PrzepisZapiekankiProsta zapiekanka makaronowa z cukinią. Tak pyszna, że robię co czwartek na obiad

Prosta zapiekanka makaronowa z cukinią. Tak pyszna, że robię co czwartek na obiad

Zapiekanka makaronowa z mięsem i cukinią - Pyszności
Zapiekanka makaronowa z mięsem i cukinią - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.09.2024 09:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapiekanki makaronowe to najlepsze rozwiązanie, gdy brak pomysłu co zrobić na obiad. Proste połączenie składników, szybkie przygotowanie, trochę czasu w piekarniku i każdy domownik może cieszyć się porcją gorącej, parującej zapiekanki na swoim talerzu.

W tym roku można spotkać prawdziwą klęskę urodzaju cukinii w ogródkach. Szkoda zmarnować nawet jeden okaz, więc w kuchni trzeba wykazać się pewną dozą kreatywności. Poza klasycznymi plackami czy domowym leczo sięgam często po ten przepis na obłędnie smaczną zapiekankę z mielonym mięsem oraz cukinią. Zajadają się dzieci, o dokładkę proszą dorośli. To jeden z moich ulubionych przepisów, który często przyrządzam właśnie w czwartki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią

To obiad prosty w przygotowaniu i całkiem niedrogi. Naje się nim cała rodzina, bo solidna dawka makaronu, mięsa i cukinii uciszy nawet najgłośniej burczące brzuchy. Daleko jej jednak od zwykłej zapiekanki, do której wrzuca się pokrojone składniki i miesza. Sekretem jest wyjątkowa chrupkość, którą uzyskuję dzięki posypaniu wierzchu panierką panko oraz parmezanem.

Zapiekanka z cukinią to idealna propozycja na dietetyczny obiad
Zapiekanka z cukinią to idealna propozycja na dietetyczny obiad © Adobe Stock

Jeśli nie masz w domku panierki panko i nie znajdziesz jej w sklepie, możesz sięgnąć po bułkę tartą. Jeśli mielisz ją samodzielnie, zostaw nieco większe kawałki, aby panierka była bardziej chrupiąca.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 400 g mielonego mięsa,
  • sól i pieprz, po
  • 1 łyżeczce tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej,
  • 1/2 szklanki bulionu,
  • 150 g makaronu,
  • pół cukinii,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szklanka panierki panko.

Sos:

  • 200 g śmietanki 30 proc.,
  • 90 g topionego serka śmietankowego,
  • 1/2 łyżeczki startego czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj mięso mielone i rozdrobnij je widelcem. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką.
  2. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  3. W rondelku połącz wszystkie składniki sosu i podgrzej, mieszając, aż ser się roztopi.
  4. Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Na makaron wyłóż mięso, a następnie polej połową sosu.
  5. Przykryj plasterkami cukinii i zalej pozostałym sosem. Posyp obficie startym serem.
  6. Roztop masło na patelni i dodaj panierkę. Mieszaj, aż panierka będzie złota i chrupiąca. Posyp nią zapiekankę.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza.

Gotową zapiekankę podaję na ciepło. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także