PrzepisŚniadanieZwykle kładziesz go na kanapkach w plasterkach. Z tym przepisem to się zmieni

Zwykle kładziesz go na kanapkach w plasterkach. Z tym przepisem to się zmieni

Domowe przetwory wcale nie muszą być nudne
Domowe przetwory wcale nie muszą być nudne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dolphy_tv
06.09.2023 13:05, aktualizacja: 26.09.2023 11:35

Lubisz domowe przetwory? Wśród nich oczywiście nie może zabraknąć pysznego dżemu. Z dzisiejszym przepisem zrobisz go w mgnieniu oka!

Myśląc o dżemie, pewnie przed oczami masz całą masę pysznych owoców. Maliny, śliwki, brzoskwinie, pomarańcze, truskawki czy też arbuz. Oczywiście każdy z tych wariantów jest jak najbardziej smaczny, ale dziś chciałabym zaproponować ci coś zupełnie innego.

Będzie to ciekawa, smaczna i mega oryginalna kombinacja. Jeśli więc lubisz kulinarne wyzwania, tego artykułu nie możesz przegapić. Po prostu palce lizać!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe przetwory z pomidorów. Takiej kombinacji jeszcze nie próbowałeś!

Dzisiejszy dżem przygotujemy na bazie genialnego owocu, który, choć jest mega popularny, bardzo często mylony jest z warzywem. Co więcej, zazwyczaj podajemy go w wytrawnej wersji. Czy wiesz już, o jaki owoc konkretnie mi chodzi?

Na pewno masz go w swojej kuchni nawet teraz. Dlatego też nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś przygotować oryginalne i pyszne przetwory domowe z pomidorów

Pomidory
Pomidory© Adobe Stock | Szasz-Fabian Jozsef

Przepis na domowy dżem na bazie pomidora

Dłużej nie trzymam cię w niepewności. Bohaterem dzisiejszej receptury będzie pomidor. Tak, to naprawdę owoc. A co więcej, świetnie sprawdzi się do przygotowania domowej wersji dżemu. Wszyscy będą zajadać się ze smakiem!

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1,5 kg cukru,
  • 1 laska cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij oczywiście od przygotowania pomidorów. W tym celu najpierw je sparz, po czym obierz. 
  2. Następnie podziel je na mniejsze kawałki. Nie zapomnij też usunąć gniazd nasiennych.
  3. Do przygotowanych w ten sposób pomidorów dodaj następnie sok z cytryny.
  4. Owoce smaż na patelni z dodatkiem cukru oraz laską cynamonu. Uzbrój się w cierpliwość, bo proces ten może potrwać nawet do godziny, ale naprawdę warto!
  5. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość patelni. Dżem z czasem stanie się bardzo gęsty.
  6. Po zakończonym procesie smażenia usuń laskę cynamonu i przełóż mieszankę do wyparzonych słoików, po czym dobrze zakręć. I to wszystko!

Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować idealne przetwory domowe w oryginalnym wydaniu. Taki dodatek możesz wykorzystywać zarówno w wersji śniadaniowej, jak i jako ciekawy bonus do przekąsek serwowanych podczas spotkań w szerszym gronie. Palce lizać!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także