Prosta zapiekanka makaronowa z cukinią. Tak pyszna, że robię co czwartek na obiad
Zapiekanki makaronowe to najlepsze rozwiązanie, gdy brak pomysłu co zrobić na obiad. Proste połączenie składników, szybkie przygotowanie, trochę czasu w piekarniku i każdy domownik może cieszyć się porcją gorącej, parującej zapiekanki na swoim talerzu.
05.09.2024 09:32
W tym roku można spotkać prawdziwą klęskę urodzaju cukinii w ogródkach. Szkoda zmarnować nawet jeden okaz, więc w kuchni trzeba wykazać się pewną dozą kreatywności. Poza klasycznymi plackami czy domowym leczo sięgam często po ten przepis na obłędnie smaczną zapiekankę z mielonym mięsem oraz cukinią. Zajadają się dzieci, o dokładkę proszą dorośli. To jeden z moich ulubionych przepisów, który często przyrządzam właśnie w czwartki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią
To obiad prosty w przygotowaniu i całkiem niedrogi. Naje się nim cała rodzina, bo solidna dawka makaronu, mięsa i cukinii uciszy nawet najgłośniej burczące brzuchy. Daleko jej jednak od zwykłej zapiekanki, do której wrzuca się pokrojone składniki i miesza. Sekretem jest wyjątkowa chrupkość, którą uzyskuję dzięki posypaniu wierzchu panierką panko oraz parmezanem.
Jeśli nie masz w domku panierki panko i nie znajdziesz jej w sklepie, możesz sięgnąć po bułkę tartą. Jeśli mielisz ją samodzielnie, zostaw nieco większe kawałki, aby panierka była bardziej chrupiąca.
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 łyżka oliwy,
- 400 g mielonego mięsa,
- sól i pieprz, po
- 1 łyżeczce tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta ostrej,
- 1/2 szklanki bulionu,
- 150 g makaronu,
- pół cukinii,
- 1/2 szklanki startego parmezanu,
- 2 łyżki masła,
- 1 szklanka panierki panko.
Sos:
- 200 g śmietanki 30 proc.,
- 90 g topionego serka śmietankowego,
- 1/2 łyżeczki startego czosnku,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj mięso mielone i rozdrobnij je widelcem. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką.
- Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
- W rondelku połącz wszystkie składniki sosu i podgrzej, mieszając, aż ser się roztopi.
- Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Na makaron wyłóż mięso, a następnie polej połową sosu.
- Przykryj plasterkami cukinii i zalej pozostałym sosem. Posyp obficie startym serem.
- Roztop masło na patelni i dodaj panierkę. Mieszaj, aż panierka będzie złota i chrupiąca. Posyp nią zapiekankę.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza.
Gotową zapiekankę podaję na ciepło. Smacznego!