Koktajl "jesień mocy". Dynię wykorzystuję inaczej niż większość myśli

Chłodne dni i spadek formy na jesień wymagają odpowiednich kroków w kuchni. Dobrze dobrane przepisy i składniki wzmacniające odporność, pomogą zachować kondycję przez całą zimę. Jedną z propozycji jest jesienne, żółte smoothie na bazie napoju roślinnego.

Koktajl dyniowy z bananemKoktajl dyniowy z bananem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Oprócz kefiru przyda się typowy jesienny składnik, czyli dynia. Nie trzeba poddawać jej obróbce termicznej. Dynia piżmowa w połączeniu ze słodkimi owocami to witaminowa bomba smaku.

Dlaczego warto jeść dynię?

 Dynia to coś więcej niż tylko jesienna dekoracja – to prawdziwy skarb natury, który kryje w sobie bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminę A w postaci beta-karotenu, który jest niezbędny dla zdrowia oczu i skóry. Witaminy C i E, obecne w dyni, działają jako silne antyoksydanty, wspierając odporność organizmu i chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Dynia dostarcza także minerały, takie jak potas, magnez i żelazo, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i utrzymania równowagi elektrolitowej. Dzięki temu dynia jest nie tylko smacznym, ale i niezwykle wartościowym składnikiem, który warto włączyć do codziennej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

Dynia na surowo - jak ją jeść

Dynia jest produktem, które często spożywamy w formie gotowanej, pieczonej czy marynowanej. Jednak mało kto wie, że można ją również jeść na surowo. Spożywanie surowej dyni ma wiele korzyści zdrowotnych, ale wymaga odpowiedniego przygotowania oraz świadomości, które gatunki są do tego najlepsze. Ważne jest, aby wybrać dynię jadalną, np. dynię Hokkaido, która ma delikatny miąższ i nie wymaga obróbki termicznej. Sprawdzi się również dynia piżmowa, ale ją należy dokładnie obrać.

Przepis na koktajl z dynią piżmową

Aksamitne, żółte i smakowite smoothie możesz podać na śniadanie lub podwieczorek. Z podanych proporcji zrobisz jedną porcję, możesz wykorzystać więcej składników i zrobić 2-3 porcję koktajlu.

Składniki:

  • 100 g dyni piżmowej,
  • 150 g świeżego ananasa,
  • 1 duży banan,
  • 200 ml mleka,
  • do smaku opcjonalnie: kurkuma lub cynamon,
  • do dosłodzenia opcjonalnie: miód lub syrop klonowy.

Przygotowanie:

  1. Dynie obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Pozostałą część wykorzystaj do zupy krem z dyni, batatów i jabłek.
  2. Ananasa obierz i pokrój na kawałki. Pozostały świeży ananas sprawdzi się też w przepisie na żeberka z ananasem w słodkim sosie.
  3. W kielichu blendera umieść wszystkie składniki i zmiksuj na jednolitą konsystencję. Podawaj od razu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej