Dżem śliwkowy z czekoladą - przepis. Czeko-dżem nie tylko na zimę

Nie ulega żadnej wątpliwości, że śliwki to jedne z popularniejszych owoców, z których przygotowuje się przetwory. Najczęściej decydujemy się na konfitury i dżemy. Jeśli poszukujesz  innych smaków, to sezon na śliwki będzie idealnym momentem, by przygotować coś nietypowego i jednocześnie niezwykle smacznego. Co powiesz na dżem śliwkowy z czekoladą? Poznaj najlepszy przepis.

ObrazekDżem śliwkowy z czekoladą - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nietypowe przetwory na zimę, które przygotowuje się z nietypowymi dodatkami, zyskują coraz większą grupę zwolenników. Tak też jest i w tym przypadku. Sezon na śliwki to świetna okazja, by wypróbować przepis na dżem śliwkowy z dodatkiem czekolady. Jest to tak zwana czekośliwka — zachwyca smakiem i jest prosta w przygotowaniu. Możesz być pewny tego, że taki dżem przetrwa nieco krócej niż do zimy, bo będziesz chciał go jeść na okrągło.

Dlaczego warto przygotować dżem śliwkowy z czekoladą?

Czy dżem śliwkowy z czekoladą przepis jest dla ciebie? Kombinacja słodkich, soczystych śliwek z intensywnym smakiem czekolady tworzy harmonijną i niezwykle smaczną mieszankę. Czekolada nadaje dżemowi bogactwo i głębię smaku, równoważąc naturalną kwasowość śliwek. Kawałki czekolady w dżemie śliwkowym dodają ciekawej tekstury.

Obrazek
Śliwkowy dżem z czekoladą to dobra opcja na zimę - Pyszności; Foto Canva.com

Czekośliwka to smakołyk, który może być odbierany jako bardziej luksusowy i unikatowy w porównaniu do tradycyjnych dżemów. Dodanie czekolady do dżemu śliwkowego to ciekawa i oryginalna modyfikacja klasycznego przepisu. To sposób na ożywienie tradycyjnego smaku i zaskoczenie dla podniebienia. Dżem śliwkowy z czekoladą może być wykorzystywany na wiele sposobów. Można go podawać na pieczywie, gofrach, naleśnikach, dodawać do deserów, ciast czy wykorzystać jako składnik wypieków.

Przepis na dżem śliwkowy z czekoladą

Śliwki sezon to właściwy czas byś poznał przepis na śliwkowy dżem z dodatkiem czekolady. Robi się go naprawdę szybko. Efekt końcowy pozytywnie cię zaskoczy i możesz być pewny tego, że ten dżem stanie się twoim ulubionym i będziesz go przygotowywał każdego lata.

Składniki:

  • 500 g cukru,
  • 3 kg śliwek,
  • 150 g gorzkiej czekolady 70 proc.,
  • łyżeczka cynamonu.
Obrazek
Przygotowanie dżemu śliwkowego z czekoladą - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój śliwki w kostkę i wrzuć do garnka.
  2. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny i w następnej kolejności dodaj połamaną czekoladę, cynamon i gotuj jeszcze przez 30 minut.
  3. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i ustaw na moment do góry dnem.
  4. W przypadku, gdy lubisz nieco bardziej słodkie dżemy, to możesz dodać większą ilość cukru. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom