
- W razie potrzeby dopraw dodatkową szczyptą soli i pieprzu.