Po świątecznym przejedzeniu zawsze robię tę surówkę. Jest lekka i pyszna

W noworocznych postanowieniach często są także te związane z odżywianiem. Zamierzasz jeść więcej warzyw? Nie czekaj, jeszcze dziś przygotuj prostą surówkę. Potrzebujesz tylko kilku składników.

Surówka z kapusty pekińskiejSurówka z kapusty pekińskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Dorota Gepert

Surówka do obiadu czy kolacji to najprostszy sposób, by jeść więcej warzyw. Idealnie byłoby dołączać je do każdego posiłku. Jednak na początku warto postawić choćby na dwa. Zimą z reguły usprawiedliwiamy się tym, że wybór świeżych warzyw jest mniejszy. To prawda, ale o niektórych często zapominamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Najlepsza na surowo

Kapusta pekińska wciąż znajduje się w cieniu swojej kuzynki, niezwykle popularnej kapusty białej. A jest nie tylko smaczna, ale i niezwykle wszechstronna. Nadaje się do bigosu, potraw mięsnych i rybnych, ale przede wszystkim warto wykorzystywać ją do surówek. Wtedy ma najwięcej składników odżywczych. Zawiera mnóstwo witamin, w tym C, K, oraz te z grupy B, które wspierają układ odpornościowy. O tej porze roku to niezwykle istotne.

Wzmacnia wzrok i wspomaga trawienie

Kapusta pekińska jest też źródłem beta-karotenu, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Dlatego kiedy tego warzywa nie brakuje w diecie, wspieramy wzrok. Może się to przyczynić się do poprawy ostrości widzenia, a także zmniejsza się ryzyko zachorowania na choroby oczu, takie jak zwyrodnienie plamki żółtej. Kapusta pekińska jest bogata w błonnik, co pomaga w trawieniu i utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego. Ten składnik jest szczególnie pożądany w posiłkach poświątecznych. Boże Narodzenie, potem Nowy Rok to okazje do biesiadowania, które często kończą się przejedzeniem. Wtedy warto wspomóc trawienie. Ta surówka na pewno w tym pomoże.

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • połowa kapusty pekińskiej,
  • 1 świeży ogórek, opcjonalnie kiszony,
  • połowa czerwonej papryki,
  • kilka pomidorków koktajlowych, opcjonalnie pomidory suszone,
  • 1 marchewka.

Na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego,
  • pół łyżeczki musztardy,
  • pół łyżeczki miodu,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • ząbek czosnku, opcjonalnie,
  • koperek lub natka pietruszki,
  • mieszanka włoskich ziół opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj, a marchewkę i ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Paprykę pokrój w drobne paseczki, pomidorki na połówki.
  3. W salaterce połącz składniki i wymieszaj.
  4. W osobnym naczyniu przygotowuj sos, mieszając wszystkie składniki.
  5. Możesz dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sos dopraw do smaku.
  6. Sosem polej sałatkę, wymieszaj. Posyp ją drobno posiekaną natką lub koperkiem, możesz też użyć mieszanki włoskich ziół.
Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania