Nie ma w niej kapusty, a i tak przyjemnie chrupie. Najlepsza wiosenna surówka do obiadu

Niedzielny schabowy, pieczone udka czy nawet sadzone jajka z ziemniakami - każdy obiad smakuje lepiej w towarzystwie chrupiącej, świeżej surówki. Zamiast jednak po raz kolejny ścierać buraczki czy szatkować kapustę, postaw na inny dodatek.

Chrupiąca surówka z kalarepemChrupiąca surówka z kalarepem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jest chrupiąca, rześka i lekko pikantna. Kojarzy się z wiosną i latem, rośnie w przydomowych ogródkach i kusi miłośników zdrowych przekąsek. Bez problemu kupisz ją za kilka złotych w sklepie. Kalarepa, bo o niej mowa, to polskie warzywo, które zasługuje nie tylko na obranie i zjedzenie bez dodatków. W prostej sałatce odnajdzie się jeszcze lepiej niż zwykła kapusta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik snikers bez pieczenia - obłędny w smaku, banalny do zrobienia

Surówka z kalarepy - prosty przepis

Wśród obiadowych dodatków króluje przede wszystkim kapusta. Raz z marchewką, innym razem z porem, czasem czerwona lub pekińska. Kalarepa to właściwie jeden z rodzajów kapusty, podobnie zresztą jak brukselka czy kalafior. Jest chrupiąca, soczysta i świetnie smakuje w prostej surówce.

Surówka z kalarepy - nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Surówka z kalarepy - nie tylko smaczna, ale i zdrowa © Adobe Stock | stitchik

To witaminowa bomba, która pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych. Połączenie lekko ostrej kalarepy, soczystej marchewki i chrupiącego jabłka smakuje tak dobrze, że nikogo nie trzeba zachęcać do nałożenia sobie surówki.

Kalarepa dostarcza witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, oraz witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy. Ponadto jest bogata w błonnik, który reguluje pracę jelit i wspomaga trawienie. Marchewka to z kolei źródło beta-karotenu, który przekształca się w witaminę A, niezbędną dla zdrowia oczu i skóry. Jabłko i por również mają swój witaminowy wkład. Nie pozostaje nic innego, jak chwycić za składniki i zrobić coś pysznego.

Składniki:

  • 1-2 kalarepy,
  • 2 marchewki,
  • 1 duże jabłko,
  • kawałek pora,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepę marchewkę oraz jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  2. Przełóż warzywa do miski, dodaj pokrojonego w cienkie plasterki pora.
  3. Do miski dodaj jogurt, majonez i dokładnie wymieszaj.
  4. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Surówkę z kalarepy podaj od razu po przygotowaniu. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi oraz wegetariańskimi. To uniwersalny przysmak, który wprowadzi pyszne urozmaicenie w twojej kuchni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu