Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Wegańska kuchnia może być pełna smaku i zaskakiwać przy każdym kęsie. Tak jest w przypadku rozgrzewającego gulaszu, w którym główną rolę odgrywają grzyby. Mają w sobie tyle smaku umami, że nikt nie zatęskni za kawałkami mięsa w sosie.

Gulasz grzybowy Gulasz grzybowy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Gdy temperatura za oknem spada, jednogarnkowe gulasze i potrawy sprawdzają się znakomicie. Błyskawicznie rozgrzewają i uciszają nawet najgłośniej burczące brzuchy. Gulasz może być jednak przygotowany nie tylko z kawałków mięsa. W tej wegańskiej wersji główną rolę odgrywają kurki, boczniaki i pieczarki. Jest tak aromatycznie i pysznie, że po dokładkę sięgnie nawet najbardziej zagorzały fan schabowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Rozgrzewający gulasz bez mięsa

Jesień ma zdecydowanie smak grzybów i warto wykorzystywać je w kuchni nie tylko do sosów czy farszów na pierogi. W gulaszu zapewniają głębię smaku i aromatu, świetnie zastępując mięso. Gdy w sklepach zabraknie kurek, a w lesie już skończy się sezon, można dodać po prostu więcej boczniaków i pieczarek, które (jak na grzyby hodowlane przystało) dostępne są przez cały rok.

Taki gulasz świetnie rozgrzeje po całym dniu, a i można przygotować od razu większą porcję. Po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej, więc sprawdzi się jako obiad na kilka dni. Jednego dnia można podać go z kaszą, innego z ziemniakami, ryżem czy nawet kopytkami.

Składniki:

  • 200 g boczniaków,
  • 150 g kurek,
  • 200 g pieczarek,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duży korzeń pietruszki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Grzyby oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.

Zacznij od grzybów
Zacznij od grzybów © Pyszności

Krok 2. Cebulę posiekaj i zeszklij w garnku z rozgrzanym olejem lub oliwą. Dorzuć pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pietruszkę i podsmaż całość.

Pamiętaj o obraniu warzyw
Pamiętaj o obraniu warzyw © Pyszności

Krok 3. Do garnka dodaj pokrojone grzyby i chwilę podduś. Dodaj słodką paprykę, kmin rzymski, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony majeranek, musztarda dijon, sól oraz pieprz. Zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.

Gulasz warzywno-grzybowy
Gulasz warzywno-grzybowy © Pyszności

Krok 4. Dodaj mąkę ziemniaczaną, by zagęścić gulasz. P

Rozgrzewający gulasz grzybowy
Rozgrzewający gulasz grzybowy © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯