PoradyCzy trzeba myć jajka przed spożyciem? Sprawdź, co musisz wiedzieć

Czy trzeba myć jajka przed spożyciem? Sprawdź, co musisz wiedzieć

Czy trzeba myć jajka? - Pyszności
Czy trzeba myć jajka? - Pyszności
21.02.2023 10:53

Jajka to składnik, który króluje w wielu przygotowanych przez ciebie potrawach. Dodajesz je na surowo do ciasta lub gotujesz, by wykorzystać do sałatki, czy kanapki. A czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czy trzeba myć jajka przed spożyciem? Czas rozwiać wszelkie wątpliwości!

Surowe i gotowane - czy trzeba myć jajka przed spożyciem?

Niejednokrotnie zdarzają się takie sytuacje, że po otwarciu wytłaczanki z jajkami, twoim oczom ukazują się zabrudzone jajka. Najczęściej są to piórka, słoma, a zdarza się, że i zabrudzenia w postaci kurzych odchodów. Czy trzeba myć jajka w tym i innym przypadku? Okazuje się, że odpowiedź nie jest tu jednoznaczna. Oczywiście, możesz je przemyć, by pozbyć się nieczystości, ale nadmierne szorowanie i ich mycie może niekorzystnie wpłynąć na przydatność do ich spożycia. Dlaczego?

Jajka - Pyszności - Fot. Unsplash
Jajka - Pyszności - Fot. Unsplash

Okazuje się, że takie praktyki mogą skrócić ich przydatność do spożycia. Miej taką świadomość, że zabrudzenia, które znajdują się na powierzchni jajek stanowią ich naturalną barierę ochronną, dzięki której produkt zdecydowanie dłużej zachowuje swoją świeżość.

Jak skutecznie odkażać skorupki jajek?

Warto pamiętać, że na skorupkach jajek znajduje się dość sporo drobnoustrojów, w tym bakterie salmonelli, które mogą okazać się szczególnie niebezpieczne dla zdrowia i organizmu. Czy trzeba myć jajka w takim przypadku i jak to robić skutecznie? Okazuje się, że mycie w tym przypadku jest jak najbardziej wskazane. A najlepiej jest to zrobić tuż przed ich użyciem, a nie tuż po zakupie i przyniesieniu ich do domu.

Jajka - Pyszności; foto: Canva
Jajka - Pyszności; foto: Canva

Najszybszym i najskuteczniejszym sposobem odkażenia skorupek jajek będzie sparzenie ich wrzątkiem. Pamiętaj jednak, że jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Sparzenie zimnych jajek może je uszkodzić. Istnieje również duże prawdopodobieństwo, że białka takich jajek po prostu nie będą chciały się ubić podczas przygotowania biszkoptu. Miej to na uwadze, jeśli zależy ci na tym, by bezpiecznie przygotować jajka do spożycia.

Jajka możesz wykorzystać m.in. do przygotowania drobiowych roladek z jajkiem, szynką prosciutto i serem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także