Większość Polaków tak przechowuje miód. Pszczelarz wyjaśnia, dlaczego to ogromny błąd

Kiedy patrzę na etykietę miodu, najczęściej sprawdzam, czy jest to miód naturalny i czy nie ma sztucznych domieszek. Jednak Wojciech Margowniczy, znany na TikToku jako Pszczelarz z Wąchocka, zwraca uwagę na jeszcze jedną informację. Według specjalisty miód należy przechowywać w określonej temperaturze, inaczej straci cenne właściwości.

Wiele osób trzyma miód na szafce w kuchniWiele osób trzyma miód na szafce w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Większość osób, które znam, przechowuje słoik z miodem na półce lub w szafce kuchennej. Najczęściej słoik jest szczelnie zakręcony, o czym również mówi specjalista. Spotkałam się także z zaleceniem, żeby trzymać miód w zamkniętej szafce, nie eksponując go na światło słoneczne. Przyznaję, że temperatura przechowywania tego pysznego i pełnego właściwości zdrowotnych produktu zupełnie mi umknęła. Pszczelarz z Wąchocka odpowiada jasno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Między warstwami ciasta ukryły się owoce. Ten miodownik smakuje jeszcze lepiej niż zwykły

Gdzie najlepiej trzymać słoik z miodem?

W domach jednorodzinnych sprawa jest prosta – do przechowywania miodu najlepiej sprawdzają się spiżarki i piwniczki, w których temperatura jest o wiele niższa niż w kuchni. W mieszkaniach nie jest to takie proste. Obecnie średnia temperatura wynosi ok. 20-22 stopni Celsjusza, a latem jest znacznie wyższa.

– Temperatura pokojowa tak naprawdę nie jest dobra do przechowywania miodu. Najlepszą temperatura do przechowywania jest poniżej 18 stopni Celsjusza i bardzo często na etykietkach miodu jest taka informacja – mówi Pszczelarz z Wąchocka w materiale na TikToku.

Wojciech Margowniczy poleca wstawić miód na drzwi lodówki. Jeśli jednak zdecydujesz się na trzymanie go w szafce, wybierz taką, która znajduje się daleko od źródła ciepła. Najgorsze miejsca do trzymania miodu to otwarta półka, szafka blisko grzejnika lub w pobliżu kuchenki.

Czy miód może się zepsuć?

Miód może się zepsuć w dwóch przypadkach:

  • gdy zawiera zbyt dużo wody – dzieje się tak w przypadku, gdy miód został zbyt szybko odwirowany przez pszczelarza, co może prowadzi do fermentacji,
  • gdy jest przechowywany zbyt długo w cieple – co powoduje powstawanie hydroksymetylofurfuralu, związku organicznego z grupy aldehydów i alkoholi. Jest to substancja, która może mieć działanie toksyczne i rakotwórcze, ale wykazuje także pozytywne właściwości, na przykład przeciwzapalne i antyalergiczne.

Szczególnie ważne jest przechowywanie w lodówce miodów rzepakowych, nawłociowych, wczesnych i wielokwiatowych, ponieważ mogą one fermentować w temperaturze pokojowej. W lodówce, nawet jeśli miód zawiera dużo wody, fermentacja jest zahamowana dzięki niższej temperaturze.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯