Tu rządzi jeden produkt z warzywniaka. Z tej odmiany zrobisz najlepszą zupę i deser
Jesienią te miejsca przyciągają prawdziwe tłumy. Część robi sobie zdjęcia na tle pomarańczowych olbrzymów, a inni spragnieni są zakupów najsmaczniejszych odmian do obróbki w kuchni. Dynia — królowa jesiennych farm i warzywniaków — została oceniona przez naszą rozmówczynię z farmy dyń w Wielkopolsce. Zdradzone tajniki przydadzą się nie tylko do gotowania obiadu.
Jesienne menu może być bardzo kolorowe, a wszystko za sprawą sezonowych produktów. Zdecydowanie prym wiedzie dynia, w rozmaitych odmianach. Aby zdobyć najlepsze okazy, warto wybrać się na farmę dyń. Swoją drogą, czy wiesz, że z botanicznego punktu widzenia dynia to nie warzywo, a owoc? Łatwiej w to uwierzyć, gdy jedna z odmian ma w nazwie słowo "banana". Sezon na dynię właśnie się rozpoczął, i chociaż najczęściej kojarzy się z Halloween, warto uwzględnić ją w codziennej diecie przez cały rok.
Dynia pink banana jumbo
Odmiany dyni, które najczęściej jedzą Polacy, to dynia hokkaido i dynia piżmowa. Dostępne są w dyskontach i na bazarkach, a także łatwo się przechowują. Warto jednak sięgnąć po inne odmiany, eksperymentując też z ich smakiem oraz strukturą. Naturalnie dynia jest dość słodka (stąd właśnie klasyfikacja jako owocu), ale z odpowiednimi przyprawami zamienia się w wytrawne pyszności. Dynia bananowa, zdaniem właścicielki farmy dyń "Dyniowato" Pauliny Kosteckiej, to uniwersalna i ciekawa w smaku wersja jesiennego składnika. Jest sporych rozmiarów, więc z jednego okazu można zrobić nawet 2-3 dania. Dynia pink banana jumbo po upieczeniu i obraniu będzie pyszna na zupę krem. Wystarczy zmiksować ją z bulionem, dodatkiem śmietanki lub mleczka kokosowego. Słodka i ostra papryka do smaku, czasem też nutka cynamonu i mamy wyjątkowe danie. A co z deserem? Paulina Kostecka wyjaśnia to na wideo poniżej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z jakiej dyni zrobisz zupę krem i deser? Jest jedna pyszna odmiana
Dlaczego warto jeść dynię?
Podobnie jak marchewka, dynia to słodycz, która podbije smak ciast, zapiekanek czy zup. Warto zestawiać ją z innymi, mniej deserowymi warzywami i przyprawami. W dyni znajdziemy mnóstwo witamin i soli mineralnych. Zawarte są w niej przede wszystkim selen, wapń oraz potas. Spożywanie dyni pomaga wzmocnić układ odpornościowy oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Co ważne, dynia jest również niskokaloryczna – w 100 gramach znajdziemy tylko 30 kcal. Dynia to prawdziwa skarbnica antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i chronią komórki naszego ciała przed uszkodzeniami. W jej składzie znajdziemy m.in. beta-karoten, który jest prekursorem witaminy A, niezbędnej dla zdrowia narządu wzroku oraz skóry. Dodatkowo dynia zawiera witaminy C, E, K oraz witaminy z grupy B, które wspierają ogólną kondycję organizmu.
Jak jeszcze podać dynię?
Dynia jest niezwykle wszechstronnym składnikiem w kuchni. Można ją wykorzystać na wiele sposobów – od wspomnianych zup i deserów, przez sałatki i placki, aż po sycące zapiekanki i przetwory. Ciekawym pomysłem jest m.in. kiszona dynia. Innym sposobem na włączenie dyni do diety jest przygotowanie dyniowych placków czy dyniowego purée, które może być bazą do wielu potraw, w tym ciast i muffinek. Warto dodawać je nawet do naleśników dyniowych. Nie zapominajmy też o dyniowych przetworach – dżemach, chutneyach i marynatach, które pozwolą cieszyć się smakiem tego warzywa przez cały rok.