Moja rodzina zachwyca się tym ciastem. Zjadają je do ostatniego okruszka

Sezon na śliwki to właściwy moment, by móc cieszyć się ich najlepszym smakiem. Najczęściej wybieraną opcją są ciasta ze śliwkami. Jeśli zależy ci na tym, by z jednej strony zaskoczyć rodzinę, a z drugiej przygotować coś prostego i smacznego, to kruche ciasto ze śliwkami wydaje się tym właściwym wyborem. To najlepsza opcja na wykorzystanie sezonowych owoców, jakimi są śliwki.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Za co lubisz sezonowe owoce? Z pewnością za możliwość ich różnorodnego wykorzystania w swojej kuchni. To nie tylko dżemy i przetwory, ale również desery, czy dania wytrawne, które zachwycają smakiem i stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Dziś postanowiliśmy zaprezentować ci prawdziwy klasyk, który zachwyca smakiem i prostota przygotowania. To idealne rozwiązanie na okres, w którym trwa sezon na śliwki. Twoja rodzina oraz goście będą zachwyceni.

Dlaczego warto przygotować kruche ciasto ze śliwkami?

Kruche ciasto ze śliwkami jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych śliwek. Śliwki w tym czasie są soczyste, słodkie i pełne smaku, co czyni je idealnym składnikiem do pieczenia. Połączenie kruchego, delikatnego ciasta z soczystymi i słodkimi śliwkami tworzy wyjątkowy smak i teksturę. Kiedy śliwki pieką się, uwalniają swój aromat i stają się miękkie, co stanowi doskonałe kontrast dla kruchego ciasta.

Obrazek
Przygotowanie śliwek do ciasta - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Orchideli

Kruche ciasto ze śliwkami jest nie tylko smaczne, ale również estetyczne. Soczyste, purpurowe śliwki na złocistym, chrupiącym cieście prezentują się apetycznie i są pięknym widokiem na talerzu. Co ważne, taki śliwkowy deser można podać na kilka sposobów - idealnie komponuje się z dodatkiem gałki lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Przygotowanie kruchego ciasta ze śliwkami to wspaniały sposób na cieszenie się sezonowymi owocami i delektowanie się wyjątkowym smakiem.

Kruche ciasto ze śliwkami przepis - jak je upiec?

Kruche ciasto ze śliwkami jest stosunkowo łatwe do przygotowania. Nie wymaga skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności piekarskich. Jest to przepis, który może wykonać każdy w swoim domu, by móc cieszyć się smakiem domowego wypieku.

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 800 g śliwek,
  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • jajko,
  • płatki migdałowe,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
Obrazek
Przygotowanie kruchego ciasta ze śliwkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Orchideli

Sposób przygotowania:

  1. Wyrób ciasto z mąki, masła, proszku do pieczenia, jajka i cukru.
  2. Wyłóż je na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ponakłuwaj je widelcem.
  3. Ułóż śliwki bez pestek dość ciasno na cieście.
  4. Posyp je brązowym cukrem i płatkami migdałowymi.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz przez około godzinę.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇