Nie ma w niej kapusty, a i tak przyjemnie chrupie. Najlepsza wiosenna surówka do obiadu
Niedzielny schabowy, pieczone udka czy nawet sadzone jajka z ziemniakami - każdy obiad smakuje lepiej w towarzystwie chrupiącej, świeżej surówki. Zamiast jednak po raz kolejny ścierać buraczki czy szatkować kapustę, postaw na inny dodatek.
Jest chrupiąca, rześka i lekko pikantna. Kojarzy się z wiosną i latem, rośnie w przydomowych ogródkach i kusi miłośników zdrowych przekąsek. Bez problemu kupisz ją za kilka złotych w sklepie. Kalarepa, bo o niej mowa, to polskie warzywo, które zasługuje nie tylko na obranie i zjedzenie bez dodatków. W prostej sałatce odnajdzie się jeszcze lepiej niż zwykła kapusta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik snikers bez pieczenia - obłędny w smaku, banalny do zrobienia
Surówka z kalarepy - prosty przepis
Wśród obiadowych dodatków króluje przede wszystkim kapusta. Raz z marchewką, innym razem z porem, czasem czerwona lub pekińska. Kalarepa to właściwie jeden z rodzajów kapusty, podobnie zresztą jak brukselka czy kalafior. Jest chrupiąca, soczysta i świetnie smakuje w prostej surówce.
To witaminowa bomba, która pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych. Połączenie lekko ostrej kalarepy, soczystej marchewki i chrupiącego jabłka smakuje tak dobrze, że nikogo nie trzeba zachęcać do nałożenia sobie surówki.
Kalarepa dostarcza witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, oraz witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy. Ponadto jest bogata w błonnik, który reguluje pracę jelit i wspomaga trawienie. Marchewka to z kolei źródło beta-karotenu, który przekształca się w witaminę A, niezbędną dla zdrowia oczu i skóry. Jabłko i por również mają swój witaminowy wkład. Nie pozostaje nic innego, jak chwycić za składniki i zrobić coś pysznego.
Składniki:
- 1-2 kalarepy,
- 2 marchewki,
- 1 duże jabłko,
- kawałek pora,
- 3 łyżki gęstego jogurtu,
- 1 łyżka majonezu,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kalarepę marchewkę oraz jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Przełóż warzywa do miski, dodaj pokrojonego w cienkie plasterki pora.
- Do miski dodaj jogurt, majonez i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Surówkę z kalarepy podaj od razu po przygotowaniu. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi oraz wegetariańskimi. To uniwersalny przysmak, który wprowadzi pyszne urozmaicenie w twojej kuchni. Smacznego!