PrzepisCiasto tak pyszne, że zniknie do ostatniego okruszka. Idealne do popołudniowej kawy

Ciasto tak pyszne, że zniknie do ostatniego okruszka. Idealne do popołudniowej kawy

Ciasto miodownik to ciasto na bazie miodu, które idealnie nada się zarówno na Święta, jak i pieczone bez okazji. Poniżej przedstawiamy przepis na miodownik, który zawsze wychodzi!

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika

12.03.2023 | aktual.: 18.09.2023 11:15

Jak zrobić szybkie i smaczne ciasto miodownik?

Kluczem do przygotowania pysznego miodownika jest dobór odpowiednich składników i wykorzystanie ich we właściwych proporcjach. Głównym składnikiem ciasta jest bowiem dobrej jakości miód, który nadaje ciastu odpowiedniego smaku i konsystencji — miękkości. Miodownik tradycyjny możemy zrobić na kilka sposobów — niektórzy przekładają go masą budyniową, niektórzy masą z kaszy manny oraz oczywiście powidłami śliwkowymi, które doskonale pasują do obu mas.

Nie możemy także zapomnieć o wierzchu ciasta, które powinna pokrywać miodowo-orzechowa polewa, na którą również podamy przepis.

Kluczem do tego, by miodownik był pyszny, jest jedna ważna kwestia! Całe ciasto powinno leżakować ok. 2-3 dni w chłodnym miejscu lub w lodówce. Po tym czasie blaty miodowe zmiękną, a całe ciasto będzie smakować wyśmienicie.

Przepis na miodownik

Składniki na blaty miodowe: 

  • 500 gram mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 120-150 gramów cukru (w zależności, czy lubimy bardzo słodkie ciasta)
  • 3 łyżki dobrej jakości miodu
  • 200 gram masła

Składniki na masę:

  • 8 czubatych łyżek kaszy manny
  • 200 gram masła
  • 0,5 szklanki cukru lub innego słodzidła, np. erytrolu, ksylitolu
  • 700 ml mleka
  • Do masy będziemy także potrzebować słoik powideł śliwkowych

Składniki na polewę do ciasta:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 60 gram cukru>
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki dobrej jakości miodu

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i cukrem. Następnie dodajemy posiekane masło, wbijamy jajka, dodajemy płynny miód i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Dwa blaty pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, a trzeci zostawiamy. W międzyczasie przygotowujemy masę orzechową, którą wyłożymy trzeci surowy blat.

Do przygotowania polewy na miodownik potrzebujemy roztopić masło z miodem oraz cukrem, a następnie dodać posiekane orzechy włoskie i smażyć całość przez ok. 5 minut. Gorącą masę wykładamy na trzeci surowy blat i pieczemy przez 15 minut.

W międzyczasie możemy przygotować masę grysikową. Mleko wlewamy do garnka i dodajemy do niego 8 łyżek kaszy manny. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, pozostawiamy ją do wystudzenia. Następnie ucieramy masło z cukrem i dodajemy je stopniowo do wystudzonej masy grysikowej, wszystko miksując. Uzyskana masa powinna mieć gładką konsystencję.

Na tym etapie możemy przystąpić do przekładania blatów miodowych. Każdy blat przekładamy najpierw masą grysikową, a później powidłami. Miodownik odkładamy w chłodne miejsce na 2-3 dni i po tym czasie cieszymy się pysznym miodownikiem!

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić niezwykłe miseczki a'la carbonara:

Wybrane dla Ciebie