Koktajl "jesień mocy". Dynię wykorzystuję inaczej niż większość myśli
Chłodne dni i spadek formy na jesień wymagają odpowiednich kroków w kuchni. Dobrze dobrane przepisy i składniki wzmacniające odporność, pomogą zachować kondycję przez całą zimę. Jedną z propozycji jest jesienne, żółte smoothie na bazie napoju roślinnego.
03.10.2024 | aktual.: 03.10.2024 09:23
Oprócz kefiru przyda się typowy jesienny składnik, czyli dynia. Nie trzeba poddawać jej obróbce termicznej. Dynia piżmowa w połączeniu ze słodkimi owocami to witaminowa bomba smaku.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia to coś więcej niż tylko jesienna dekoracja – to prawdziwy skarb natury, który kryje w sobie bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminę A w postaci beta-karotenu, który jest niezbędny dla zdrowia oczu i skóry. Witaminy C i E, obecne w dyni, działają jako silne antyoksydanty, wspierając odporność organizmu i chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Dynia dostarcza także minerały, takie jak potas, magnez i żelazo, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i utrzymania równowagi elektrolitowej. Dzięki temu dynia jest nie tylko smacznym, ale i niezwykle wartościowym składnikiem, który warto włączyć do codziennej diety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dynia na surowo - jak ją jeść
Dynia jest produktem, które często spożywamy w formie gotowanej, pieczonej czy marynowanej. Jednak mało kto wie, że można ją również jeść na surowo. Spożywanie surowej dyni ma wiele korzyści zdrowotnych, ale wymaga odpowiedniego przygotowania oraz świadomości, które gatunki są do tego najlepsze. Ważne jest, aby wybrać dynię jadalną, np. dynię Hokkaido, która ma delikatny miąższ i nie wymaga obróbki termicznej. Sprawdzi się również dynia piżmowa, ale ją należy dokładnie obrać.
Przepis na koktajl z dynią piżmową
Aksamitne, żółte i smakowite smoothie możesz podać na śniadanie lub podwieczorek. Z podanych proporcji zrobisz jedną porcję, możesz wykorzystać więcej składników i zrobić 2-3 porcję koktajlu.
Składniki:
- 100 g dyni piżmowej,
- 150 g świeżego ananasa,
- 1 duży banan,
- 200 ml mleka,
- do smaku opcjonalnie: kurkuma lub cynamon,
- do dosłodzenia opcjonalnie: miód lub syrop klonowy.
Przygotowanie:
- Dynie obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w mniejsze kawałki. Pozostałą część wykorzystaj do zupy krem z dyni, batatów i jabłek.
- Ananasa obierz i pokrój na kawałki. Pozostały świeży ananas sprawdzi się też w przepisie na żeberka z ananasem w słodkim sosie.
- W kielichu blendera umieść wszystkie składniki i zmiksuj na jednolitą konsystencję. Podawaj od razu.