Moja rodzina zachwyca się tym ciastem. Zjadają je do ostatniego okruszka
Sezon na śliwki to właściwy moment, by móc cieszyć się ich najlepszym smakiem. Najczęściej wybieraną opcją są ciasta ze śliwkami. Jeśli zależy ci na tym, by z jednej strony zaskoczyć rodzinę, a z drugiej przygotować coś prostego i smacznego, to kruche ciasto ze śliwkami wydaje się tym właściwym wyborem. To najlepsza opcja na wykorzystanie sezonowych owoców, jakimi są śliwki.
20.06.2023 | aktual.: 20.06.2023 18:11
Za co lubisz sezonowe owoce? Z pewnością za możliwość ich różnorodnego wykorzystania w swojej kuchni. To nie tylko dżemy i przetwory, ale również desery, czy dania wytrawne, które zachwycają smakiem i stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Dziś postanowiliśmy zaprezentować ci prawdziwy klasyk, który zachwyca smakiem i prostota przygotowania. To idealne rozwiązanie na okres, w którym trwa sezon na śliwki. Twoja rodzina oraz goście będą zachwyceni.
Dlaczego warto przygotować kruche ciasto ze śliwkami?
Kruche ciasto ze śliwkami jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych śliwek. Śliwki w tym czasie są soczyste, słodkie i pełne smaku, co czyni je idealnym składnikiem do pieczenia. Połączenie kruchego, delikatnego ciasta z soczystymi i słodkimi śliwkami tworzy wyjątkowy smak i teksturę. Kiedy śliwki pieką się, uwalniają swój aromat i stają się miękkie, co stanowi doskonałe kontrast dla kruchego ciasta.
Zobacz także
Kruche ciasto ze śliwkami jest nie tylko smaczne, ale również estetyczne. Soczyste, purpurowe śliwki na złocistym, chrupiącym cieście prezentują się apetycznie i są pięknym widokiem na talerzu. Co ważne, taki śliwkowy deser można podać na kilka sposobów - idealnie komponuje się z dodatkiem gałki lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Przygotowanie kruchego ciasta ze śliwkami to wspaniały sposób na cieszenie się sezonowymi owocami i delektowanie się wyjątkowym smakiem.
Kruche ciasto ze śliwkami przepis - jak je upiec?
Kruche ciasto ze śliwkami jest stosunkowo łatwe do przygotowania. Nie wymaga skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności piekarskich. Jest to przepis, który może wykonać każdy w swoim domu, by móc cieszyć się smakiem domowego wypieku.
Składniki:
- 100 g masła,
- 800 g śliwek,
- 200 g mąki,
- 100 g cukru,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- jajko,
- płatki migdałowe,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Wyrób ciasto z mąki, masła, proszku do pieczenia, jajka i cukru.
- Wyłóż je na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ponakłuwaj je widelcem.
- Ułóż śliwki bez pestek dość ciasno na cieście.
- Posyp je brązowym cukrem i płatkami migdałowymi.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz przez około godzinę.