Jest lepsza niż włoska lazania. W tej zapiekance zakochasz się bez pamięci
Grecka kuchnia to nie tylko tzatziki i sałatka z fetą. Kiedy przychodzi pora obiadowa, króluje pyszna musaka. Solidna porcja mięsa oraz warzyw świetnie sprawdzi się, gdy nie masz pomysłu na to, co podać swoimi bliskim.
25.09.2024 14:32
Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak włoska lazania, ale pewnie niejeden Grek obraziłby się na te słowa. Zamiast makaronu mamy tutaj bakłażana, który w Polsce dostać łatwo, ale niektórym brakuje pomysłu na jego wykorzystanie. Ta zapiekanka jest idealnym rozwiązaniem, gdy chcesz przemycić do diety trochę więcej warzyw, a jednocześnie zachęcić do jedzenia również tych młodszych domowników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grecka zapiekanka z bakłażanem
Musaka to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Ta warstwowa zapiekanka z skradła serca smakoszy na całym świecie. Oto prosty przepis na musakę, która idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Głównymi składnikami musaki jest bakłażan, mięso mielone (najczęściej jagnięcina lub wołowina), pomidory i sos beszamelowy. Po takim obiedzie nikt nie wstanie głodny od stołu. Istnieją również inne wersje, np. z ziemniakami zamiast bakłażana lub bez mięsa w wersji wegetarańskiej.
Składniki:
Warstwa mięsna:
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1/2 szklanki wina czerwonego,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- sól i pieprz do smaku,
- olej lub oliwa do smażenia.
Warstwa warzywna:
- 2 bakłażany,
- 2-4 podgotowane ziemniaki,
- sól i pieprz.
Beszamel:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażany w plastry, posól i odstaw na 30 minut, aby puściły wodę. Następnie osusz i usmaż je na oleju, aż się zarumienią.
- Zeszklij cebulę i czosnek, dodaj mięso mielone, smaż, aż się zarumieni. Dolej wino, dodaj pomidory, przyprawy i duś pod przykryciem około 30 minut.
- Przygotuj beszamel. Roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie zasmażka.
- Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę bakłażana, następnie mięso, a na wierzch ziemniaki pokrojone w plastry. Zalej wszystko beszamelem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekaj przez około 45-60 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący.
Musakę podawaj ciepłą, posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!