Większość Polaków tak przechowuje miód. Pszczelarz wyjaśnia, dlaczego to ogromny błąd
Kiedy patrzę na etykietę miodu, najczęściej sprawdzam, czy jest to miód naturalny i czy nie ma sztucznych domieszek. Jednak Wojciech Margowniczy, znany na TikToku jako Pszczelarz z Wąchocka, zwraca uwagę na jeszcze jedną informację. Według specjalisty miód należy przechowywać w określonej temperaturze, inaczej straci cenne właściwości.
Większość osób, które znam, przechowuje słoik z miodem na półce lub w szafce kuchennej. Najczęściej słoik jest szczelnie zakręcony, o czym również mówi specjalista. Spotkałam się także z zaleceniem, żeby trzymać miód w zamkniętej szafce, nie eksponując go na światło słoneczne. Przyznaję, że temperatura przechowywania tego pysznego i pełnego właściwości zdrowotnych produktu zupełnie mi umknęła. Pszczelarz z Wąchocka odpowiada jasno.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Między warstwami ciasta ukryły się owoce. Ten miodownik smakuje jeszcze lepiej niż zwykły
Gdzie najlepiej trzymać słoik z miodem?
W domach jednorodzinnych sprawa jest prosta – do przechowywania miodu najlepiej sprawdzają się spiżarki i piwniczki, w których temperatura jest o wiele niższa niż w kuchni. W mieszkaniach nie jest to takie proste. Obecnie średnia temperatura wynosi ok. 20-22 stopni Celsjusza, a latem jest znacznie wyższa.
– Temperatura pokojowa tak naprawdę nie jest dobra do przechowywania miodu. Najlepszą temperatura do przechowywania jest poniżej 18 stopni Celsjusza i bardzo często na etykietkach miodu jest taka informacja – mówi Pszczelarz z Wąchocka w materiale na TikToku.
Wojciech Margowniczy poleca wstawić miód na drzwi lodówki. Jeśli jednak zdecydujesz się na trzymanie go w szafce, wybierz taką, która znajduje się daleko od źródła ciepła. Najgorsze miejsca do trzymania miodu to otwarta półka, szafka blisko grzejnika lub w pobliżu kuchenki.
Czy miód może się zepsuć?
Miód może się zepsuć w dwóch przypadkach:
- gdy zawiera zbyt dużo wody – dzieje się tak w przypadku, gdy miód został zbyt szybko odwirowany przez pszczelarza, co może prowadzi do fermentacji,
- gdy jest przechowywany zbyt długo w cieple – co powoduje powstawanie hydroksymetylofurfuralu, związku organicznego z grupy aldehydów i alkoholi. Jest to substancja, która może mieć działanie toksyczne i rakotwórcze, ale wykazuje także pozytywne właściwości, na przykład przeciwzapalne i antyalergiczne.
Szczególnie ważne jest przechowywanie w lodówce miodów rzepakowych, nawłociowych, wczesnych i wielokwiatowych, ponieważ mogą one fermentować w temperaturze pokojowej. W lodówce, nawet jeśli miód zawiera dużo wody, fermentacja jest zahamowana dzięki niższej temperaturze.