Namierz robaki w śliwkach zanim je kupisz. Zastosuj banalny trik i nie daj się więcej oszukać

Śliwki to wspaniałe owoce, bogate w witaminy i sole mineralne. Poza tym są wyjątkowo smaczne. W związku z tym dodajemy je do ciast, czy sosów. Często jemy je same zerwane prosto z drzewa. Niestety w tych słodkich owocach niekiedy możemy znaleźć malutkie robaki. Jak w takim razie sprawdzić, czy śliwki są robaczywe? Z przyjemnością odpowiemy na to pytanie.

ObrazekJak sprawdzić czy śliwki są robaczywe - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Pyszne i zdrowe owoce

Obrazek
Śliwki - Pyszności; Foto: Canva.com

Sezon na śliwki trwa z reguły od lipca do października. W związku z tym często sięgamy po nie wtedy na bazarku. Owoce te są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Okazuje się, że stanowią wspaniałe źródło witamin z grupy C, E oraz B. Poza tym zawierają takie sole mineralne jak fosfor, żelazo i magnez.

Niekiedy podczas spożywania śliwek możemy zauważyć w nich małe, wijące się robaczki. W takiej sytuacji od razu tracimy apetyt i wyrzucamy nadgryziony owoc. W takim razie jak sprawdzić, czy śliwki są robaczywe? Okazuje się, że nie jest to takie trudne.

Jak sprawdzić czy śliwki są robaczywe?

Obrazek
Robaczywa śliwka - Pyszności; Foto: Canva.com

Śliwki niekiedy zostają zaatakowane przez robaki. Najczęściej możemy znaleźć w nich różowe larwy owocówki śliwkóweczki. Szkodniki te żerują zazwyczaj w pobliżu pestki owoców, gdzie zostawiają też swoje odchody.

Okazuje się, że jest kilka cech, dzięki którym rozpoznamy czy owoce są robaczywe. Jedną z nich jest pomarszczona skórka śliwki z widocznymi punkcikami. Poza tym, jeśli zauważymy, na skórce skrystalizowane krople soku, to także nie powinniśmy sięgać po taki owoc. Najprawdopodobniej znajdują się w nim robaki.

Oprócz tego robaczywe owoce wyróżniają się również widocznymi dziurkami w skórce. Niekiedy możemy zauważyć również zagłębienie na powierzchni śliwki. W związku z tym przed zakupem owoców polecamy dokładnie się im przyjrzeć. W ten sposób unikniemy kupna robaczywych śliwek.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pyszny schab ze śliwką krok po kroku. Wspaniale smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej i sosu grzybowego.

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca