Jagna Niedzielska inaczej niż wszyscy przygotowuje kapustę do gołąbków. Ale to proste!

Wszyscy kochamy gołąbki, ale wcale nie robimy ich tak często. Wiadomo, są pyszne, ale wymagają sporo pracy. Wielu z nas najbardziej narzeka na parzenie kapusty. Jagna Niedzielska znalazła na to świetny sposób. Może się do niego przekonasz?

Jagna Niedzielska ma szybki sposób na gołąbkiJagna Niedzielska ma szybki sposób na gołąbki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, KAPIF
Dorota Gepert

Jagna Niedzielska jest kucharką i znaną propagatorką trendu zero waste. Na swoim kanale na Instagramie dzieli się z obserwatorami przepisami i sposobami, jak gotować oszczędnie i bez resztek. Ostatnio pokazała, jak przygotowuje kapustę do gołąbków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa

Jak przygotowuje się kapustę do gołąbków

Do gołąbków najczęściej stosujemy białą kapustę. Nie powinna być zbyt twarda ani zbita. Trzeba usunąć z niej zewnętrzne liście, które często są zniszczone. Zostawiamy tylko te zdrowe, a następnie kapustę przekładamy do wrzątku tak, by była dokładnie przykryta wodą. Potem gotujemy ją przez około 10 minut, a trakcie obracamy kilka razy. Po wystudzeniu można delikatnie oddzielać liście i faszerować.

Sposób ekspertki na kapustę

Jak to zrobiła Jagna Niedzielska? Ekspertka stwierdziła, że nie chce się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Po prostu całe warzywo włożyła na całą noc do zamrażarki. Po rozmrożeniu liście stają się miękkie i elastyczne.

- Dzieje się tak, bo woda w liściach zamarza i zmienia ich strukturę. Dlatego po rozmrożeniu są giętkie i idealne do zawijania - tłumaczy kucharka.

Dodaje również, że kapustę rozmraża w lodówce przez kilka godzin. Jagna Niedzielska przyznała, że jest to proces dłuższy, ale według niej świetnie się sprawdza.

Pod wpisem ekspertki pojawiło się sporo komentarzy. Obserwatorki są entuzjastycznie nastawione do tego sposobu:

"O ludzie! Super! To zmiękczanie na gołąbki to zawsze dla mnie największy problem"
"Raz próbowałam już, przyznam, że liczyłam się z wywaleniem kapusty. A tu super! Polecam!"
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej