Zwykle kładziesz go na kanapkach w plasterkach. Z tym przepisem to się zmieni
Lubisz domowe przetwory? Wśród nich oczywiście nie może zabraknąć pysznego dżemu. Z dzisiejszym przepisem zrobisz go w mgnieniu oka!
Myśląc o dżemie, pewnie przed oczami masz całą masę pysznych owoców. Maliny, śliwki, brzoskwinie, pomarańcze, truskawki czy też arbuz. Oczywiście każdy z tych wariantów jest jak najbardziej smaczny, ale dziś chciałabym zaproponować ci coś zupełnie innego.
Będzie to ciekawa, smaczna i mega oryginalna kombinacja. Jeśli więc lubisz kulinarne wyzwania, tego artykułu nie możesz przegapić. Po prostu palce lizać!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Arbuzowe oponki. Deser, którym będzie się zajadać cała rodzina
Domowe przetwory z pomidorów. Takiej kombinacji jeszcze nie próbowałeś!
Dzisiejszy dżem przygotujemy na bazie genialnego owocu, który, choć jest mega popularny, bardzo często mylony jest z warzywem. Co więcej, zazwyczaj podajemy go w wytrawnej wersji. Czy wiesz już, o jaki owoc konkretnie mi chodzi?
Na pewno masz go w swojej kuchni nawet teraz. Dlatego też nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś przygotować oryginalne i pyszne przetwory domowe z pomidorów.
Przepis na domowy dżem na bazie pomidora
Dłużej nie trzymam cię w niepewności. Bohaterem dzisiejszej receptury będzie pomidor. Tak, to naprawdę owoc. A co więcej, świetnie sprawdzi się do przygotowania domowej wersji dżemu. Wszyscy będą zajadać się ze smakiem!
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów,
- sok z jednej cytryny,
- 1,5 kg cukru,
- 1 laska cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij oczywiście od przygotowania pomidorów. W tym celu najpierw je sparz, po czym obierz.
- Następnie podziel je na mniejsze kawałki. Nie zapomnij też usunąć gniazd nasiennych.
- Do przygotowanych w ten sposób pomidorów dodaj następnie sok z cytryny.
- Owoce smaż na patelni z dodatkiem cukru oraz laską cynamonu. Uzbrój się w cierpliwość, bo proces ten może potrwać nawet do godziny, ale naprawdę warto!
- Od czasu do czasu przemieszaj zawartość patelni. Dżem z czasem stanie się bardzo gęsty.
- Po zakończonym procesie smażenia usuń laskę cynamonu i przełóż mieszankę do wyparzonych słoików, po czym dobrze zakręć. I to wszystko!
Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować idealne przetwory domowe w oryginalnym wydaniu. Taki dodatek możesz wykorzystywać zarówno w wersji śniadaniowej, jak i jako ciekawy bonus do przekąsek serwowanych podczas spotkań w szerszym gronie. Palce lizać!