Odkręcasz słoik z miodem i widzisz dziwny nalot? Wielu lekceważy ten sygnał

Biały nalot lub dziwne wtręty na miodzie mogą budzić niepokój. Producenci dbają o to, aby słoiki w sklepach wyglądały jak najbardziej zachęcająco. Reklamy kuszą płynnym złotem, a gdy odkręcasz słoik nie zawsze to wygląda tak pięknie jak na zdjęciach. Specjaliści wyjaśniają, czego wynikiem może być biały nalot.

Naturalny miód z dobrego źródła może mieć biały nalotNaturalny miód z dobrego źródła może mieć biały nalot
Źródło zdjęć: © Pyszności | Anna Galuhn
Anna Galuhn

Biały nalot na miodzie nie jest oznaką zepsucia. Nie oznacza również dodatku konserwantów. Miód od wieków uznawany jest za naturalny skarb o niezwykłych właściwościach, między innymi dlatego, że się nie psuje. To dzięki niemu ciasto na pierniki może leżeć latami. W 2012 roku w Gruzji archeolodzy podczas wykopalisk znaleźli miód w glinianym naczyniu liczący 5500 lat i, co prawda był skrystalizowany, ale po podgrzaniu nadawał się do spożycia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Zygzak z herbatnikami to najprostszy przepis na deser. Zachwyca od pierwszego kawałka

Z czego wynika biały nalot na miodzie?

Eksperci wyjaśniają, że biały osad może wynikać ze sposobu wydobywania miodu z plastrów przez producentów. Często używana jest do tego specjalna wirówka, co prowadzi do jego napowietrzenia. Kiedy pęcherzyki powietrza nie mogą wydostać się na powierzchnię, powstają przebarwienia. Szczególnie jest to widoczne w ciemnych miodach, które są bogate w glukozę. One krystalizują się znacznie szybciej niż miody jasne, a na ich powierzchni szybko tworzą się różnorodne wzory, nazywane wykwitami.

Inne przyczyny nalotu

Biała piana na miodzie może również sugerować obecność drożdżaków. Chociaż brzmi to niepokojąco, specjaliści uspokajają, że nie są one szkodliwe dla człowieka. To znak, że miód nadal pozostaje biologicznie aktywny i nie był poddawany procesom termicznym, które mogłyby usunąć jego wartości odżywcze. Kiedy drożdżaki zjadają glukozę, efektem może być charakterystyczna piana.

Podsumowując, przy wyborze miodu warto patrzeć na jego autentyczność, a nie tylko na wygląd. Biała piana i nalot są dowodem, że produkt jest naturalny. Jeśli coś powinno budzić twoje wątpliwości, to fakt, że miód przez długi czas pozostaje w postaci płynnej, co może sugerować domieszki zmieniające jego właściwości terapeutyczne.

Wybrane dla Ciebie

Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek