Duża zapiekanka z jesiennym, tanim warzywem. Odgrzewana smakuje równie dobrze
Sezon na dynię można uznać za rozpoczęty. A jakim daniem go przywitać? Jak co roku, zamierzam zrobić to przy pomocy przepisu na pyszną zapiekankę dyniowo-ziemniaczaną. Moja rodzina czeka na tę okazję jak na zbawienie. I wcale im się nie dziwię!
Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw i zawsze cieszę się z momentu, w którym zaczyna się ona pojawiać w sklepach. Lista przepisów z jej użyciem jest wyjątkowo długa i chyba żadne inne warzywo nie może się pochwalić takim wynikiem. Zanim jednak zabiorę się za zupę dyniową, placki, chleb dyniowy czy pierogi z pomarańczowym farszem, zawsze na początku tworzę zapiekankę. Stała się ona w moim domu pewnym symbolem początku jesieni, nie mniejszym niż zmieniające kolor liście na drzewach czy uruchomione grzejniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad
Oczywiście do tanga trzeba dwojga, a w przypadku zapiekanki z dyni są to ziemniaki. Te warzywa doskonale się ze sobą łączą, a przygotowana z nich potrawa smakuje dobrze nawet wtedy, gdy jest odgrzewana. Do tego trochę sera, cebuli, jajek i przypraw. Tej receptury jestem po prostu pewny – znam ją na pamięć i wcieliłbym ją w życie z zamkniętymi oczami. Mogę więc polecić ci ją z całego… żołądka!
Jesienna zapiekanka z dyni i ziemniaków
Składniki:
- ok. 700 g miąższu dyni (u mnie piżmowa),
- 700 g ziemniaków,
- 100 g sera żółtego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 garści natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i natkę pietruszki siekam.
- Ząbki czosnku przepuszczam przez praskę.
- Jajka rozbijam i oddzielam żółtka od białek.
- Ser i miąższ dyni ścieram na tarce, a ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
- Te ostatnie następnie gotuję w osolonej wodzie. Gdy zmiękną, ubijam je tłuczkiem na purée.
- Cebulę i czosnek podsmażam na niewielkiej ilości oliwy i dodaję do ziemniaków.
- Dorzucam tam jeszcze trochę soli, pieprzu, kurkumy oraz ubite białka.
- Oddzielnie mieszam dynię, ser i żółtka.
- Naczynie żaroodporne natłuszczam, a następnie wykładam do środka masę z ziemniaków. Na nią idzie masa z dyni.
- Piekę 40 minut w 180°C, na koniec posypuję posiekaną zieleniną. Gotowe!