Łączę kilka zdrowych składników i robię pyszną pastę. Nawet dzieci zajadają takie kanapki
Pasta kanapkowa to bardzo wdzięczny wynalazek. Można przygotować od razu całą dużą michę, która starcza na śniadanie i na kolację. Ponadto taka pasta daje okazję do przemycenia dzieciakom zdrowych produktów, których nie tknęłyby w innej formie.
W Polsce najczęściej przygotowujemy pastę jajeczną lub pastę z makreli. To zdecydowanie nasze ulubione smarowidła na kanapki. Czasem skusimy się również na przygotowanie hummusu, ale to i tak jest tylko ułamek możliwości. Pastę do pieczywa można przygotować praktycznie ze wszystkiego, na przykład z dorsza ugotowanego na parze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie śledzie, a twarożek. Po tatarsku smakuje jak najlepsza pasta kanapkowa
Jakie dodatki do pasty z dorsza?
Aby smarowidło miało bardziej gładką konsystencję, niezbędne są dodatki, które po rozgnieceniu lub zblendowaniu utworzą kremowe wypełnienie. Ugotowaną i rozdrobnioną rybę możesz wymieszać ze strączkami, twarożkiem lub jajkiem ugotowanym na twardo. Dodaj łyżkę majonezu lub jogurtu greckiego, aby pasta była bardziej aksamitna.
Przepis na pastę z dorsza z czerwoną fasolą lub ciecierzycą
Jeśli chcesz, żeby pasta miała jasny kolor, zdecyduj się na dodatek ciecierzycy. Zblendowana czerwona fasola zabarwi smarowidło na różowy kolor.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli lub ciecierzycy,
- 300 g filetów z dorsza,
- 1 cebula szalotka,
- pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka majonezu,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Filety z dorsza ugotuj na parze. Odłóż do ostygnięcia.
- Odsącz fasolę (lub ciecierzycę) z zalewy. Odłóż 2-3 łyżki, a resztę umieść w kielichu blendera. Dodaj ugotowanego dorsza i zmiksuj na pastę.
- Przełóż do miski i wymieszaj z majonezem, odłożoną fasolą (lub ciecierzycą),drobno posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.