WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Jak mrozić mięso? Wiele osób popełnia błąd, przez który można się zatruć

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przedłużenie terminu przydatności żywności. Mrozimy zarówno owoce, jak i warzywa czy mięso. To ostatnie wywołuje wiele kontrowersji. Wielu z nas popełnia błąd, który niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.

Jak poprawnie mrozić mięso?Jak poprawnie mrozić mięso?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm

Obniżka ceny mięsa skusi niejedną osobę. Wielu korzysta z okazji i kupuje mięso, po czym wkłada je do zamrażarki. W ten sposób oszczędzają pieniądze i czas. Mrożenie wydłuża przydatność do spożycia nawet o rok. Wszystko zależy od tego, w co je zapakujemy. Jak mrozić mięso, żeby się nie zepsuło? Wyjaśniamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Jak długo można mrozić mięso?

Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów konserwacji żywności. To dość nowoczesna metoda, bowiem wymyślono ją sto lat temu. Za ojca mrożenia uznaje się Clarenca Birdseye. W latach 20. ubiegłego wieku spotkał się z Eskimosami, którzy nauczyli go łowienia ryb pod grubym lodem. Birdseye zauważył, że ryba niemalże natychmiast zamarza, po rozmrożeniu zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Niespełna dekadę później opatentował sposób mrożenia, który stosujemy do dziś.

Jakie produkty można mrozić? Owoce, warzywa, przetwory, dania gotowe czy mięso. To ostatnie mrozimy najczęściej. Jak długo można trzymać mięso w zamrażarce? Wołowinę i cielęcinę do 8 miesięcy, wieprzowinę do 6 miesięcy, a drób do 4 tygodni, podobnie jak ryby. Zanim wrzucisz mięso do zamrażarki, pamiętaj, aby napisać na nim datę zapakowania.

Jak mrozić mięso?

Mogłoby się wydawać, że mrożenie mięsa to banalna sprawa. Wystarczy włożyć je do zamrażarki i... tyle. Okazuje się, że wielu z nas popełnia błąd, który może prowadzić do poważnego zatrucia. Przed włożeniem mięsa do zamrażarki należy je szczelnie zapakować, aby się nie zepsuło. W tym celu sięgamy po folię aluminiową, folię spożywczą bądź reklamówkę. Ta ostatnia nie ochroni mięsa w należyty sposób. Jak poprawnie mrozić mięso? Umyj je, osusz i wytnij z niego tkankę tłuszczową. Przełóż je do woreczka strunowego i dokładnie go zamknij. Woreczek zabezpieczy mięso i zapobiegnie rozprzestrzenianiu się bakterii. Przechowując je w ten sposób, nie musisz obawiać się o swoje zdrowie.

Źródło: Kobieta Gazeta

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇