Po świątecznym przejedzeniu zawsze robię tę surówkę. Jest lekka i pyszna
W noworocznych postanowieniach często są także te związane z odżywianiem. Zamierzasz jeść więcej warzyw? Nie czekaj, jeszcze dziś przygotuj prostą surówkę. Potrzebujesz tylko kilku składników.
Surówka do obiadu czy kolacji to najprostszy sposób, by jeść więcej warzyw. Idealnie byłoby dołączać je do każdego posiłku. Jednak na początku warto postawić choćby na dwa. Zimą z reguły usprawiedliwiamy się tym, że wybór świeżych warzyw jest mniejszy. To prawda, ale o niektórych często zapominamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsza na surowo
Kapusta pekińska wciąż znajduje się w cieniu swojej kuzynki, niezwykle popularnej kapusty białej. A jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle wszechstronna. Nadaje się do bigosu, potraw mięsnych i rybnych, ale przede wszystkim warto wykorzystywać ją do surówek. Wtedy ma najwięcej składników odżywczych. Zawiera mnóstwo witamin, w tym C, K, oraz te z grupy B, które wspierają układ odpornościowy. O tej porze roku to niezwykle istotne.
Wzmacnia wzrok i wspomaga trawienie
Kapusta pekińska jest też źródłem beta-karotenu, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Dlatego kiedy tego warzywa nie brakuje w diecie, wspieramy wzrok. Może się to przyczynić się do poprawy ostrości widzenia, a także zmniejsza się ryzyko zachorowania na choroby oczu, takie jak zwyrodnienie plamki żółtej. Kapusta pekińska jest bogata w błonnik, co pomaga w trawieniu i utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego. Ten składnik jest szczególnie pożądany w posiłkach poświątecznych. Boże Narodzenie, potem Nowy Rok to okazje do biesiadowania, które często kończą się przejedzeniem. Wtedy warto wspomóc trawienie. Ta surówka na pewno w tym pomoże.
Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- połowa kapusty pekińskiej,
- 1 świeży ogórek, opcjonalnie kiszony,
- połowa czerwonej papryki,
- kilka pomidorków koktajlowych, opcjonalnie pomidory suszone,
- 1 marchewka.
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego,
- pół łyżeczki musztardy,
- pół łyżeczki miodu,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- ząbek czosnku, opcjonalnie,
- koperek lub natka pietruszki,
- mieszanka włoskich ziół opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno poszatkuj, a marchewkę i ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Paprykę pokrój w drobne paseczki, pomidorki na połówki.
- W salaterce połącz składniki i wymieszaj.
- W osobnym naczyniu przygotowuj sos, mieszając wszystkie składniki.
- Możesz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sos dopraw do smaku.
- Sosem polej sałatkę, wymieszaj. Posyp ją drobno posiekaną natką lub koperkiem, możesz też użyć mieszanki włoskich ziół.