PrzepisZapiekankiJest lepsza niż włoska lazania. W tej zapiekance zakochasz się bez pamięci

Jest lepsza niż włoska lazania. W tej zapiekance zakochasz się bez pamięci

Grecka musaka
Grecka musaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.09.2024 14:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Grecka kuchnia to nie tylko tzatziki i sałatka z fetą. Kiedy przychodzi pora obiadowa, króluje pyszna musaka. Solidna porcja mięsa oraz warzyw świetnie sprawdzi się, gdy nie masz pomysłu na to, co podać swoimi bliskim.

Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak włoska lazania, ale pewnie niejeden Grek obraziłby się na te słowa. Zamiast makaronu mamy tutaj bakłażana, który w Polsce dostać łatwo, ale niektórym brakuje pomysłu na jego wykorzystanie. Ta zapiekanka jest idealnym rozwiązaniem, gdy chcesz przemycić do diety trochę więcej warzyw, a jednocześnie zachęcić do jedzenia również tych młodszych domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grecka zapiekanka z bakłażanem

Musaka to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Ta warstwowa zapiekanka z  skradła serca smakoszy na całym świecie. Oto prosty przepis na musakę, która idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.

Grecka musaka - Pyszności
Grecka musaka - Pyszności© Adobe Stock

Głównymi składnikami musaki jest bakłażan, mięso mielone (najczęściej jagnięcina lub wołowina), pomidory i sos beszamelowy. Po takim obiedzie nikt nie wstanie głodny od stołu. Istnieją również inne wersje, np. z ziemniakami zamiast bakłażana lub bez mięsa w wersji wegetarańskiej.

Składniki:

Warstwa mięsna:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1/2 szklanki wina czerwonego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub oliwa do smażenia.

Warstwa warzywna:


  • 2 bakłażany,
  • 2-4 podgotowane ziemniaki,
  • sól i pieprz.

Beszamel:

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój bakłażany w plastry, posól i odstaw na 30 minut, aby puściły wodę. Następnie osusz i usmaż je na oleju, aż się zarumienią.
  2. Zeszklij cebulę i czosnek, dodaj mięso mielone, smaż, aż się zarumieni. Dolej wino, dodaj pomidory, przyprawy i duś pod przykryciem około 30 minut.
  3. Przygotuj beszamel. Roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie zasmażka.
  4. Stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę bakłażana, następnie mięso, a na wierzch ziemniaki pokrojone w plastry. Zalej wszystko beszamelem.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i zapiekaj przez około 45-60 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący.

Musakę podawaj ciepłą, posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinymoussaka