Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Zwróć uwagę na wyrastające kiełki

Czosnek stanowi wspaniały składnik wielu potraw. Jednak zazwyczaj podczas zakupów szukamy tego lokalnego, polskiego produktu. Niestety na sklepowych półkach często spotykamy ten z Chin. Jak w takim razie odróżnić polski czosnek od chińskiego? Okazuje się, że wystarczy zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

ObrazekJak odróżnić polski czosnek od chińskiego Zwróć uwagę na mały szczegół - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?

Obrazek
Czosnek - Pyszności; Foto: Canva.com

Zastanawiasz się jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Poniżej przedstawiamy kilka cech, na które warto zwrócić uwagę przed zakupem tego produktu.

  • Kolor i wielkość

Polski czosnek zazwyczaj odznacza się osnówką o delikatnie różowym kolorze. Czasami może wyróżniać się nawet lekko fioletowym zabarwieniem. 

Natomiast barwa skórki chińskiego czosnku jest z reguły śnieżnobiała. Dodatkowo najczęściej odznacza się on większym rozmiarem od tego pochodzącego z Polski. Poza tym łatwiej się go obiera.

  • Zdolność do kiełkowania i aromat

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę? Okazuje się, że w przeciwieństwie do polskiego czosnku, ten z Chin wyjątkowo rzadko kiełkuje. Dodatkowo produkt taki jest też z reguły bardziej odporny na zepsucie. Wynika to z tego, że często jest on poddawany działaniu wielu środków chemicznych.

  • Smak i aromat

Polski czosnek odznacza się silniejszym aromatem od jego chińskiego kuzyna. Poza tym niektórzy potrafią rozpoznać chiński czosnek po smaku. Podobno wyróżnia się on łagodniejszym, słodkawym smakiem. Natomiast polski produkt zazwyczaj ma wyjątkowo wyrazisty charakter i jest ostrzejszy w smaku.

Właściwości czosnku

Obrazek
Czosnek - Pyszności; Foto: Canva.com

Czosnek to wyjątkowo aromatyczny i smaczny produkt. W związku z tym często stanowi wspaniały składnik wielu potraw. Warto zaznaczyć, że czosnek odznacza się również rewelacyjnymi właściwościami zdrowotnymi. 

Produkt ten jest świetnym źródłem witamin z grupy B, C, A i D. Nic więc dziwnego, że często spożywamy go podczas walki z przeziębieniem. Jednak nie zaleca się jeść zbyt dużej ilości czosnku. W przeciwnym razie może on doprowadzić do podrażnienia żołądka.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować deser na zimno z ananasem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej