Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Wegańska kuchnia może być pełna smaku i zaskakiwać przy każdym kęsie. Tak jest w przypadku rozgrzewającego gulaszu, w którym główną rolę odgrywają grzyby. Mają w sobie tyle smaku umami, że nikt nie zatęskni za kawałkami mięsa w sosie.

Gulasz grzybowy Gulasz grzybowy
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Gdy temperatura za oknem spada, jednogarnkowe gulasze i potrawy sprawdzają się znakomicie. Błyskawicznie rozgrzewają i uciszają nawet najgłośniej burczące brzuchy. Gulasz może być jednak przygotowany nie tylko z kawałków mięsa. W tej wegańskiej wersji główną rolę odgrywają kurki, boczniaki i pieczarki. Jest tak aromatycznie i pysznie, że po dokładkę sięgnie nawet najbardziej zagorzały fan schabowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Rozgrzewający gulasz bez mięsa

Jesień ma zdecydowanie smak grzybów i warto wykorzystywać je w kuchni nie tylko do sosów czy farszów na pierogi. W gulaszu zapewniają głębię smaku i aromatu, świetnie zastępując mięso. Gdy w sklepach zabraknie kurek, a w lesie już skończy się sezon, można dodać po prostu więcej boczniaków i pieczarek, które (jak na grzyby hodowlane przystało) dostępne są przez cały rok.

Taki gulasz świetnie rozgrzeje po całym dniu, a i można przygotować od razu większą porcję. Po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej, więc sprawdzi się jako obiad na kilka dni. Jednego dnia można podać go z kaszą, innego z ziemniakami, ryżem czy nawet kopytkami.

Składniki:

  • 200 g boczniaków,
  • 150 g kurek,
  • 200 g pieczarek,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duży korzeń pietruszki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Grzyby oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.

Zacznij od grzybów
Zacznij od grzybów © Pyszności

Krok 2. Cebulę posiekaj i zeszklij w garnku z rozgrzanym olejem lub oliwą. Dorzuć pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pietruszkę i podsmaż całość.

Pamiętaj o obraniu warzyw
Pamiętaj o obraniu warzyw © Pyszności

Krok 3. Do garnka dodaj pokrojone grzyby i chwilę podduś. Dodaj słodką paprykę, kmin rzymski, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszony majeranek, musztarda dijon, sól oraz pieprz. Zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.

Gulasz warzywno-grzybowy
Gulasz warzywno-grzybowy © Pyszności

Krok 4. Dodaj mąkę ziemniaczaną, by zagęścić gulasz. P

Rozgrzewający gulasz grzybowy
Rozgrzewający gulasz grzybowy © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat