Kuchnia grecka słynie z tej pasty. Skordalię zrobisz z taniego, polskiego składnika
Kuchnia grecka nie musi towarzyszyć ci tylko na wakacjach. Musakę czy souvlaki można łatwo odtworzyć też w domu. Podobnie jak skordalię, czyli intensywną w smaku, gęstą pastę. Dip ten zrobisz z czosnku. I nie skończy się na użyciu dwóch ząbków.
Skordalię można jeść jako dip, pastę kanapkową lub wykorzystać jako mokrą marynatę. Doskonałe smakuje jako zimna przystawka - wystarczy zaserwować ją z kawałkami pity, oliwkami kalamata czy innymi warzywami pokrojonymi w słupki. Pasuje też do dań obiadowych - wzbogaci smak mięs, m.in. popularnej w kuchni greckiej jagnięciny. Warzywa po grillowaniu można posmarować i zamarynować w tym czosnkowym dipie, a następnie ponownie poddać obróbce termicznej. Sporo zależy od dokładnej listy składników, bo skordalia różni się pod tym względem zależnie od regionu.
Skordalia - różne warianty
Główny składniki, który sprawia, że skordalia jest taka wyjątkowa i właśnie z niej słynie kuchnia grecka, to czosnek. Obrane ząbki rozciera się na w miarę gładką konsystencję i łączy z bazowymi produktami. To może być puree ziemniaczane, utłuczone migdały lub orzechy włoskie. W regionach wiejskich podstawą było też pokruszone pieczywo. Dokładnie połączone ubija się z oliwą z oliwek - mikserem lub okrągłym, drewnianym ucierakiem. Sól I pieprz do smaku wystarczą, ale sprawdzić się też gałka muszkatołowa. Część receptur zawiera też biały ocet winny lub żółtka - ta wersja nawiązuje do sosu aioli. Historycznie m.in. na wyspach a nie kontynencie, używany jest też zamiast octu wywar z dorsza z dodatkiem cytryny. Często serwowana jest właśnie do smażonej ryby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszna zapiekanka na bagietce czosnkowej. Z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie
Jak zrobić skordalię?
Wykonanie nie jest skomplikowane, ale ze względu na obróbkę czosnku, może być nieco czasochłonne. Na początek warto podstawić na wersję z ugotowanymi ziemniakami, podając skordalię jak puree. Dla zmniejszenia intensywności smaku możesz użyć pieczonego czosnku - nie będzie tak ostry jak surowy. Najlepiej użyć czosnek polski - chiński czy importowany z innych regionów, nie będzie miał takiego smaku, jakie to danie powinno mieć.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 8 ząbków czosnku,
- 1 cytryna,
- 150 ml oliwy,
- sól.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie. Najlepiej wrzucić je na wrzątek, wtedy nie stracą witamin i zachowają maksimum smaku.
- Czosnek obrać, posiekać, a następnie rozetrzeć brzegiem noża na drewnianej desce.
- Przełóż do moździerza i dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
- Ucieraj na jednolitą konsystencję, a następnie połącz z oliwą.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z czosnkową częścią. Serwuj w temperaturze pokojowej.