Duża zapiekanka z jesiennym, tanim warzywem. Odgrzewana smakuje równie dobrze
Sezon na dynię można uznać za rozpoczęty. A jakim daniem go przywitać? Jak co roku, zamierzam zrobić to przy pomocy przepisu na pyszną zapiekankę dyniowo-ziemniaczaną. Moja rodzina czeka na tę okazję jak na zbawienie. I wcale im się nie dziwię!
09.10.2024 06:50
Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw i zawsze cieszę się z momentu, w którym zaczyna się ona pojawiać w sklepach. Lista przepisów z jej użyciem jest wyjątkowo długa i chyba żadne inne warzywo nie może się pochwalić takim wynikiem. Zanim jednak zabiorę się za zupę dyniową, placki, chleb dyniowy czy pierogi z pomarańczowym farszem, zawsze na początku tworzę zapiekankę. Stała się ona w moim domu pewnym symbolem początku jesieni, nie mniejszym niż zmieniające kolor liście na drzewach czy uruchomione grzejniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oczywiście do tanga trzeba dwojga, a w przypadku zapiekanki z dyni są to ziemniaki. Te warzywa doskonale się ze sobą łączą, a przygotowana z nich potrawa smakuje dobrze nawet wtedy, gdy jest odgrzewana. Do tego trochę sera, cebuli, jajek i przypraw. Tej receptury jestem po prostu pewny – znam ją na pamięć i wcieliłbym ją w życie z zamkniętymi oczami. Mogę więc polecić ci ją z całego… żołądka!
Zobacz także
Jesienna zapiekanka z dyni i ziemniaków
Składniki:
- ok. 700 g miąższu dyni (u mnie piżmowa),
- 700 g ziemniaków,
- 100 g sera żółtego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 garści natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i natkę pietruszki siekam.
- Ząbki czosnku przepuszczam przez praskę.
- Jajka rozbijam i oddzielam żółtka od białek.
- Ser i miąższ dyni ścieram na tarce, a ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
- Te ostatnie następnie gotuję w osolonej wodzie. Gdy zmiękną, ubijam je tłuczkiem na purée.
- Cebulę i czosnek podsmażam na niewielkiej ilości oliwy i dodaję do ziemniaków.
- Dorzucam tam jeszcze trochę soli, pieprzu, kurkumy oraz ubite białka.
- Oddzielnie mieszam dynię, ser i żółtka.
- Naczynie żaroodporne natłuszczam, a następnie wykładam do środka masę z ziemniaków. Na nią idzie masa z dyni.
- Piekę 40 minut w 180°C, na koniec posypuję posiekaną zieleniną. Gotowe!