Drożdżowe bułeczki, które podbiją serca łasuchów. Po prostu pycha

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? Świetnym pomysłem mogą być domowe mini drożdżówki maślane ze śliwkami. Są delikatne, puszyste i miękkie. Dosłownie rozpływają się w ustach.

ObrazekPyszności - Fot. Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

Przepis na mini drożdżówki maślane dostaliśmy od Moniki, która prowadzi bloga Moniki Smakołyki. Te niewielkie słodkie bułeczki doskonale sprawdzą się na podwieczorek lub przekąskę do pracy czy szkoły. Z podanego przepisu otrzymasz ok. 30 bułeczek.

Lista składników jest krótka. Zapewne większość potrzebnych produktów znajdziesz w swojej kuchni. Śliwki w zalewie można zastąpić powidłami lub ulubioną konfiturą, a nawet kawałkami jabłek. Będzie pysznie!

Na blogu Moniki smakołyki znajdziesz również przepis na: Babkę cytrynową z lukrem mandarynkowym

Drożdżówki maślane ze śliwkami - przepis

Składniki na ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 550 g mąki pszennej typ. 550,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczka soli,
  • 100 g masła.

Ponadto:

  • śliwki w słodkiej zalewie
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Jak zrobić drożdżówki maślane? Zacznij od przygotowania ciasta. Masło rozpuść w ciepłym mleku, a następnie przelej do dużej miski. Dodaj pokruszone drożdże, 100 g mąki, jajka i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera z widełkami, do uzyskania kremowej konsystencji. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 min do wyrośnięcia.

Do zaczynu dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z solą. Mieszaj składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Pamiętaj, że ilość dodanej mąki zależy od wielkości jajek, ciasto powinno być miękkie w dotyku. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ją i odstawi na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieć, rozwałkuj na grubość ok. 0,4 cm. Śliwki wyjmij z zalewy (nie wylewaj jej), przekrój na pół i usuń pestki.

Z ciasta wycinaj krążki za pomocą okrągłej wykrawaczki lub szklanki o średnicy ok. 8 cm. Na każdy krążek nakładaj śliwkę, sklej brzegi jak na pierogi, następnie dociśnij za pomocą ząbków widelca.

Wierzch ciasta po szerokości ponacinaj za pomocą żyletki lub ostrego noża, brzegi złącz jak na uszka. Przełóż drożdżówki maślane na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, by zachować odstępy. Odstaw na 15 min.

Tuż przed pieczeniem, wierzch rogalików posmaruj zalewą ze śliwek. Piecz przez ok. 12-15 min. w temp. 185 st. C. Wystudź na kratce od piekarnika, następnie oprósz cukrem pudrem.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz świetny przepis na fit sernik kinder bueno:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯