PrzepisZapiekankiProsta zapiekanka makaronowa z cukinią. Tak pyszna, że robię co czwartek na obiad

Prosta zapiekanka makaronowa z cukinią. Tak pyszna, że robię co czwartek na obiad

Zapiekanki makaronowe to najlepsze rozwiązanie, gdy brak pomysłu co zrobić na obiad. Proste połączenie składników, szybkie przygotowanie, trochę czasu w piekarniku i każdy domownik może cieszyć się porcją gorącej, parującej zapiekanki na swoim talerzu.

Zapiekanka makaronowa z mięsem i cukinią - Pyszności
Zapiekanka makaronowa z mięsem i cukinią - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.09.2024 09:32

W tym roku można spotkać prawdziwą klęskę urodzaju cukinii w ogródkach. Szkoda zmarnować nawet jeden okaz, więc w kuchni trzeba wykazać się pewną dozą kreatywności. Poza klasycznymi plackami czy domowym leczo sięgam często po ten przepis na obłędnie smaczną zapiekankę z mielonym mięsem oraz cukinią. Zajadają się dzieci, o dokładkę proszą dorośli. To jeden z moich ulubionych przepisów, który często przyrządzam właśnie w czwartki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią

To obiad prosty w przygotowaniu i całkiem niedrogi. Naje się nim cała rodzina, bo solidna dawka makaronu, mięsa i cukinii uciszy nawet najgłośniej burczące brzuchy. Daleko jej jednak od zwykłej zapiekanki, do której wrzuca się pokrojone składniki i miesza. Sekretem jest wyjątkowa chrupkość, którą uzyskuję dzięki posypaniu wierzchu panierką panko oraz parmezanem.

Zapiekanka z cukinią to idealna propozycja na dietetyczny obiad
Zapiekanka z cukinią to idealna propozycja na dietetyczny obiad © Adobe Stock

Jeśli nie masz w domku panierki panko i nie znajdziesz jej w sklepie, możesz sięgnąć po bułkę tartą. Jeśli mielisz ją samodzielnie, zostaw nieco większe kawałki, aby panierka była bardziej chrupiąca.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 400 g mielonego mięsa,
  • sól i pieprz, po
  • 1 łyżeczce tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej,
  • 1/2 szklanki bulionu,
  • 150 g makaronu,
  • pół cukinii,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szklanka panierki panko.

Sos:

  • 200 g śmietanki 30 proc.,
  • 90 g topionego serka śmietankowego,
  • 1/2 łyżeczki startego czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj mięso mielone i rozdrobnij je widelcem. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką.
  2. Duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  3. W rondelku połącz wszystkie składniki sosu i podgrzej, mieszając, aż ser się roztopi.
  4. Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Na makaron wyłóż mięso, a następnie polej połową sosu.
  5. Przykryj plasterkami cukinii i zalej pozostałym sosem. Posyp obficie startym serem.
  6. Roztop masło na patelni i dodaj panierkę. Mieszaj, aż panierka będzie złota i chrupiąca. Posyp nią zapiekankę.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza.

Gotową zapiekankę podaję na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie