Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów
24.09.2024 07:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wegańska kuchnia może być pełna smaku i zaskakiwać przy każdym kęsie. Tak jest w przypadku rozgrzewającego gulaszu, w którym główną rolę odgrywają grzyby. Mają w sobie tyle smaku umami, że nikt nie zatęskni za kawałkami mięsa w sosie.
Gdy temperatura za oknem spada, jednogarnkowe gulasze i potrawy sprawdzają się znakomicie. Błyskawicznie rozgrzewają i uciszają nawet najgłośniej burczące brzuchy. Gulasz może być jednak przygotowany nie tylko z kawałków mięsa. W tej wegańskiej wersji główną rolę odgrywają kurki, boczniaki i pieczarki. Jest tak aromatycznie i pysznie, że po dokładkę sięgnie nawet najbardziej zagorzały fan schabowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewający gulasz bez mięsa
Jesień ma zdecydowanie smak grzybów i warto wykorzystywać je w kuchni nie tylko do sosów czy farszów na pierogi. W gulaszu zapewniają głębię smaku i aromatu, świetnie zastępując mięso. Gdy w sklepach zabraknie kurek, a w lesie już skończy się sezon, można dodać po prostu więcej boczniaków i pieczarek, które (jak na grzyby hodowlane przystało) dostępne są przez cały rok.
Taki gulasz świetnie rozgrzeje po całym dniu, a i można przygotować od razu większą porcję. Po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej, więc sprawdzi się jako obiad na kilka dni. Jednego dnia można podać go z kaszą, innego z ziemniakami, ryżem czy nawet kopytkami.
Składniki:
- 200 g boczniaków,
- 150 g kurek,
- 200 g pieczarek,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 1 duża marchewka,
- 1 duży korzeń pietruszki,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 600 ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/3 szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Grzyby oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 2. Cebulę posiekaj i zeszklij w garnku z rozgrzanym olejem lub oliwą. Dorzuć pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pietruszkę i podsmaż całość.
Krok 3. Do garnka dodaj pokrojone grzyby i chwilę podduś. Dodaj słodką paprykę, kmin rzymski, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony majeranek, musztarda dijon, sól oraz pieprz. Zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.
Krok 4. Dodaj mąkę ziemniaczaną, by zagęścić gulasz. P