Nie ma w niej kapusty, a i tak przyjemnie chrupie. Najlepsza wiosenna surówka do obiadu

Niedzielny schabowy, pieczone udka czy nawet sadzone jajka z ziemniakami - każdy obiad smakuje lepiej w towarzystwie chrupiącej, świeżej surówki. Zamiast jednak po raz kolejny ścierać buraczki czy szatkować kapustę, postaw na inny dodatek.

Chrupiąca surówka z kalarepemChrupiąca surówka z kalarepem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jest chrupiąca, rześka i lekko pikantna. Kojarzy się z wiosną i latem, rośnie w przydomowych ogródkach i kusi miłośników zdrowych przekąsek. Bez problemu kupisz ją za kilka złotych w sklepie. Kalarepa, bo o niej mowa, to polskie warzywo, które zasługuje nie tylko na obranie i zjedzenie bez dodatków. W prostej sałatce odnajdzie się jeszcze lepiej niż zwykła kapusta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Surówka z kalarepy - prosty przepis

Wśród obiadowych dodatków króluje przede wszystkim kapusta. Raz z marchewką, innym razem z porem, czasem czerwona lub pekińska. Kalarepa to właściwie jeden z rodzajów kapusty, podobnie zresztą jak brukselka czy kalafior. Jest chrupiąca, soczysta i świetnie smakuje w prostej surówce.

Surówka z kalarepy - nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Surówka z kalarepy - nie tylko smaczna, ale i zdrowa © Adobe Stock | stitchik

To witaminowa bomba, która pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych. Połączenie lekko ostrej kalarepy, soczystej marchewki i chrupiącego jabłka smakuje tak dobrze, że nikogo nie trzeba zachęcać do nałożenia sobie surówki.

Kalarepa dostarcza witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, oraz witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy. Ponadto jest bogata w błonnik, który reguluje pracę jelit i wspomaga trawienie. Marchewka to z kolei źródło beta-karotenu, który przekształca się w witaminę A, niezbędną dla zdrowia oczu i skóry. Jabłko i por również mają swój witaminowy wkład. Nie pozostaje nic innego, jak chwycić za składniki i zrobić coś pysznego.

Składniki:

  • 1-2 kalarepy,
  • 2 marchewki,
  • 1 duże jabłko,
  • kawałek pora,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepę marchewkę oraz jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Przełóż warzywa do miski, dodaj pokrojonego w cienkie plasterki pora.
  3. Do miski dodaj jogurt, majonez i dokładnie wymieszaj.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Surówkę z kalarepy podaj od razu po przygotowaniu. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi oraz wegetariańskimi. To uniwersalny przysmak, który wprowadzi pyszne urozmaicenie w twojej kuchni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese