Taki dżem robiła moja babcia. Smak pozwala powrócić do beztroskich czasów dzieciństwa

Są takie owoce, na które z utęsknieniem czeka się przez cały rok. Do takiej kategorii, na pewno należy zaliczyć jagody, które stanowią dodatek do wielu dań i deserów. Lato pozwala cieszyć się smakiem tych popularnych leśnych owoców, w naprawdę rozmaitej formie. Jeśli chcesz zachować ich smak na dłużej, to koniecznie poznaj przepis na dżem jagodowy.

ObrazekDżem jagodowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Sezon letni to czas, kiedy w kuchni królują rozmaite przetwory. Z sezonowych warzyw i owoców można wyczarować prawdziwe cuda, co pozwala zamknąć te najlepsze letnie dni w słoiku i cieszyć się nimi w ponure i chłodniejsze dni. Sezon na jagody, to właściwy moment, by sięgnąć po sprawdzoną recepturę z zeszytu babci na pyszny dżem jagodowy.

Dlaczego warto przygotować dżem jagodowy?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że najlepszym smakiem wyróżniają się świeże jagody. Niestety, ale nie są to owoce całoroczne, dlatego można cieszyć się ich smakiem w przetworzonej formie. Jeśli ma to być domowa i wyjątkowa receptura, to dżem jagodowy z zaledwie dwóch składników, będzie naprawdę świetnym wyborem. Przygotowanie dżemu jagodowego pozwala cieszyć się świeżym, intensywnym smakiem jagód przez dłuższy czas. Dżem zachowuje naturalny aromat i smak owoców, co sprawia, że jest wyjątkowo smaczny.

Obrazek
Sezon na jagody - Pyszności; Foto Canva.com

Pamiętaj, że jagody są bogate w antyoksydanty, witaminy, minerały i błonnik. Przygotowując dżem jagodowy w domu, możesz cieszyć się tymi korzyściami zdrowotnymi, jednocześnie unikając dodatku konserwantów, sztucznych barwników i innych substancji chemicznych, które mogą występować w komercyjnych dżemach. Dodatkowo, wytwarzanie dżemu jagodowego w domu może być bardziej ekonomiczne niż zakup gotowych produktów. Szczególnie w sezonie, kiedy jagody są łatwo dostępne i tanie, możesz zaoszczędzić pieniądze, przygotowując dżem we własnej kuchni.

Dżem jagodowy przepis — jak zrobić proste przetwory z jagód?

W pobliskim lesie rosną jagody i nie wiesz, co z nich zrobić? Masz przynajmniej kilka opcji do wyboru. Są to m.in. pierogi z jagodami, jagodzianki czy właśnie dżem jagodowy. Przygotowanie dżemu jagodowego daje ci kontrolę nad składnikami, pozwala cieszyć się świeżym smakiem i korzyściami zdrowotnymi jagód, a także umożliwia wyrażenie swojej kreatywności.

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 500 g jagód.
Obrazek
Dżem jagodowy - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie jagody.
  2. Wsyp owoce do garnka z grubym dnem i zasyp je cukrem. Umieść garnek na palniku. Początkowo gotuj na dużej mocy. Gdy jagody się zagotują, to zmniejsz moc i gotuj na średniej mocy palnika. Mieszaj od czasu do czasu i rozgniataj jagody. Pamiętaj, że owoce nie mogą przywrzeć.
  3. Gdy konsystencja dżemu będzie odpowiednia, to zdejmij garnek z palnika i przełóż dżem do umytych i wyparzonych słoików. Zakręć je dobrze i postaw do góry dnem.
  4. Jeśli jest to większa ilość dżemu, to warto poddać go pasteryzacji. Możesz to uczynić w garnku z wodą lub na sucho w piekarniku. Ten trik pozwoli przechować jagodowe przetwory przez zdecydowanie dłuższy czas.

Wybrane dla Ciebie

Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak