PrzepisDania bezmięsneDuża zapiekanka z jesiennym, tanim warzywem. Odgrzewana smakuje równie dobrze

Duża zapiekanka z jesiennym, tanim warzywem. Odgrzewana smakuje równie dobrze

Zapiekanka dyniowo-ziemniaczana. Idealna na jesienny obiad
Zapiekanka dyniowo-ziemniaczana. Idealna na jesienny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm

09.10.2024 06:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na dynię można uznać za rozpoczęty. A jakim daniem go przywitać? Jak co roku, zamierzam zrobić to przy pomocy przepisu na pyszną zapiekankę dyniowo-ziemniaczaną. Moja rodzina czeka na tę okazję jak na zbawienie. I wcale im się nie dziwię!

Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw i zawsze cieszę się z momentu, w którym zaczyna się ona pojawiać w sklepach. Lista przepisów z jej użyciem jest wyjątkowo długa i chyba żadne inne warzywo nie może się pochwalić takim wynikiem. Zanim jednak zabiorę się za zupę dyniową, placki, chleb dyniowy czy pierogi z pomarańczowym farszem, zawsze na początku tworzę zapiekankę. Stała się ona w moim domu pewnym symbolem początku jesieni, nie mniejszym niż zmieniające kolor liście na drzewach czy uruchomione grzejniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczywiście do tanga trzeba dwojga, a w przypadku zapiekanki z dyni są to ziemniaki. Te warzywa doskonale się ze sobą łączą, a przygotowana z nich potrawa smakuje dobrze nawet wtedy, gdy jest odgrzewana. Do tego trochę sera, cebuli, jajek i przypraw. Tej receptury jestem po prostu pewny – znam ją na pamięć i wcieliłbym ją w życie z zamkniętymi oczami. Mogę więc polecić ci ją z całego… żołądka!

Jesienna zapiekanka z dyni i ziemniaków

Składniki:

  • ok. 700 g miąższu dyni (u mnie piżmowa),
  • 700 g ziemniaków,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 garści natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i natkę pietruszki siekam.
  2. Ząbki czosnku przepuszczam przez praskę.
  3. Jajka rozbijam i oddzielam żółtka od białek.
  4. Ser i miąższ dyni ścieram na tarce, a ziemniaki obieram i kroję w kostkę.
  5. Te ostatnie następnie gotuję w osolonej wodzie. Gdy zmiękną, ubijam je tłuczkiem na purée.
  6. Cebulę i czosnek podsmażam na niewielkiej ilości oliwy i dodaję do ziemniaków.
  7. Dorzucam tam jeszcze trochę soli, pieprzu, kurkumy oraz ubite białka.
  8. Oddzielnie mieszam dynię, ser i żółtka.
  9. Naczynie żaroodporne natłuszczam, a następnie wykładam do środka masę z ziemniaków. Na nią idzie masa z dyni.
  10. Piekę 40 minut w 180°C, na koniec posypuję posiekaną zieleniną. Gotowe!
zapiekanka warzywnazapiekankaziemniaki