Zwykle kładziesz go na kanapkach w plasterkach. Z tym przepisem to się zmieni
Lubisz domowe przetwory? Wśród nich oczywiście nie może zabraknąć pysznego dżemu. Z dzisiejszym przepisem zrobisz go w mgnieniu oka!
06.09.2023 | aktual.: 26.09.2023 11:35
Myśląc o dżemie, pewnie przed oczami masz całą masę pysznych owoców. Maliny, śliwki, brzoskwinie, pomarańcze, truskawki czy też arbuz. Oczywiście każdy z tych wariantów jest jak najbardziej smaczny, ale dziś chciałabym zaproponować ci coś zupełnie innego.
Będzie to ciekawa, smaczna i mega oryginalna kombinacja. Jeśli więc lubisz kulinarne wyzwania, tego artykułu nie możesz przegapić. Po prostu palce lizać!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe przetwory z pomidorów. Takiej kombinacji jeszcze nie próbowałeś!
Dzisiejszy dżem przygotujemy na bazie genialnego owocu, który, choć jest mega popularny, bardzo często mylony jest z warzywem. Co więcej, zazwyczaj podajemy go w wytrawnej wersji. Czy wiesz już, o jaki owoc konkretnie mi chodzi?
Na pewno masz go w swojej kuchni nawet teraz. Dlatego też nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś przygotować oryginalne i pyszne przetwory domowe z pomidorów.
Przepis na domowy dżem na bazie pomidora
Dłużej nie trzymam cię w niepewności. Bohaterem dzisiejszej receptury będzie pomidor. Tak, to naprawdę owoc. A co więcej, świetnie sprawdzi się do przygotowania domowej wersji dżemu. Wszyscy będą zajadać się ze smakiem!
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów,
- sok z jednej cytryny,
- 1,5 kg cukru,
- 1 laska cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij oczywiście od przygotowania pomidorów. W tym celu najpierw je sparz, po czym obierz.
- Następnie podziel je na mniejsze kawałki. Nie zapomnij też usunąć gniazd nasiennych.
- Do przygotowanych w ten sposób pomidorów dodaj następnie sok z cytryny.
- Owoce smaż na patelni z dodatkiem cukru oraz laską cynamonu. Uzbrój się w cierpliwość, bo proces ten może potrwać nawet do godziny, ale naprawdę warto!
- Od czasu do czasu przemieszaj zawartość patelni. Dżem z czasem stanie się bardzo gęsty.
- Po zakończonym procesie smażenia usuń laskę cynamonu i przełóż mieszankę do wyparzonych słoików, po czym dobrze zakręć. I to wszystko!
Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować idealne przetwory domowe w oryginalnym wydaniu. Taki dodatek możesz wykorzystywać zarówno w wersji śniadaniowej, jak i jako ciekawy bonus do przekąsek serwowanych podczas spotkań w szerszym gronie. Palce lizać!