Łączę kilka zdrowych składników i robię pyszną pastę. Nawet dzieci zajadają takie kanapki

Pasta kanapkowa to bardzo wdzięczny wynalazek. Można przygotować od razu całą dużą michę, która starcza na śniadanie i na kolację. Ponadto taka pasta daje okazję do przemycenia dzieciakom zdrowych produktów, których nie tknęłyby w innej formie.

Pasta z dorsza to wartościowy dodatek do pieczywa Pasta z dorsza to wartościowy dodatek do pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Polsce najczęściej przygotowujemy pastę jajeczną lub pastę z makreli. To zdecydowanie nasze ulubione smarowidła na kanapki. Czasem skusimy się również na przygotowanie hummusu, ale to i tak jest tylko ułamek możliwości. Pastę do pieczywa można przygotować praktycznie ze wszystkiego, na przykład z dorsza ugotowanego na parze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie śledzie, a twarożek. Po tatarsku smakuje jak najlepsza pasta kanapkowa

Jakie dodatki do pasty z dorsza?

Aby smarowidło miało bardziej gładką konsystencję, niezbędne są dodatki, które po rozgnieceniu lub zblendowaniu utworzą kremowe wypełnienie. Ugotowaną i rozdrobnioną rybę możesz wymieszać ze strączkami, twarożkiem lub jajkiem ugotowanym na twardo. Dodaj łyżkę majonezu lub jogurtu greckiego, aby pasta była bardziej aksamitna.

Przepis na pastę z dorsza z czerwoną fasolą lub ciecierzycą

Jeśli chcesz, żeby pasta miała jasny kolor, zdecyduj się na dodatek ciecierzycy. Zblendowana czerwona fasola zabarwi smarowidło na różowy kolor.

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli lub ciecierzycy,
  • 300 g filetów z dorsza,
  • 1 cebula szalotka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza ugotuj na parze. Odłóż do ostygnięcia.
  2. Odsącz fasolę (lub ciecierzycę) z zalewy. Odłóż 2-3 łyżki, a resztę umieść w kielichu blendera. Dodaj ugotowanego dorsza i zmiksuj na pastę.
  3. Przełóż do miski i wymieszaj z majonezem, odłożoną fasolą (lub ciecierzycą),drobno posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni