Jest lepsza niż włoska lazania. W tej zapiekance zakochasz się bez pamięci

Grecka kuchnia to nie tylko tzatziki i sałatka z fetą. Kiedy przychodzi pora obiadowa, króluje pyszna musaka. Solidna porcja mięsa oraz warzyw świetnie sprawdzi się, gdy nie masz pomysłu na to, co podać swoimi bliskim.

Grecka musakaGrecka musaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak włoska lazania, ale pewnie niejeden Grek obraziłby się na te słowa. Zamiast makaronu mamy tutaj bakłażana, który w Polsce dostać łatwo, ale niektórym brakuje pomysłu na jego wykorzystanie. Ta zapiekanka jest idealnym rozwiązaniem, gdy chcesz przemycić do diety trochę więcej warzyw, a jednocześnie zachęcić do jedzenia również tych młodszych domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Grecka zapiekanka z bakłażanem

Musaka to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Ta warstwowa zapiekanka z  skradła serca smakoszy na całym świecie. Oto prosty przepis na musakę, która idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Grecka musaka - Pyszności
Grecka musaka - Pyszności © Adobe Stock

Głównymi składnikami musaki jest bakłażan, mięso mielone (najczęściej jagnięcina lub wołowina), pomidory i sos beszamelowy. Po takim obiedzie nikt nie wstanie głodny od stołu. Istnieją również inne wersje, np. z ziemniakami zamiast bakłażana lub bez mięsa w wersji wegetarańskiej.

Składniki:

Warstwa mięsna:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1/2 szklanki wina czerwonego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub oliwa do smażenia.

Warstwa warzywna:


  • 2 bakłażany,
  • 2-4 podgotowane ziemniaki,
  • sól i pieprz.

Beszamel:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bakłażany w plastry, posól i odstaw na 30 minut, aby puściły wodę. Następnie osusz i usmaż je na oleju, aż się zarumienią.
  2. Zeszklij cebulę i czosnek, dodaj mięso mielone, smaż, aż się zarumieni. Dolej wino, dodaj pomidory, przyprawy i duś pod przykryciem około 30 minut.
  3. Przygotuj beszamel. Roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie zasmażka.
  4. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę bakłażana, następnie mięso, a na wierzch ziemniaki pokrojone w plastry. Zalej wszystko beszamelem.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekaj przez około 45-60 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący.

Musakę podawaj ciepłą, posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia