Duża zapiekanka z jesiennym, tanim warzywem. Odgrzewana smakuje równie dobrze

Sezon na dynię można uznać za rozpoczęty. A jakim daniem go przywitać? Jak co roku, zamierzam zrobić to przy pomocy przepisu na pyszną zapiekankę dyniowo-ziemniaczaną. Moja rodzina czeka na tę okazję jak na zbawienie. I wcale im się nie dziwię!

Zapiekanka dyniowo-ziemniaczana. Idealna na jesienny obiadZapiekanka dyniowo-ziemniaczana. Idealna na jesienny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm

Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw i zawsze cieszę się z momentu, w którym zaczyna się ona pojawiać w sklepach. Lista przepisów z jej użyciem jest wyjątkowo długa i chyba żadne inne warzywo nie może się pochwalić takim wynikiem. Zanim jednak zabiorę się za zupę dyniową, placki, chleb dyniowy czy pierogi z pomarańczowym farszem, zawsze na początku tworzę zapiekankę. Stała się ona w moim domu pewnym symbolem początku jesieni, nie mniejszym niż zmieniające kolor liście na drzewach czy uruchomione grzejniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Oczywiście do tanga trzeba dwojga, a w przypadku zapiekanki z dyni są to ziemniaki. Te warzywa doskonale się ze sobą łączą, a przygotowana z nich potrawa smakuje dobrze nawet wtedy, gdy jest odgrzewana. Do tego trochę sera, cebuli, jajek i przypraw. Tej receptury jestem po prostu pewny – znam ją na pamięć i wcieliłbym ją w życie z zamkniętymi oczami. Mogę więc polecić ci ją z całego… żołądka!

Jesienna zapiekanka z dyni i ziemniaków

Składniki:

  • ok. 700 g miąższu dyni (u mnie piżmowa),
  • 700 g ziemniaków,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 garści natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i natkę pietruszki siekam.
  2. Ząbki czosnku przepuszczam przez praskę.
  3. Jajka rozbijam i oddzielam żółtka od białek.
  4. Ser i miąższ dyni ścieram na tarce, a ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
  5. Te ostatnie następnie gotuję w osolonej wodzie. Gdy zmiękną, ubijam je tłuczkiem na purée.
  6. Cebulę i czosnek podsmażam na niewielkiej ilości oliwy i dodaję do ziemniaków.
  7. Dorzucam tam jeszcze trochę soli, pieprzu, kurkumy oraz ubite białka.
  8. Oddzielnie mieszam dynię, ser i żółtka.
  9. Naczynie żaroodporne natłuszczam, a następnie wykładam do środka masę z ziemniaków. Na nią idzie masa z dyni.
  10. Piekę 40 minut w 180°C, na koniec posypuję posiekaną zieleniną. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej