WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Wegańskie nuggetsy z kalafiora prosto z piekarnika. Zobacz przepis!

Wystarczy główka kalafiora, by wyczarować pyszną i zdrową przekąskę, która świetnie będzie pasować do wieczoru filmowego czy na imprezę. Wegańskie nuggetsy z kalafiora to hit internetowych przepisów nie bez powodu — są pyszne, sycące i stanowią ciekawą alternatywę dla mięsnej przekąski. Sprawdź przepis!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Patrycja Nowak

Zdrowe wege nuggetsy

Ten przepis spodoba się nie tylko osobom na diecie roślinnej! Mięsożercy również powinni przekonać się do wersji nuggetsów z kalafiora, a nie kurczaka. Są proste w przygotowaniu, a do ich przyrządzenia nie potrzebujesz wiele. Wszystkie składniki znajdziesz w swojej szafce, a mąkę z ciecierzycy możesz zastąpić mixem mąki kukurydzianej i bułki tartej.

Przepis na wegańskie nuggetsy z kalafiora

Składniki:

  • kalafior
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 i ¼ szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 2 i ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • opcjonalnie ½ łyżeczki pieprzu cayenne lub sos sriracha
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • kilka garści płatków kukurydzianych
  • sól oraz pieprz

Sposób przygotowania:

Jak przygotować wegańskie nuggetsy z kalafiora? Kalafior obierz z liści i ponacinaj główki na średniej wielkości kawałki, by odpowiadały takie na jeden gryz. Ugotuj je na parze bądź w wodzie, aż będą miękkie, ale nadal lekko al dente.

Do mąki z ciecierzycy dodaj przyprawy, opcjonalnie sos sriracha oraz wodę i wymieszaj na gładkie ciasto. Nagrzej piekarnik na 220 st. C. Płatki kukurydziane przesyp do szerokiej, płaskiej miski i gnieć je w palcach, aby pokruszyć je na mniejsze kawałki. Kalafiory wkładaj najpierw do miski z ciastem z ciecierzycy, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Tak przygotowane nuggetsy z kalafiora piecz w piekarniku, aż będą złociste i chrupiące, przez około 15–20 minut. Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania, to włącz termoobieg, co pozwoli zaoszczędzić Ci około 5 minut.

Gotowe! Podawaj ze swoim ulubionym sosem. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser