Jak mrozić mięso? Wiele osób popełnia błąd, przez który można się zatruć

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przedłużenie terminu przydatności żywności. Mrozimy zarówno owoce, jak i warzywa czy mięso. To ostatnie wywołuje wiele kontrowersji. Wielu z nas popełnia błąd, który niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.

Jak poprawnie mrozić mięso?Jak poprawnie mrozić mięso?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm

Obniżka ceny mięsa skusi niejedną osobę. Wielu korzysta z okazji i kupuje mięso, po czym wkłada je do zamrażarki. W ten sposób oszczędzają pieniądze i czas. Mrożenie wydłuża przydatność do spożycia nawet o rok. Wszystko zależy od tego, w co je zapakujemy. Jak mrozić mięso, żeby się nie zepsuło? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Jak długo można mrozić mięso?

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów konserwacji żywności. To dość nowoczesna metoda, bowiem wymyślono ją sto lat temu. Za ojca mrożenia uznaje się Clarenca Birdseye. W latach 20. ubiegłego wieku spotkał się z Eskimosami, którzy nauczyli go łowienia ryb pod grubym lodem. Birdseye zauważył, że ryba niemalże natychmiast zamarza, po rozmrożeniu zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Niespełna dekadę później opatentował sposób mrożenia, który stosujemy do dziś.

Jakie produkty można mrozić? Owoce, warzywa, przetwory, dania gotowe czy mięso. To ostatnie mrozimy najczęściej. Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowinę i cielęcinę do 8 miesięcy, wieprzowinę do 6 miesięcy, a drób do 4 tygodni, podobnie jak ryby. Zanim wrzucisz mięso do zamrażarki, pamiętaj, aby napisać na nim datę zapakowania.

Jak mrozić mięso?

Mogłoby się wydawać, że mrożenie mięsa to banalna sprawa. Wystarczy włożyć je do zamrażarki i... tyle. Okazuje się, że wielu z nas popełnia błąd, który może prowadzić do poważnego zatrucia. Przed włożeniem mięsa do zamrażarki należy je szczelnie zapakować, aby się nie zepsuło. W tym celu sięgamy po folię aluminiową, folię spożywczą bądź reklamówkę. Ta ostatnia nie ochroni mięsa w należyty sposób. Jak poprawnie mrozić mięso? Umyj je, osusz i wytnij z niego tkankę tłuszczową. Przełóż je do woreczka strunowego i dokładnie go zamknij. Woreczek zabezpieczy mięso i zapobiegnie rozprzestrzenianiu się bakterii. Przechowując je w ten sposób, nie musisz obawiać się o swoje zdrowie.

Źródło: Kobieta Gazeta

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione