Wegańskie nuggetsy z kalafiora prosto z piekarnika. Zobacz przepis!

Wystarczy główka kalafiora, by wyczarować pyszną i zdrową przekąskę, która świetnie będzie pasować do wieczoru filmowego czy na imprezę. Wegańskie nuggetsy z kalafiora to hit internetowych przepisów nie bez powodu — są pyszne, sycące i stanowią ciekawą alternatywę dla mięsnej przekąski. Sprawdź przepis!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Patrycja Nowak

Zdrowe wege nuggetsy

Ten przepis spodoba się nie tylko osobom na diecie roślinnej! Mięsożercy również powinni przekonać się do wersji nuggetsów z kalafiora, a nie kurczaka. Są proste w przygotowaniu, a do ich przyrządzenia nie potrzebujesz wiele. Wszystkie składniki znajdziesz w swojej szafce, a mąkę z ciecierzycy możesz zastąpić mixem mąki kukurydzianej i bułki tartej.

Przepis na wegańskie nuggetsy z kalafiora

Składniki:

  • kalafior
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 i ¼ szklanki wody lub mleka roślinnego
  • 2 i ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • opcjonalnie ½ łyżeczki pieprzu cayenne lub sos sriracha
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • kilka garści płatków kukurydzianych
  • sól oraz pieprz

Sposób przygotowania:

Jak przygotować wegańskie nuggetsy z kalafiora? Kalafior obierz z liści i ponacinaj główki na średniej wielkości kawałki, by odpowiadały takie na jeden gryz. Ugotuj je na parze bądź w wodzie, aż będą miękkie, ale nadal lekko al dente.

Do mąki z ciecierzycy dodaj przyprawy, opcjonalnie sos sriracha oraz wodę i wymieszaj na gładkie ciasto. Nagrzej piekarnik na 220 st. C. Płatki kukurydziane przesyp do szerokiej, płaskiej miski i gnieć je w palcach, aby pokruszyć je na mniejsze kawałki. Kalafiory wkładaj najpierw do miski z ciastem z ciecierzycy, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Tak przygotowane nuggetsy z kalafiora piecz w piekarniku, aż będą złociste i chrupiące, przez około 15–20 minut. Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania, to włącz termoobieg, co pozwoli zaoszczędzić Ci około 5 minut.

Gotowe! Podawaj ze swoim ulubionym sosem. Smacznego!

Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione