Moja rodzina zachwyca się tym ciastem. Zjadają je do ostatniego okruszka

Sezon na śliwki to właściwy moment, by móc cieszyć się ich najlepszym smakiem. Najczęściej wybieraną opcją są ciasta ze śliwkami. Jeśli zależy ci na tym, by z jednej strony zaskoczyć rodzinę, a z drugiej przygotować coś prostego i smacznego, to kruche ciasto ze śliwkami wydaje się tym właściwym wyborem. To najlepsza opcja na wykorzystanie sezonowych owoców, jakimi są śliwki.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Za co lubisz sezonowe owoce? Z pewnością za możliwość ich różnorodnego wykorzystania w swojej kuchni. To nie tylko dżemy i przetwory, ale również desery, czy dania wytrawne, które zachwycają smakiem i stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia. Dziś postanowiliśmy zaprezentować ci prawdziwy klasyk, który zachwyca smakiem i prostota przygotowania. To idealne rozwiązanie na okres, w którym trwa sezon na śliwki. Twoja rodzina oraz goście będą zachwyceni.

Dlaczego warto przygotować kruche ciasto ze śliwkami?

Kruche ciasto ze śliwkami jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych śliwek. Śliwki w tym czasie są soczyste, słodkie i pełne smaku, co czyni je idealnym składnikiem do pieczenia. Połączenie kruchego, delikatnego ciasta z soczystymi i słodkimi śliwkami tworzy wyjątkowy smak i teksturę. Kiedy śliwki pieką się, uwalniają swój aromat i stają się miękkie, co stanowi doskonałe kontrast dla kruchego ciasta.

Obrazek
Przygotowanie śliwek do ciasta - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Orchideli

Kruche ciasto ze śliwkami jest nie tylko smaczne, ale również estetyczne. Soczyste, purpurowe śliwki na złocistym, chrupiącym cieście prezentują się apetycznie i są pięknym widokiem na talerzu. Co ważne, taki śliwkowy deser można podać na kilka sposobów - idealnie komponuje się z dodatkiem gałki lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Przygotowanie kruchego ciasta ze śliwkami to wspaniały sposób na cieszenie się sezonowymi owocami i delektowanie się wyjątkowym smakiem.

Kruche ciasto ze śliwkami przepis - jak je upiec?

Kruche ciasto ze śliwkami jest stosunkowo łatwe do przygotowania. Nie wymaga skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności piekarskich. Jest to przepis, który może wykonać każdy w swoim domu, by móc cieszyć się smakiem domowego wypieku.

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 800 g śliwek,
  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • jajko,
  • płatki migdałowe,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
Obrazek
Przygotowanie kruchego ciasta ze śliwkami - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Orchideli

Sposób przygotowania:

  1. Wyrób ciasto z mąki, masła, proszku do pieczenia, jajka i cukru.
  2. Wyłóż je na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ponakłuwaj je widelcem.
  3. Ułóż śliwki bez pestek dość ciasno na cieście.
  4. Posyp je brązowym cukrem i płatkami migdałowymi.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i piecz przez około godzinę.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler