Koktajl "jesień mocy". Dynię wykorzystuję inaczej niż większość myśli

Chłodne dni i spadek formy na jesień wymagają odpowiednich kroków w kuchni. Dobrze dobrane przepisy i składniki wzmacniające odporność, pomogą zachować kondycję przez całą zimę. Jedną z propozycji jest jesienne, żółte smoothie na bazie napoju roślinnego.

Koktajl dyniowy z bananemKoktajl dyniowy z bananem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Oprócz kefiru przyda się typowy jesienny składnik, czyli dynia. Nie trzeba poddawać jej obróbce termicznej. Dynia piżmowa w połączeniu ze słodkimi owocami to witaminowa bomba smaku.

Dlaczego warto jeść dynię?

 Dynia to coś więcej niż tylko jesienna dekoracja – to prawdziwy skarb natury, który kryje w sobie bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminę A w postaci beta-karotenu, który jest niezbędny dla zdrowia oczu i skóry. Witaminy C i E, obecne w dyni, działają jako silne antyoksydanty, wspierając odporność organizmu i chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Dynia dostarcza także minerały, takie jak potas, magnez i żelazo, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i utrzymania równowagi elektrolitowej. Dzięki temu dynia jest nie tylko smacznym, ale i niezwykle wartościowym składnikiem, który warto włączyć do codziennej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

Dynia na surowo - jak ją jeść

Dynia jest produktem, które często spożywamy w formie gotowanej, pieczonej czy marynowanej. Jednak mało kto wie, że można ją również jeść na surowo. Spożywanie surowej dyni ma wiele korzyści zdrowotnych, ale wymaga odpowiedniego przygotowania oraz świadomości, które gatunki są do tego najlepsze. Ważne jest, aby wybrać dynię jadalną, np. dynię Hokkaido, która ma delikatny miąższ i nie wymaga obróbki termicznej. Sprawdzi się również dynia piżmowa, ale ją należy dokładnie obrać.

Przepis na koktajl z dynią piżmową

Aksamitne, żółte i smakowite smoothie możesz podać na śniadanie lub podwieczorek. Z podanych proporcji zrobisz jedną porcję, możesz wykorzystać więcej składników i zrobić 2-3 porcję koktajlu.

Składniki:

  • 100 g dyni piżmowej,
  • 150 g świeżego ananasa,
  • 1 duży banan,
  • 200 ml mleka,
  • do smaku opcjonalnie: kurkuma lub cynamon,
  • do dosłodzenia opcjonalnie: miód lub syrop klonowy.

Przygotowanie:

  1. Dynie obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Pozostałą część wykorzystaj do zupy krem z dyni, batatów i jabłek.
  2. Ananasa obierz i pokrój na kawałki. Pozostały świeży ananas sprawdzi się też w przepisie na żeberka z ananasem w słodkim sosie.
  3. W kielichu blendera umieść wszystkie składniki i zmiksuj na jednolitą konsystencję. Podawaj od razu.
Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟