Czy jarzynową można mrozić? Musisz wiedzieć o jednym
Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa świąt Bożego Narodzenia. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. Często zdarza się (a w sumie nawet co roku), że zrobimy jej za dużo. Co trzeba wtedy zrobić? Czy możemy ją zamrozić? Jeśli chcemy ją przechować, musimy zwrócić uwagę na pewien szczegół.
26.12.2023 08:30
Sałatka jarzynowa to jedno z tych dań, które jest najczęściej zjadane podczas różnych uroczystości. Najczęściej przygotowujemy je na święta, jednak zdarza się, że zrobimy ją też w ciągu roku. Nie ważne jest jednak, jak często pojawia się na naszym stole, ale to, co zrobić, gdy mamy jej nadmiar. Czy możemy ją mrozić, a może lepiej jednak wyrzucić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka jarzynowa w lodówce. Jak długo może w niej stać?
To danie (szczególnie, jeśli na etapie przygotowania dodamy do niego majonez) powinieneś zjeść maksymalnie w ciągu 4 dni. Temperatura panująca w lodówce nie może być wyższa niż 5 stopni Celsjusza, w innym przypadku możesz mieć problem z namnażającymi się bakteriami.
Sałatka jarzynowa po przygotowaniu powinna jak najwięcej czasu spędzać w chłodziarce. Przed kolacją wigilijną nie wyciągaj całej porcji, nałóż tylko jej część na półmisek. W razie potrzeby możesz dołożyć dokładkę. Lepiej postępować w taki sposób, niż ryzykować, że domownicy się zatrują. Pamiętaj też o tym, by nie mieszać ciepłej sałatki z tą, która stała w lodówce.
Czy sałatkę jarzynową można mrozić?
Co jeśli, gdy sałatka cały czas zalega w lodówce, bo jej nie zjadłeś? Najlepiej byłoby ją zamrozić, ale nie jest to takie proste, jak się wydaje. Próba zamrożenia sałatki z majonezem może skończyć się fiaskiem. Nie będzie już taka smaczna, a do tego jaj konsystencja stanie się niezbyt apetyczna. Przez to przestaniesz mieć ochotę na jakąkolwiek konsumpcję. Zamrażać nie możesz też sałatki, która przez długi czas stała w temperaturze pokojowej.
Co zrobić, jeśli chcesz zamrozić jarzynową? O tym warto pomyśleć na początku. Po prostu do hermetycznego pojemnika wrzuć same warzywa. Tak przygotowane składniki możesz mrozić nawet przez tydzień. Majonez dodasz po rozmrożeniu.