Jak mrozić mięso? Wiele osób popełnia błąd, przez który można się zatruć

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przedłużenie terminu przydatności żywności. Mrozimy zarówno owoce, jak i warzywa czy mięso. To ostatnie wywołuje wiele kontrowersji. Wielu z nas popełnia błąd, który niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.

Jak poprawnie mrozić mięso?Jak poprawnie mrozić mięso?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm

Obniżka ceny mięsa skusi niejedną osobę. Wielu korzysta z okazji i kupuje mięso, po czym wkłada je do zamrażarki. W ten sposób oszczędzają pieniądze i czas. Mrożenie wydłuża przydatność do spożycia nawet o rok. Wszystko zależy od tego, w co je zapakujemy. Jak mrozić mięso, żeby się nie zepsuło? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Jak długo można mrozić mięso?

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów konserwacji żywności. To dość nowoczesna metoda, bowiem wymyślono ją sto lat temu. Za ojca mrożenia uznaje się Clarenca Birdseye. W latach 20. ubiegłego wieku spotkał się z Eskimosami, którzy nauczyli go łowienia ryb pod grubym lodem. Birdseye zauważył, że ryba niemalże natychmiast zamarza, po rozmrożeniu zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Niespełna dekadę później opatentował sposób mrożenia, który stosujemy do dziś.

Jakie produkty można mrozić? Owoce, warzywa, przetwory, dania gotowe czy mięso. To ostatnie mrozimy najczęściej. Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowinę i cielęcinę do 8 miesięcy, wieprzowinę do 6 miesięcy, a drób do 4 tygodni, podobnie jak ryby. Zanim wrzucisz mięso do zamrażarki, pamiętaj, aby napisać na nim datę zapakowania.

Jak mrozić mięso?

Mogłoby się wydawać, że mrożenie mięsa to banalna sprawa. Wystarczy włożyć je do zamrażarki i... tyle. Okazuje się, że wielu z nas popełnia błąd, który może prowadzić do poważnego zatrucia. Przed włożeniem mięsa do zamrażarki należy je szczelnie zapakować, aby się nie zepsuło. W tym celu sięgamy po folię aluminiową, folię spożywczą bądź reklamówkę. Ta ostatnia nie ochroni mięsa w należyty sposób. Jak poprawnie mrozić mięso? Umyj je, osusz i wytnij z niego tkankę tłuszczową. Przełóż je do woreczka strunowego i dokładnie go zamknij. Woreczek zabezpieczy mięso i zapobiegnie rozprzestrzenianiu się bakterii. Przechowując je w ten sposób, nie musisz obawiać się o swoje zdrowie.

Źródło: Kobieta Gazeta

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser